Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Lektor: Vi savner reelle tiltag mod corona

Corona — Det føles ikke trygt at færdes på campus for studerende og ansatte. Velmente forholdsregler fungerer måske på papiret, men ikke i virkeligheden, skriver lektor.

Dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Mikkel Vedby, skriver jævnligt ud til os medarbejdere. Eller han inviterer til Zoom-møder, hvor vi har mulighed for at blive orienteret om fakultetets strategier og ikke mindst indsatsen over for covid-19.

Det er som regel ganske informativt. Her hører vi om, hvordan vi skal undgå kontakt med andre, arbejde hjemmefra og i det hele taget udvise forsigtighed i den nuværende situation. Dekanen selv – kan man forstå på diverse mails – opholder sig mest derhjemme i corona-tryghed i villaen i overensstemmelse med regeringens anbefalinger. Og han – fremgår det af en nyere mail – forventer også at bruge meget tid hjemme i den kommende periode. Det forstår man godt i disse tider.

Vi undervisere på dekanens fakultet nyder dog ikke helt samme corona-tryghed, når vi går på arbejde. I foråret var vi alle sendt hjem og underviste virtuelt. Vi kunne også sidde hjemme i villaen eller lejlighedens corona-trygge omgivelser. Ganske vist var det kedeligt, men det var sikkert.

Undervisere er frontpersonale

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Nu er vi blevet bedt om at undervise fysisk igen, og det er vi rigtig glade for. Men som undervisere er vi blevet universitetets frontpersonale. Det er os, der skal bevæge os ud i blandt den gruppe af personer i Danmark, der efter hvad man kan læse i medierne, har den højeste forekomst af corona, de 20 til 30-årige.

For at sikre at undervisningen foregår forsvarligt har fakultetet taget en række initiativer – ofte på baggrund af regeringens anbefalinger – der skal sikre undervisere og studerende mod corona. Holdene er blevet halveret, så de studerende undervises på skift virtuelt og fysik. Det har reduceret tætheden og gør det muligt at holde passende afstand i undervisningslokalet. En rigtig god ide.

Fakultetet har også indført ensretning på de gange, der støder op til undervisningslokalerne fx i hovedbygningen på Center for Sundhed og Samfund. Studerende og undervisere må kun bevæge sig en vej og skal tage forskellige trapper, når de bevæger sig opad eller nedad i bygningerne.

Den sociale boble bliver meget stor.

Særligt når det ene undervisningshold afløser det andet bliver der dog meget tæt befolket på gangene. Den sociale boble bliver meget stor. Men ensretningen skal sikre at ingen kommer for tæt på hinanden og at man vender hovederne samme vej.

Problemet er bare, at det ikke dur. Man skal ikke stå længe på 2. sal i bygning 2 på CSS, hvor jeg selv underviser, for at se at ensretningen ikke virker. Undervisere og studerende bevæger sig frem og tilbage i et væk. Og det er fuldt forståeligt. Har man et par gange – som jeg – prøvet at følge ensretningen, opgiver man. Dels møder man jo alligevel folk, der går modsat, dels skal man opholde sig endnu længere i de fyldte gange, end hvis man går mod ensretningen.

Læsepladser på gangene

Samtidig er der placeret læsepladser i gangene, der skal tilgodese de studerendes behov for studiepladser. Helt fint. Men læsepladserne fylder også i gangarealerne. Og i og med ensretningen ikke virker, passerer man som oftest hinanden med mindre end en meters afstand. Ikke betryggende, hverken som underviser eller studerende.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Når klokken nærmer sig hel, og undervisningen slutter, sker der det, som der også plejede at ske præ-corona. De studerende rejser sig, åbner døren og bevæger sig ud lidt efter lidt. Samtidig – eller kort efter – kommer den næste underviser og de nye studerende ind ad døren. Ikke overraskende giver det en del turbulens omkring døren til undervisningslokalet, som næppe er corona-tryg.

Nu ved jeg godt, at dekanatet i et notat sendt til underviserne har gjort opmærksom på, at undervisningslokalerne først må tages i brug, når det gamle hold har sprittet af og forladt lokalet. Man skal pænt vente udenfor til alle studerende og undervisere har forladt lokalet. Det virker bare heller ikke.

Underviseren vil ofte gerne hurtigt ind for at nå at tilslutte pc’en til kamera, lyd m.v. inden undervisningen starter. Og de studerende kommer hurtigt ind i lokalet, dels af gammel vane, og dels fordi det ikke er corona-trygt at stå sammenpresset uden for undervisningslokalet, mens gangene fyldes af flere og flere studerende.

Bunkevis af studerende stimler sammen

KU er kommet i en ny situation her efter sommerferien, og ikke mindst siden smittetallene for alvor er vokset den seneste måneds tid. På mig som underviser virker det ikke som om der rigtig er styr på corona-tiltagene.

Nu er vi så begyndt at bruge visir og mundbind, og tak for det. Det hjælper givetvis, men hvor meget det hjælper, er jo noget debatteret. Og det fjerner jo ikke smitterisikoen, hvis man fx ender sammen i en bunke af studerende og undervisere foran et af undervisningslokalerne.

Nu skal jeg ikke plage læseren med, hvor kaptajnen på et skib befinder sig, når skibet kommer i havsnød, men havde dekanen fx tilbragt bare ti minutter på en af gangene i bygning 2, når der skiftes undervisningshold, kunne han med det samme se, at ensretningen ikke virker som corona-tiltag.

Og for at sige det ligeud: Hverken undervisere eller studerende gider at have corona, så vi vil blive meget glade, hvis nogen kan sikre, at vi corona-trygt kan undervise og blive undervist uden at skulle løbe spidsrod mellem hinanden på alt for lidt plads. Ikke kun på papiret, men også i virkeligheden.

Seneste