Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Vi håber, de ikke laver ’en Panum’ på os«

UDLICITERING - Rengøringen på Science skal i udbud, så nu skal KU’s rengøringsfolk til at ansøge om at beholde deres job. Hvordan ville andre af universitetets ansatte reagere, hvis det var dem, der blev sat i samme situation? spørger de.

Et par og fyrre rengøringsmedarbejdere mødte i efterårsugen op til obligatorisk stormøde på deres arbejdsplads på KU’s Nørre Campus. Ifølge mødeindkaldelsen skulle de præsenteres for den nye driftschef på fakultetet, Kell Matthies, men mødets reelle indhold var den besked, som Matthies kunne overbringe de ansatte:

Fakultetet har besluttet, at det er tid at sætte rengøringen i offentligt udbud. Og at dømme efter udtrykkene i forsamlingen var det tydeligt, at nyheden var ilet i forvejen.

Dermed skal KU’s rengøringsservice nu byde på opgaven med at holde rent på Science i konkurrence med private virksomheder.

Tillidsmand: Vi har sparet KU for mange millioner

»Jeg tror nok, at de af os, der har været her længe nok, synes, at det her er pisseuretfærdigt,« sagde fællestillidsmand i Rengøringsservice Søren Møller:

»Og det er der mange grunde til, men den ene er, at sidste gang, der var udbud for fire år siden, var vi helt præcis 3,874 millioner billigere end de private selskabers tilbuds gennemsnit.«

Søren Møller havde regnet sig frem til, at Rengøringsservice dermed har sparet KU for 15-16 millioner kroner siden 2008. Mindst.

»Det er så takken, vi får i dag, at vi lige skal have en runde til,« sagde han.

Selve udbudsrunden er heller ikke gratis for universitetet. KU har hyret et konsulentfirma til at håndtere udbuddet, og driftschef Kell Matthies erkendte, at det kostede en del penge, selv om han ikke ville svare på de ansattes spørgsmål om præcis hvor mange.

På Humaniora kostede udbudsrunden i 2008 cirka 200.000 kroner.

Kell Matthies sagde, at »omkostningen er en del af en evaluering af, om vi gør det godt nok.«

Usikkerhed skaber stress

Flere af de ansatte rengøringsfolk gav udtryk for, at det er hårdt at leve med usikkerheden om, hvorvidt KU’s Rengøringsservice stadig har opgaven med at holde Science rent fra sommeren 2013.

Hvis de ansatte taber udbudsrunden, skal de tilbydes ansættelse hos det firma, der træder i stedet. Men hvis det private firma mener, at opgaven kræver færre hænder, er det tilladt at opsige de overskydende medarbejdere.

»Vi ved jo godt, hvad der sker. Vi har jo set det rundt omkring,« bemærkede en af rengøringsassistenterne i salen.

Sporene skræmmer

Hvis Science privatiserer rengøringsopgaven, følger fakultetet en tendens på KU.

I 2008 blev Humanioras rengøring udliciteret til det private firma Forenede Rengøring, og i 2011 blev rengøringsopgaven på Panum vundet af firmaet Allianceplus, til trods for, at de ansattes eget tilbud var 900.000 kroner billigere og til trods for, at de ansatte ved ekstern kontrol blev bedømt til at være dygtigere.

LÆS: Bedst og billigst eller dyrere og dårligere

Ledelsen på Panum underkendte tilbuddet fra de ansatte med det argument, at udgifterne til administration var urealistisk lavt sat.

LÆS: Ledelsen: Ansattes bud var urealistisk

KU’s udbudsbetingelser ’straffer’ tilbuddet fra den interne rengøringsafdeling med 2,5 millioner kroner, som skal dække lønadministration m.m. for de 50-60 medarbejdere. Men ifølge Rengøringsservice er beløbet helt ude i hampen, for de hævder at udføre hovedparten af det administrative arbejde selv.

Udliciteringen på Panum i 2011 blev en fagpolitisk strid, og Socialdemokraterne mente inden folketingsvalget, at udliciteringen var et udtryk for en ’udbudsmani’, og at ’Sund betaler mere for en ringere service’. Folketingsmedlem Rasmus Prehn (S) lovede at opgaver ikke længere skulle kræves sendt i udbud, hvis hans parti kom i regering.

Efter at have vundet rengøringsopgaven på Panum, fyrede Allianceplus ni af Panums 37 rengøringsassistenter.

LÆS: Rengøringsfolk afskediges efter udlicitering

Bløde værdier tæller også med

Rengøringsfolkene skal ikke kun konkurrere på prisen, fraværsstatistikken, arbejdsmiljø og efteruddannelsespolitik spiller også ind, når de forskellige bud skal sammenlignes, forklarede rengøringschef Lis Møller på stormødet.

»Der er også bløde værdier i det,« sagde hun. »Det er ikke ussel mammon det hele.«

En kvindelig ansat påpegede, at rengøringsfolkene havde lagt et stort ekstraarbejde i at rydde op efter oversvømmelserne på Science i 2011. Hun mente ikke, at de skiftende medarbejdere i et privat firma ville føle samme ansvar for universitetets ve og vel, i hvert fald ikke uden at sende en større ekstraregning.

Rengøringsfolk passer ikke i eliteprojekt

Ifølge fællestillidsmand Søren Møller bliver de ansatte rengøringsfolk behandlet dårligere end KU’s ansatte med akademiske titler.

»Jeg kan alene ved min daglige gang på Københavns Universitet pege på flere hundrede opgaver, der kunne komme i udbud, men som ikke kommer det,« sagde fællestillidsmand Søren Møller videre til rengøringsfolkene.

»Det er ikke en del af Københavns Universitets politik, og jeg ved ikke, om det er fordi, vi er for dumme og for grimme og ikke passer ind i et eliteprojekt.«

»Jeg håber, de ikke laver ’en Panum’ på os – at vi kommer ud bedst og billigst, men at de så alligevel jorder os på stregen. Vi er nødt til ikke at tabe modet, og vi skal vinde.«

chz@adm.ku.dk

Seneste