Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Vi har haft en dejlig sommer

Efter godt otte år i den varme stol har Else Sommer takket af som universitetsdirektør for at søge nye udfordringer

Der blev både budt op til argentinsk tango og serveret levende hummer fra plasticpose da universitetsdirektør Else Sommer tog afsked med en fyldt festsal fredag den 11. august.

Otte et halvt år kom den i dag 49-årige økonom til at sidde på toppen af universitetets administration, så det var efterhånden på tide at skifte spor, fortæller Else Sommer fra sin nye post som direktør for Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune.

»Med det store rykind af nye ledere på universitetet var tiden inde til at vælge om jeg ville tage en tørn til eller skifte job. Jeg bliver 50 næste gang jeg fylder år, så det har også været et eksistentielt valg om jeg ville prøve noget nyt eller blive på KU resten af mine dage,« siger Else Sommer.

Valget faldt altså på nye udfordringer. Ikke at tiden på KU har været uden udfordringer. Der har været rigeligt at se til med de forandringer som især universitetsloven har taget hul på: universitetet er blevet selvejende, ledelsen er blevet ansat frem for valgt samtidig med at universiteterne har været på økonomisk slankekur. Og det har sat sit præg på de sidste fire år som universitetsdirektør.

»Der har været meget ventetid – eller rettere lange perioder hvor vi har haft afsindigt travlt uden at have muligheden for at bruge vores kræfter på det rigtige. Sådan vil det nok være når et gammelt system faser ud og et nyt tager over, men der har været en slags vakuum mens vi har ventet på at der skulle komme en ny bestyrelse, en ansat ledelse, nye og bedre økonomiske forhold og så videre.

Som leder af forvaltningen er jeg jo blevet nødt til at leve op til de krav den nye universitetslov har stillet, men fordi en stor del af ledelsen var imod universitetsloven, så har det været utroligt vanskeligt at få mange opgaver ført ud i livet hurtigt og effektivt, og det har i det lange løb været dræbende for mange af os at KU valgte at vente så lang tid med at skifte fra valgt til ansat ledelse,« fortæller Else Sommer.

Kærlighedssaga om KU
Hun understreger samtidig at hun alt i alt har været utrolig glad for sit job som universitetsdirektør.

Og den dynamiske leder af universitetets administration har da også holdt en del længere end sine forgængere i jobbet.

»Det er jo en vanskelig post fordi direktøren som den eneste i ledelsen har været ansat og den eneste uden en videnskabelig karriere bag sig. Så jeg har både været med i selskabet og så alligevel været anderledes.

Der har manglet klarhed over hvilke kompetenceområder der var direktørens, så det har været en svær balance at sikre udmøntningen af trufne beslutninger,« fortæller hun.

Else Sommer har været vidne til en historisk forandring på universitetet som har været utroligt spændende. Ja, der kunne faktisk skrives bøger om denne tid, mener Else Sommer:

»Jeg har lært meget – både om forandringsprocesser og om mennesker. Fra min position har jeg ikke kunnet undgå at iagttage menneskene, både dem der ville de nye tider, og dem der forsøgte aktivt at holde fast i den gamle autonomi. Det kunne der skrives en god bog om.

Vores KU-fortælling indeholder store personligheder og spænder over mange genrer: dokumentar, drama, tragedie og komedie – og hvorfor ikke også kærlighedssaga. Jeg har i hvert fald elsket at være her og være med i
historien.«

Administration med indhold
Med den nye ledelse er det blevet nye tider. Også for universitetsdirektøren. Jobbeskrivelsen er blevet langt mere klar, men stillingen er også blevet mere bureaukratisk. Og det er ikke så attraktivt for Else Sommer.

»Det jeg finder interessant, er spillet mellem den politiske og den administrative virkelighed. Jeg tror ikke den nye universitetsdirektør kommer til at tage så meget del i det politiske og strategiske arbejde som jeg har gjort. Universitetsdirektøren skal i stedet primært koncentrere sig om hardcore administration.

Jeg håber for min efterfølger at beslutningerne fremover får større præcision og klarhed, for det er for mig at se en forudsætning for at den nye ledelsesmodel og arbejdsdeling kan lykkes.«

Trods sin toppost i ledelsen er det ikke alle de store flagskibe med indsættelse af bestyrelse, nyt økonomisystem eller den nye campusstruktur der har været den største oplevelse i jobbet som universitetsdirektør.

»Det mest givende har været menneskene. Københavns Universitet er fyldt med engagerede mennesker der brænder for KU, og så er der flere vidunderlige ‘nørder’ end på de fleste andre arbejdspladser. Takket være dem har vi i min periode som direktør fået udviklet den tidligere meget regelstyrede administration til en mere moderne med mere projektarbejde og eksperimenteret med nye samarbejdsformer.

Nu skal universitetsadministrationen passes ind til den nyansatte ledelses visioner og planer. Jeg håber at ledelsen vil forstå at værne om medarbejdernes loyalitet og motivation i de kommende forandringer. Det fortjener medarbejderne, og universitetet fortjener den slags medarbejdere,« mener Else Sommer.

Og varmen er gengældt. Som en af hendes nærmeste ansatte, chefen i direktørsekretariatet, udtrykte det under afskedsreceptionen:

»Vi har haft en dejlig sommer, Else. Du har behandlet os som ligemænd og udfyldt chefstolen med karakter, samtidig med at du har vist at bureaukrati og administration kan udøves med stil og varme, hjerne og hjerte,« sluttede John Martinsen sin tale.

Seneste