Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
META - I tre uger er de dagligt blevet kimet ned af journalister fra ind- og udland. Hvad er det egentlig, journalisterne spørger om? Og hvad er det klogeste, man kan sige om valget? Vi har bedt tre af KU’s valgeksperter fortælle om deres valgkamp.
»Jeg har fået 117 forskellige varianter af; hvem tror du vinder valget? Det er det, alle journalister gerne vil vide.«
Vi har spurgt professor ved Institut for Statskundskab Peter Kurrild-Klitgaard, hvilket spørgsmål han har fået flest gange fra journalister under valget. Han er en af de eksperter på Københavns Universitet, som journalisterne ringer mest til – især nu når der er valg.
»Men det bliver jo noget gætteri – specielt når meningsmålingerne ser ud, som de gør nu,« siger han.
Så altså ingen spoilers herfra.
Det er 22 dage siden, at statsminister (i hvert fald lidt endnu) Helle Thorning-Schmidt udskrev folketingsvalg. Og det er ikke kun politikerne og de politiske journalister, der har været på overarbejde under valgkampen. Også Københavns Universitets politiske eksperter har haft ekstra travlt.
»Det begynder klokken fem om morgenen med, at jeg kører ud til DR Byen, og så kommer jeg hjem, når jeg skal i seng.«
Ham, der må rigtig tidligt op, er professor ved Institut for Statskundskab Kasper Møller Hansen. Han forsker i valg, så udover at besvare de utallige henvendelser fra både danske og udenlandske journalister, skal han også bruge selve valget i sin forskning og forberede undersøgelser og prognoser undervejs.
»Jeg får ofte spørgsmålet; hvem har vundet debatten? Og det er meget dumt, for det er meget uklart, hvad der menes med at vinde debatten« – Christian Kock
Kasper Møller Hansen fortæller, at dagsordenen under valget er skiftet så hurtigt, at han sjældent har skullet svare på de samme spørgsmål to dage i træk fra de danske journalister – til gengæld har spørgsmålene fra udlandet kredset om samme tema; Dansk Folkeparti.
»Internationale journalisters spørgsmål ét, to og tre handler om ’right extremists’, som de kalder Dansk Folkeparti. De sammenligner dem med græske Gyldent Daggry og andre partier, der er en del af den højreekstremistiske bølge i Europa, og så prøver jeg at forklare dem Dansk Folkepartis historie, som er lidt en anden,« siger han.
En af de ting, Kasper Møller Hansen forsker i, er, hvordan vælgerne bearbejder den information, de får i løbet af en valgkamp. Og tilsyneladende kan mange af os slet ikke flyttes i løbet af en sådan.
Kasper Møller Hansen, hvad er det klogeste, du kan sige om valget?
»De fleste vælgere har allerede en præference inden valget, og undervejs bliver de mere røde eller mere blå. Vælgeren ender altså med enten at synes, Løkke er fantastisk, og Thorning er den værste på jord – eller omvendt. Vi kan se, at der i valgkampen sker en klar polarisering mellem rød og blå blok – så hvis vi ikke havde valgkampe, ville vælgerne sandsynligvis flytte sig mere rundt.«
»Har debatformen ændret sig? Er der tegn på, at den er blevet bedre? Spørgsmålet om debatformen har jeg fået rigtig mange gange. Det interesserer journalister sig rigtig meget for – og det er godt!«
Sådan lyder det fra professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Christian Kock.
Onsdag aften kunne man først opleve valgets fjerde og sidste duel mellem Løkke og Thorning og en lille time senere den fjerde og sidste partilederrunde. De mange tv-debatter har affødt en diskussion om debatkulturen i valgkampen. Debatformen er simpelthen blevet et debattema.
»Jeg svarer, at politikerne prøver at lade, som om de er blevet bedre, og siger, at de vil tale om deres egen politik og mindre udenom. Men det overholder de ikke,« siger Christian Kock.
»Hvis man bare kender lidt til politik og til grundloven, så er det simpelthen et fuldstændig åndssvagt spørgsmål.« – Peter Kurrild-Klitgaard
Journalisternes opmærksomhed på den dårlige debatkultur afholder dem dog ikke fra selv at kaste grus i maskinen og medvirke til, at den usunde debat består.
»Jeg får ofte spørgsmålet; hvem har vundet debatten? Og det er meget dumt, for det er meget uklart, hvad der menes med at vinde debatten – og for de politiske journalister er det ofte noget andet end for vælgerne,« siger Christian Kock og fortsætter:
»Spørgsmålet dækker ofte over, hvem man tror har været smartest til at udstille den anden, angribe og være i offensiven – ting, mange kommentatorer synes, er godt, men som mange vælgere bliver frastødt af, og som vælgerne heller ikke kan bruge til at tage stilling.«
Christian Kock oplever også mange skråsikre udmeldinger fra politiske kommentatorer. Udmeldinger, han vil kategorisere som rent gætværk.
»Der er mange politiske kommentatorer, der siger ting som; nu skal Lars Løkke spille udlændingekortet og køre løs på det, for det er noget, vælgerne vil høre. Det er ikke så sikkert – det kan lige så vel kamme over og hænge vælgerne ud af halsen,« siger han.
Christian Kock, hvad er det klogeste, du kan sige om valget?
»Jeg vil gerne sige til vælgerne; når I hører en politisk debat, så spørg jer selv, om I kan bruge det her til at tage stilling til de politiske spørgsmål. Bedøm det ud fra det, og så glem alt om, hvem der har vundet eller tabt debatten, og hvem der var smart eller usmart.«
Når professor ved Institut for Statskundskab Kasper Møller Hansen optræder som politisk ekspert i diverse medier fra morgen til aften, møder han dog journalister, som han mener gør det godt. De er opdaterede, interesserede og har en viden om det, de spørger om, fortæller han.
»Jeg har faktisk en ret stor tiltro til journaliststanden i Danmark,« siger han.
Det betyder dog ikke, at journalisterne ikke nogle gange ringer med nogle lidt underlige spørgsmål.
»Når journalisterne spørger, om den nøgne mands valgplakat virker, så kan vi som forskere ikke trække et eller andet op af hatten,« siger Kasper Møller Hansen.
Professor Peter Kurrild-Klitgaard tænker tilbage på tiden op til den forrige valgkamp, hvor journalisterne begyndte at spekulere i, hvad der ville ske, hvis daværende statsminister Lars Løkke-Rasmussen ikke udskrev valg.
»Jeg fik det spørgsmål gang på gang af journalister. Og hvis man bare kender lidt til politik og til grundloven, så er det simpelthen et fuldstændig åndssvagt spørgsmål. Der blev ikke desto mindre skrevet historier om det …«
Samme historier florerede op til dette valg, og det blev som bekendt udskrevet af Helle Thorning Schmidt den 27. maj. Og i aften finder vi formentlig ud af, hvem der får æren af at udskrive valg igen om senest fire år.
Peter Kurrild-Klitgaard, hvad er det klogeste, du kan sige om valget?
»At der nok er nogen, der vinder. Og det klogeste at sige er, at i sidste ende ved vi først hvem, når valget er afgjort.«
lene.munk-petersen@adm.ku.dk