Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Veluddannede kvinder tvivler på deres jobchancer - KU-konference for en biotekklynge i hovedstaden - Leder: Italienske tilstande, også forskere skal have straf for slendrian - Eigil Kaas: Smeltet havis i Arktis giver os koldere vintre.
Nye tal fra Djøf viser, at dobbelt så mange mænd som kvinder har arbejde på hånden efter afsluttede studier. En forklaring kan være, at nyuddannede kvinder traditionelt søger offentlige stillinger, og her er der ingen stillinger at få for tiden. Især kvindelige jurastuderende tvivler på deres jobchancer. Ifølge Djøfs tal har 13 procent af de mandlige studerende en aftale om et job, når de er færdige med deres studier, mens det kun gælder for syv procent af kvinderne, skriver avisen.dk.
Danmark har brug for en stærk og internationalt konkurrencedygtig biotekklynge i hovedstadsregionen, og for at nå det mål afholder KU konferencen ‘Call for Spin-out’ den 31. oktober. Der er tale om en satsning, der skal sætte skub i kommercialiseringen af forskning og den innovation, som udspringer fra forskningen. Det skriver nyheder.ku.dk.
Ifølge en leder i ingeniøren.dk er videnskabsfolk fra hele verden i chok over, at seks jordskælvsforskere har fået seks års fængsel i Italien for manddrab ved at have afgivet forkerte faglige vurderinger, der kædes sammen med, at 300 mennesker blev dræbt i et jordskælv i L’Aquila i 2009. Lederen argumenterer for, at forskerne heldigvis ikke blev dømt for ikke at have kunnet forudsige et dødbringende jordskælv, men for at have lavet en overmåde sløset risikovurdering, som lokale myndigheder havde ønsket sig for på et forkert grundlag at berolige befolkningen i et jordskælvstruet område. Derfor er det alligevel åbenlyst rimeligt, at domstolene skal trække en grænse over for akademisk snyd og slendrian, skriver lederen.
Det er lidt mere sandsynligt, at vi går mod koldere end varmere vintre i takt med, at der er mindre is i Arktis, siger Eigil Kaas, professor i meteorologi ved KU, til Jyllands-Posten. Også internationale eksperter siger, at selv om kloden er ramt af global opvarmning, er det hverken slut med hue eller vanter om vinteren. Tværtimod har Nordeuropa udsigt til koldere vintre og mere ekstremt vejr i de kommende år – det er effekten af afsmeltet havis i Arktis. »Varmere klima – koldere vintre« i Jyllands-Posten, 1. sektion, side 18, fredag den 26. oktober 2012.