Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Valgsafari på KU

UNIVALG16 - Julie Weile, kandidat til de studerendes plads i KU's bestyrelse for Frit Forum, går til valg på at forbedre den administrative studenterservice.

Når man bevæger sig rundt ad KUA’s lange gange, på Indre Bys gamle fakulteter eller sidder i gårdhaven mellem Kommunehospitalets studiebygninger, opdager man hurtigt at valget står for døren. Det er ikke noget stort valg, sammenlignet med folketingsvalget i Danmark, det amerikanske præsidentvalg eller Brexit-afstemninger, men det er alligevel et enormt væsentligt valg.

Det kan godt være svært at bevæge sig rundt i denne valgsafari af farverige plakater, der klistrer universitetsvæggene til rundt i hele København – og det kan være svært at gennemskue, hvem der står for hvad, og hvem man skal sætte sit kryds ved (hvis man da overhovedet får sat sit kryds) en studenterrepræsentant i universitetsbestyrelsen og andre steder.

Tag det fra mig; jeg følte mig også uanfægtet af valget, og jeg famlede i blinde, før jeg selv trådte ind i studenterpolitik.

Tsunami af nedskæringer

Jeg vil for det første gerne slå et slag for, at du, kære læser, får sat dit kryds; for i år mener jeg, at det er særligt vigtigt.

Ingen har ønsket den tsunami af nedskæringer, som har ramt Københavns Universitet, siden Venstre overtog regeringsmagten. KU har skullet skære 8 procent, og alle fløje er blevet berørt, om det så er ph.d.-stipendier, lektorstillinger eller den årlige tur i operahuset, som KU’s ansatte nu desværre må klare sig uden.

I Frit Forum mener vi imidlertid, at det er en effektiv administration, der må prioriteres, siden effektive studerende forudsætter en effektiv administration.

Konsensusbudskaber fra Studenterrådet

På universitetsgangenes førnævnte tilplastrede vægge ser man oftest Studenterrådets mange spraglede plakater. Her ser man en klar konsensus: ”nej til nedskæringer” og ”nej til faglukninger.” Det er alt sammen meget godt og uden tvivl budskaber, jeg støtter.

Jeg er i bund og grund ikke et sekund i tvivl, når jeg siger, at det er noget langt størstedelen af alle studerende på KU kan støtte. Hvem ville gå til valg på, at vi skulle gennemføre nedskæringer? Ikke desto mindre er det ikke noget, vi kandidater ved universitetsvalget har direkte indflydelse på.

Når jeg på mine valgplakater skriver, at jeg vil bekæmpe ’RUC-ske’ tilstande, er det fordi, jeg har bemærket en tendens til, at folk omtaler RUC som et sted, hvor man sætter sig i en rundkreds og venter på, at tingene sker.

Jeg tror ikke, dette er sandt, men RUC-ske tilstande skal forstås i overført betydning: Jeg vil have en administration, der er effektiv, der er nemt tilgængelig. Med andre ord: en velfungerende administration.

Mere overskueligt KUnet

Jeg har gennem mine snart tre år på Københavns Universitet oplevet et universitet, hvor ingen rigtig ved, hvor man skal rette henvendelse hen, hvis man har spørgsmål. Hvis det så bare var, fordi KUnet var velfungerende og overskueligt; men det er det jo heller ikke. Det hele kan blive meget mere effektivt.

Hvis KUnet blev overskueligt, så de små spørgsmål, man som studerende ikke kan komme udenom, blev besvaret på KUnet, ville administrationen kunne gøres mere effektiv og kun besvare de lidt mere komplekse problemstillinger, man som studerende kan støde ind i.

Universitetslivet er unægtelig et psykisk pres. Konstant er vi i konkurrence med hinanden. Hvem har det bedste studiejob, hvem får de bedste karakterer, og hvem har det bedste netværk? Konkurrenceånden kan universitetet ikke lave om på, men der er noget andet, universitetet kan ændre.

Realistisk mærkesag

Universitetet skal fri os fra de øvrige stressfaktorer, der opstår, når man fx ikke får svar på forhåndsgodkendelse, merit, karakterklager eller dispensationsansøgning.

Jeg vil skabe et Københavns Universitet med et velfungerende studiemiljø. Et KU, hvor man ikke skal vente i evigheder på at komme i kontakt med et menneske.

I modsætning til Studenterrådet har jeg valgt en mærkesag, som er realistisk at ændre. Selvfølgelig er det også fra min side et ”nej til nedskæringer,” men man må fokusere på noget, man rent faktisk kan ændre. Man må starte i det små, i det konkrete.

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, så stem Frit Forum, Julie Weile til Bestyrelsen og Studienævn for Jura.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste