Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
BOLIGKRISE - Københavns Venstre-byrødder vil give bygherrer økonomiske incitamenter til at opføre flere ungdomsboliger i hovedstaden. Og så skal kommunen speede vedtagelsen af nye lokalplaner op.
Det vælter ind med nye indbyggere i København, og derfor vil tusinder af studerende også i år indlede deres universitetstid med en intensiv boligjagt.
LÆS OGSÅ: Hjemløse studerende kæmper om kvadratmeterne
Både venstre- og højrefløjen i det københavnske bystyre har dog erklærede mål om at øge udbuddet af prisvenlige ungdomsboliger.
Overborgmester Frank Jensen (S) fik sidste år kommunen til at droppe et mangeårigt byggestop for denne type boliger, og han fik afsat penge til 145 (endnu ikke byggede) ungdomsboliger i kommunens 2013-budget.
Venstre har også planer for de boligløse. Torsdag fremlægger partiet tre forslag i Borgerrepræsentationen, der skal resultere i nye ungdomsboliger ved at gøre livet lettere for folk, der ønsker at investere i nyt byggeri.
For det første vil partiet fjerne afgifter på at få behandlet byggesager, så entreprenører får lettere ved at sætte gang i nye boligprojekter. For det andet skal kommunen behandle lokalplaner hurtigere, end det sker i dag. Og for det tredje ønsker Venstre, at bygherrer, der køber en grund af kommunen, skal slippe for at udbetale købssummen indtil den dag, de har fået en byggetilladelse. (Hvilket i sig selv skal motivere kommunen til at tage stilling til byggetilladelser i et højere tempo).
Venstres forslag er ikke en gratis omgang; prisen er 100 millioner kroner, siger V-ordfører Caroline Stage Olsen.
»Københavns Kommune har et beløb på ni milliarder kroner til rådighed – så burde det være muligt at bruge 100 millioner på ungdomsboliger,« siger hun.
Ifølge Caroline Stage Olsen, har Venstre skønnet, at deres forslag kan udmønte sig i 500-700 nye boliger i København.
København er i øjeblikket, på initiativ fra overborgmester Frank Jensen (S), ved at gøre dele af sin egen boligmasse til studieboliger, ved at ommærke almene lejligheder til ungdomsboliger og udleje ældreboliger til unge. Det er ikke helt klart, hvor stor betydning det vil få, men i et interview med Uniavisen sidste år sagde overborgmesteren, at kommunens mål er 45.000 nye boliger inden 2025, hvoraf »mange« skal være tiltænkt unge borgere uden så mange penge. Til Politiken sagde overborgmesteren i marts, at kommunen »skaber tusindvis af boliger, der er velegnede for studerende.«
LÆS OGSÅ: Studerende skal vove at bo med underklassen
Caroline Stage Olsen finder dog ikke anledning til at rose den socialdemokratiske overborgmester.
»Der er cirka 1.000 tilflyttere til byen om måneden, hvoraf mange er studerende. Hvis vi også i fremtiden skal være den fortrukne studieby, så er det vigtigt, at vi kan tilbyde de unge et sted at bo. Jeg synes dog ikke, at Franks resultat har været imponerende på området. Ritt lovede 5.000 boliger på fem år. Det skete ikke. I Franks tid har der heller ikke været en imponerende udvikling, i forhold til hvor stor tilstrømningen til København er,« siger hun.
Caroline Stage Olsen opfordrer Frank Jensen til at lægge vejen forbi sin gamle hjemstavn i Nordjylland:
»Frank burde invitere sig selv på en studietur til Aalborg, hvor der altid er plads til, at de studerende kan bo – det skaber et godt studiemiljø. Og det er i øvrigt langt billigere end de studieture, som Borgerrepræsentationen normalt tager på.«
chz@adm.ku.dk