Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Universitetets vuggestue har vokseværk

BØRNEPASNING - Københavns Universitet trådte til i 11. time med en redningsplan for Studenterrådets Vuggestue, så institutionen kan fortsætte sit flow med et udvidet tilbud: vuggestue og børnehave for studerende og ansatte fra 2014.

Ella, Elliot, Vilbert, Louis og Sejer tager det med stoisk ro, at Universitetsavisen møver ind på Radisestuen med både fotograf og reporter. De sidder og gumler på knækbrød med smør, mens klassiske børnesange i nye fortolkninger strømmer fra højttaleren.

SE: Billedgalleri fra vuggestuen her

Men de har det altså også luksus, de 1-3-årige rollinger i Studenterrådets vuggestue i Indre By. Denne decemberformiddag er der fire sæt varme hænder, som det hedder i omsorgsjargonen, til gruppen af børn.

Institutionen har en god normering, fordi man skal bakse børn med elevator for at komme ud. Og i dag er mange blevet hjemme med grøntsnottede næser. Når det er grønt, smitter det.

Fjerde sal i City

Fotografen kommenterer det vidunderlige lysindfald, der skyldes vuggestuens placering på fjerde sal. Pædagogen Valerie hiver ham med ud på altanen, der må have citys mest blærede udsigt: Rundetårn til venstre, Frue Kirke til højre og smukke tegltage i alle niveauer derimellem. Herude sover børnene middagslur i deres krybber.

Rummet domineres af to gamle flydersofaer. De er gode at kravle på og nusse i. Det er et pædagogisk princip, at de voksne ikke holder pauser i rum væk fra børnene, i stedet tager man en slapper i sofaen med et barn om halsen.

Studenterrådets Vuggestue adskiller sig på flere måder fra andre pasningstilbud. James Titley er den nyeste pædagog, der er kommet til – for fem år siden. Flere har arbejdet her i årtier, så noget i kulturen holder på folk.

Kollektiv kultur

Måske er det den kollektive ledelses medindflydelse, måske stedets rummelighed, der er så attraktiv, mener James:

»Vi har en god balance, hvor mange arbejder på deltid. Og selv de unge medhjælpere bliver her i årevis. Men vi er også til at snakke med. Hvis de unge fx gerne vil i byen torsdag aften og holde fri eller møde senere fredag, så er det helt fint,« siger han og tilføjer, at det er vigtigere for både børn og kollegaer, at folk bliver ved at komme inspirerede og kreative på arbejde.

Samme fleksibilitet gælder forældre og børn.

Pædagogerne betragter de lege og aktiviteter, de sætter i gang, som tilbud, som børnene har lov at vælge fra. Ingen skal partout synge, dyrke rytmik eller på tur til hestestaldene. Man sover, når man er træt; spiser, når man er sulten.

»Vi har lige modtaget et barn fra en anden institution, fordi det var grænseoverskridende for de udenlandske forældre, at barnet skulle sove ude. No problem, så finder vi ud af at putte det barn indenfor – alle skal være trygge, det er klart,« siger James.

Ledige pladser

Den homogene forældregruppe af studerende er nok også kit for sammenhængskraften. Mange afleverer børn op ad formiddagen og henter tidligt, og der er altid kaffe på kanden.

KU-studerende med gyldigt årskort har fortrinsret og ryger op på ventelisten. Eller røg op, for lige nu er der ingen venteliste – vuggestuen er normeret til 33 børn, men har kun 26.

Studenterrådets Vuggestue var nemlig lukningstruet indtil for nyligt og har i længere tid været fjernet fra pladsanvisningens liste over institutioner.

»Måske er vi gledet ud af de studerendes bevidsthed. Der kan være en del studerende med børn, som ikke er klar over, at vi eksisterer og prioriterer dem. Trist, når vi nu engang er til for at gøre det lettere at have børn og studere samtidig,« siger formand for forældrebestyrelsen Theis Krarup Hansen.

Forældrebestyrelse og personale ånder lettet op, for det, der i en periode lignede en afslutning, er nu forvandlet til en udvidelse:

»Vi er blevet smidt ud af bygningen, og både forældrebestyrelse, kommune og universitet har kæmpet for vores overlevelse. Kommunen er helt befippet over, at lukningsvarslet ikke medførte akut forældre- og medarbejderflugt. Ikke én har sagt op,« siger Theis Krarup Hansen:

»Vi har verdens bedste personale!«

International profil

Lange og seje forhandlinger er gået forud. International Staff Mobility henvendte sig til KU med ønsket om en institution til udenlandske gæsteforskere. Universitetet endte med at slå to fluer med et smæk: Studenterrådets Vuggestue bliver privatejet virksomhedsinstitution fra 1. januar 2013 i midlertidige lokaler på Østerbro det første halvandet år, mens de leder efter egnede lokaliteter på Nørre Campus.

I sommeren 2014 udvides med en børnehave, og fortrinsretten kommer til at gælde børn af både studerende og ansatte på KU.

»Vi har takket ja til at blive en virksomhedsinstitution. Men vi er meget klare på vores værdier, og vi vil ikke give køb på vores kultur. Derfor har vi sagt maks. 80 børn, for ellers bliver vi for mange personaler til at fortsætte som ledelseskollektiv, siger James Titley.

gbg@adm.ku.dk

Seneste