Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
STUDENTERMILJØ - Noget er forandret på Studenterhuset. Man må lige se sig om et par gange, før man opdager, hvad det er. Studerende! Der er studerende i Studenterhuset. Og klokken er ikke mere end 10 om formiddagen.
Husets nye direktør, Jacob Ørum, skænker kaffe op. Han er tilfreds.
»Vi har udvidet åbningstiden, så her nu er åbent i over 100 timer om ugen,« siger han. »Det er en forøgelse på 40 procent. Og vi tjener penge. Faktisk har vi haft rekordomsætning indtil videre i år, selv om vi har sat en del af priserne ned.«
Studenterhuset har stadig et hul i kassen på en halv million, men hvis udviklingen fortsætter, forventer Jacob Ørum, at det bliver mestendels lappet i 2012.
Det store cafélokale med den fabelagtige beliggenhed ved Rundetårn i Købmagergade har af en eller anden grund altid været vanskeligt at håndtere og fylde op. I den forstand afspejler huset Københavns problemer med at slå igennem som attraktiv studieby – i en aktuel sammenligning af universitetsbyer fra QS University Rankings fik den danske hovedstad en slatten niogtredivteplads .
Men Studenterhuset forandrer sig i disse år, hvor flere direktører har rusket op i tingene efter tur. For to år siden gennemførte Jacob Ørums forgænger som Kristian Skjøth Madsen en udrensning i huset med en bramfri melding til den daværende ledelse af fortrinsvis lidt ældre studerende om »at fucke op til Birkerød og få nogle børn.«
Samtidig stod Skjøth Madsen i spidsen for en stor istandsættelse af bygningen, der dog ikke løste problemerne for huset i et hug.
Da Studenterhuset genåbnede, nymalet og luftigt, erklærede kritikerne, at ’det lignede en SFO’, og publikum lod vente på sig. På stille dage rungede det hult, når nogen tabte en croissant på linoleummet.
Men denne formiddag sidder folk i små klynger under de asiatiske papirlamper. De bæller varme drikke og taster på deres snavsethvide studenterbærbare; der er skødesløs typografi på søjlerne, og sofaen i midten af rummet har fået et indbydende multifarvet overtræk af hæklegarn.
»Vi arbejder hårdt på at gøre det hele lidt mere hyggeligt,« siger Jacob Ørum, hvis pæne herrejakke kun understreger det lidt paradoksale budskab om at hyggeskabelse er et projekt for de seriøse professionelle.
For nylig har europaminister Nicolai Wammen været forbi en aften for at skænke fadøl og diskutere EU med studerende, der orkede at høre om EU, og ministeren havde anbefalinger med til Jacob Ørum.
Wammen er tidligere borgmester i Aarhus, og her bliver driften af byens studenterhus betragtet som en samfundsopgave og en investering, forlyder det. Tilrejsende studerende får en ’city survival’-pakke, og virksomheder sponsorerer de studerendes læsning direkte, for eksempel Novo Nordisk, som serverer varm kaffe i de mødelokaler, de studerende kan booke.
Jacob Ørum er overbevist om, at Københavns Kommune og hovedstadens erhvervsliv kan spille en langt mere aktiv rolle for studenterlivet i København. Det er en logisk satsning, når nu byen så gerne vil tiltrække veluddannede skatteborgere. Den nye direktør har i hvert fald i sinde at lobbye for sagen.
»Vi har ambitioner om at bygge et lille imperium for studerende,« siger han.
Studenterhuset har også sat fornyet damp under rekrutteringen af studerende, som vil engagere sig i huset og stå for den daglige drift, uden løn. Som tidligere udviklingschef i Røde Kors Hovedstaden har Ørum erfaring med at tromme frivillige sammen. Idéen er, at Studenterhuset til gengæld for de unges tid, skal give indhold til cv’et og interessante oplevelser.
»Man vandrer ikke bare ind ad døren og bliver frivillig nu,« siger han, »vi vil vide, hvordan den enkelte ønsker at bidrage til Studenterhuset. For øjeblikket er der ventetid for at blive frivillig hos os.«
»Vi har ændret vægtningen mellem fest og ballade og vores aktiviteter for de studerende,« siger Jacob Ørum. »Vi sælger meget mere kaffe end før, og det siger en hel del om, hvilket liv, der udspiller sig her på stedet.«
chz@adm.ku.dk