Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK ONSDAG - V og DF: Udenlandske studerende vil strømme til Danmark efter EU-dom om SU - Institutleder i kronik-svar: Farverige forvrængninger fra Koldau - »Studerende spekulerer i reeksamen« - Gigant-projekt kortlægger vigtigt enzym for kræftens biologi - Forældre til handikapbørn bliver syge - Diskrimination: studerende med handicap tvinges til at bruge opsparing.
Udenlandske studerende vil strømme til Danmark, efter at EU har fastslået deres ret til SU, frygter V og DF. De to partier mener desuden, at regeringens beregninger – der viser, at EU-dommen vil koste en årlig merudgift på 200 millioner kroner – er alt for lavt sat.
Efter at Linda Koldau, ex-professor ved Aarhus Universitet (AU), den 27. marts i en kronik i Jyllands-Posten forklarede sin version af, hvad hun mener, der er galt med humaniora på AU, så får hun nu svar af institutleder Niels Lehmann (kræver login). Han skriver blandt andet, at uddannelsesplanlægning er en alvorlig sag på danske universiteter, men underholdningsværdien stiger muligvis, når man som Koldau blander fiktion ind i billedet, og at hendes kronik er »en farverig forvrængning af, hvordan uddannelsesplanlægning skulle foregå« på AU.
Universitetsstuderende kan i dag frit vælge at gå til reeksamen, hvis den ordinære prøve ikke passer ind i deres kalender. Derfor må der politisk handling til for at gøre op med sløseriet, skriver to studerende i information, stud.scient.pol Emil Sølver Rehling på KU og stud.HA(it.) Alex Njørlig på CBS i Information.
En international forskergruppe med deltagelse af Københavns Universitet (KU) har kortlagt et enzym, telomerase, som kræftceller bruger til at »holde sig unge«, skriver Ingeniøren i en gennemgang af resultatet. Projektet har haft deltagelse af flere end 1.000 forskere fra hele verden, og er det hidtil største samarbejde inden for kræftgenetik. Også Jyllands-Posten skriver om sagen.
Forældre til børn med autisme bliver så hårdt presset af Handicapcenter København, der kræver så meget tid af forældrene til at dokumentere alt ned til mindste detalje, at det kan gå ud over forældrenes nattesøvn, siger Anette Graungaard, forsker ved afdelingen for Almen medicin på KU til Politiken. Handicapcenter Københavns ny model til sagsbehandling har også kun gjort forældrenes sager værre, mener hun.
Det er forskelsbehandlings af unge studerende med handicap, når de tvinges til at søge kontanthjælp under en uddannelse på de særligt tilrettelagte uddannelser, STU, siger Kirsten Ketcher, professor med speciale i socialret, fra KU. Og det er på tide, at politikerne får ryddet op i det rod, mener hun.
Politiken, 1. sektion, side 11, onsdag 3. april 2013
anfj@adm.ku.dk