Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

»Utroværdigt med over 50 procent egne citater i citationsindeks«

GRÅZONE – En forsker har opgjort omfanget af Milena Penkowas egen-citater i videnskabelige artikler til 54 procent. Han undrer sig over, hvorfor der ikke er officielle retningslinjer for, hvor meget man som forsker må citere sig selv.

Hvad gør en forsker, når en vigtig parameter for forskningsarbejde er antallet af citationer, og det skæpper i citationskassen, når man citerer sit eget arbejde i stedet for at referere til andre forskere i videnskabelige artikler?

»Problemstillingen er relevant, fordi en forskningsartikel, som en forsker har lavet til et videnskabeligt tidsskrift, indeholder et begrænset antal henvisninger til andre artikler, der ligger til grund for ens eget forskningsarbejde. Så hvis man henviser for meget fra egne artikler, fortrænger man måske andre, mere vigtige artikler,« mener specialkonsulent Peter Riisager fra GEUS (De Nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland).

Han har selv et indlæg om problemstillingen på vores engelsk-sprogede side University Post hvor han, drevet af egen nysgerrighed, har lavet en citationsliste for en kendt tidligere KU-forsker, Milena Penkowa.

Citationsindekset for Milena Penkowa viser ifølge Peter Riisagers egen internetbaserede undersøgelse 2.401, men de 1.296 af dem er henvisninger fra egne artikler. Dermed er 54 procent egen-citater i Milena Penkowas såkaldte citationsindeks.

Det er ikke ualmindeligt, heller ikke ulovligt, men Riisager mener, at det alligevel er et reelt problem.

Er en gråzone

»Det er en gråzone, hvor mange gange kan eller skal man i en artikel henvise til egne arbejder, og hvor mange gange til andres? Det er også svært for de, der læser review på artikler til videnskabelige tidsskrifter, at afgøre, om mængden af egne citater er for stort,« siger Peter Riisager.

Ifølge ham kan det komme til at ligne mere selvpromovering end forskning, hvis den relative mængde af egen-citater bliver meget stor, og det risikerer at ende med, at forskningskollegaer tager forskeren med de mange egen-citater mindre seriøst.

Selv foretrækker han at holde mængden af egen-citater et godt stykke under 50 procent. Det er også den grænse, som andre forskere, han har talt med, erfaringsmæssigt mener ikke bør overskrides.

Seneste