Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Universitetsavisen dribler med på VM i fodbold

25 forskere fra Københavns Universitet er med på en liste om VM i Sydafrika og relaterede emner. Formål: At forskerne får formidlet deres viden. Uniavisen.dk har trukket en håndfuld forskere ud til interview. Flyver VM-fodbolden i en stabil bane?

VM i fodbold i Sydafrika begynder i dag. Hurra.

Og hvad gør Uniavisen.dk – Universitetsavisen på nettet, så ved det?

Nu viser det sig, at Københavns Universitet (KU) har lavet sin egen hjemmeside med forskere, der kan tackle alle videnskabelige spørgsmål om VM i fodbold foruden relaterede emner om Sydafrika, fodbold og fodboldkultur samt sport og sundhed. Forskere skal nemlig benytte enhver lejlighed til at komme på banen med, hvad de kan.

Her på Uniavisen.dk dribler vi med ved at skrive en serie af interviews med forskere håndplukket mere eller mindre tilfældigt fra KU’s egen fodboldforskerliste.

England: Tværfagligt fodboldforskerpanel

På Uniavisen.dk´s redaktion må vi dog gøre den indrømmelse, at det var vores engelsksprogede søsteravis Universitypost.dk (som vi her på Uniavisen.dk deler redaktionslokale-baner med), der først skrev om KU´s forskerliste i en artikel i går. Tilfældigt var det måske ikke, at den engelsksprogede avis kom først, for i det ofte engelsksprogede udland er der en stor hunger blandt seriøse journalister efter at stille seriøse spørgsmål til seriøse forskere om fodbold.

Den kendsgerning udnyttede forskere fra forskellige engelske universiteter sidste weekend, da forskerne samledes i et panel for at formidle videnskabelig baseret know how om fodbold, berettede Times Higher Education ifølge Universitypost.dk, og de akademiske eksperter beskrev et væld af forskellige forfinede aerodynamiske, medicinske og fysiologiske aspekter ved fodboldsporten.

De videnskabelige eksperter nægtede dog at udtale sig nærmere om sandsynligheder for vinderchancer for enkelte hold ved VM i fodbold.

Britisk forsker: VM-fodbolden er stabil

En af panelets forskere, Andy Harland, tog således emnet op om de professionelle fodboldspilleres verserende kritik af den nydesignede Adidas-fodbold, spillerne skyder til under VM.

Bolden skulle ifølge kritikken være ustabil i flugten. Men Andy Harland har selv været med til at sende VM-fodboldprotypen gennem aerodynamiske tests i en vindtunnel.

Andy Harlands konkusion er, at det bare er sådan, at ingen spiller kan få en fodbold til at tage samme tur gennem luften to gange, men Andy Harlands maskiner til vindtunnelforsøgene kan det. Der er altså ingen ustabilitet, mener han.

Danske forskere og vindtunnelnørd: Bolden er ustabil

Det viser sig bare, at der faktisk er en dansk-japansk, altså næsten hjemlig, finte på den sag, så historien kommer alligevel sådan lidt forbi vores lille, hjemlige andedam, og det er et eklatant eksempel på, at vi i Danmark også kan være med på det højtragende VM-fodboldplan for forskere.

Ingeniøren.dk skrev nemlig i går, at danske forskere har formidlet forskningsresultater fra en japansk professor i væskemekanik, Takeshi Asai, der har en passion for at teste fodbolde i vindtunneler.

LÆS artikel i Ingeniøren: Bolden slingrer i luften

Takeshi Asai og de danske forskere kommer nemlig frem til den modsatte konklusion af Andy Harland om stabil flyvning gennem luften ved tests af Adidas ny VM-fodbold: Den opfører sig ikke som andre fodbolde og er mere ustabil i luften!

anfj@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste