Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Utroligt, at der skulle en valgkamp til at få fjernet de ødelæggende uddannelses-besparelser

Uddannelsespolitik — Begge statsministerkandidaters partier har meddelt, at de fra næste år vil stoppe besparelserne på uddannelser. Først blev jeg opløftet, men så kom vreden.

Her i valgkampen har Venstre endelig meldt ud, at uddannelsesnedskæringerne skal stoppe. Det er godt nok ringe, at det først er i valgkampen, at det stop kommer.

De sidste år har været voldsomme ikke bare for Københavns Universitet, men for hele uddannelsesområdet, der siden 2016 har lidt under omprioriteringsbidragets årlige indhug i uddannelsesbevillingerne. Efter flere år i træk med nedskæringer er uddannelserne udsultede. Selv om DM og andre har bimlet med alarmklokkerne, når fyresedlerne er uddelt på uddannelser landet over, og antallet af midlertidige ansættelser har taget endnu et nøk opad, har et flertal af politikerne været stålsatte i deres beslutning om at spare på det, vi skal leve af i fremtiden – viden.

Efter flere år i træk med nedskæringer er uddannelserne udsultede

Så kom valgkampen, og begge statsministerkandidaters partier har meddelt, at de fra næste år vil stoppe besparelserne på uddannelser. Først blev jeg opløftet, men så kom vreden.

Sidste uge blev 11 kolleger afskediget

Jeg er vred over den respektløse tilgang, politikerne har vist uddannelsesområdet. Jeg er vred på de medlemmers vegne, som er blevet fyret, selv om de var dybt dedikerede, fagligt kompetente, og der var brug for dem på universitetet. Så sent som i sidste uge blev 11 kolleger på KU afskediget i en nedskæringsrunde på humaniora, der i alt reducerede fakultetet med 48 stillinger. Og der har været flere andre fyringsrunder på universiteterne rundt i hele landet.

Det er heftigt for de fyrede, men det påvirker også arbejdsmiljøet for dem, der står tilbage og skal løfte opgaverne, så universiteterne stadig kan levere excellent forskning og undervisning på det højeste niveau. Det tager lang tid at opbygge stærke faglige miljøer, og nedskæringerne de sidste år vil kunne mærkes i mange kommende år.

Økonomisk stabilitet for universiteterne er ikke kun vigtigt for dem, der arbejder inden for uddannelsesfeltet. Investering i forskning og uddannelse skaber nye arbejdspladser til alle faggrupper på arbejdsmarkedet. Og vi får kun en udvikling af hele Danmark, hvis vi uddanner dygtige unge mennesker. Helt ærligt burde forskning og uddannelse komme langt højere op på dagsordenen i valgkampen – ikke som noget, vi skal være taknemmelige for, at der ikke længere skæres på, men som et helt vitalt område, som der burde investeres mere i.

Genopbyg uddannelserne

Konkret kan politikerne starte med at fortsætte løftet af HUM-SAMF-taxameteret, der desværre stadig er usikkerhed om. Hvis politikerne ikke på denne side af sommerferien forpligter sig til at fortsætte løftet, vil fyresedlerne igen regne ned over universiteterne til efteråret. Og grænsen er bare nået. De faglige miljøer trænger i den grad til stabilitet efter den årelange udsultning af uddannelserne.

Konkret kan politikerne starte med at fortsætte løftet af HUM-SAMF-taxameteret

Derfor er mit ønske til den kommende regering, at vi får ambitionerne tilbage i uddannelsespolitikken. Vi skal tilbage på en kurs, hvor vi udvikler vores videnssamfund frem for at afvikle det. Og der venter et arbejde med at få genopbygget uddannelserne efter de seneste års nedskæringer.

Seneste