Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
SU – Uddannelsesminister Morten Østergaard slår nu fast, at SU-reformen er på vej. Der skal spares to milliarder kroner, og de studerende må indstille sig på, at det betyder nedskæringer. Det er ifølge ministeren nødvendigt for at ’fremtidssikre et socialt afbalanceret SU-system, når mange flere skal studere’.
Siden begyndelsen af januar har SU-debatten raset. Her bragte dagbladet Politiken historien om, at regeringen ville fjerne det sjette SU-år. Det skabte stor polemik, og flere politikere var da også hurtige til at afvise historien som blotte rygter: Der var ikke truffet nogle beslutninger endnu, der skulle ganske vist findes besparelser på uddannelsesområdet, men det var ikke givet, at SU’en stod for tur. »Alt er i spil,« lød det eksempelvis fra Socialdemokratiets uddannelsesordfører Mette Reissmann
LÆS OGSÅ: S-ordfører: Historie om SU-nedskæringer er en and
Men nu melder uddannelsesminister Morten Østergaard klart ud, at den nuværende SU-ordning vil vil blive reformeret. Det skriver han, der netop er vendt tilbage fra barselsorlov, i en længere update på Facebook:
»De studerende skal vænne sig til tanken om, at man i højere grad skal tage ansvar for sit studieforløb, når man modtager støtte fra et af verdens mest generøse SU-systemer, og at tiden ikke er til, at man kræver mere, end man har behov for.«
»Alle er nødt til at bidrage. Vi har lavet reformer af førtidspension og skattesystem. Og nu også uddannelserne. Også her må vi kaste et kritisk blik for at se, om kan finde nye og bedre veje.
Behovet for den nye kurs hænger, ifølge Morten Østergaard, tæt sammen med ambitionen om at flere skal tage en universitetsuddannelse:
»De kommende år skal vi øge antallet af studerende i titusindvis og samtidig øge kvaliteten af vores uddannelser, så vi når målet om, at vores børn og unge bliver den dygtigste generation nogensinde. Det indebærer voldsomt stigende udgifter for samfundet, midt i en økonomisk udfordrende tid,« skriver ministeren.
Og den udvikling må de studerende være med til at tage ansvar for:
»De studerende må ligesom alle andre i det danske samfund, indstille sig på, at der skal gøres en indsats og at alle må rette sig ind efter de tider, vi lever i, og tage ansvar for det store uddannelsesløft, der vil komme os alle til gode.«
Morten Østergaard nævner dog ingen konkrete eksempler på,hvordan de studerende skal rette ind. Det får interesserede dog snart mulighed for at spørge ministeren om. For Morten Østergaard stiller i februar op til åbne SU-debatter på flere af landets universiteter – herunder Københavns Universitet.
Morten Østergaards udmelding bliver godt modtaget hos oppositionen. Eksempelvis hos Venstres uddannelsesordfører Mads Rørvig:
»Jeg kan godt forstå frustrationen fra de studerende, hvis der bliver skåret i SU’en. Men når man kigger på samfundsøkonomien, så er der nødt til at blive gjort noget.« siger Mads Rørvig til dr.dk.
Mindre forståelse finder man blandt Morten Østergaards Facebook-venner, hvor ministerens update får flere kritiske kommentarer med på vejen.
En kommentar lyder:
»Som studerende har jeg ualmindeligt svært ved at tilslutte mig dette … I vælger jo helt bevidst at bruge pisken og ikke guleroden!«
Mere lakonisk, men ikke mindre kritisk er Rikke Bjørnholt Finks opsummering af kernen i Mortens Østergaards udmelding:
»Det var dog en frygtelig lang tekst. Må jeg foreslå noget kortere og mere ungt: Iiiii’m back. Vi skærer ned. Suck it up.«
Nicklas.lund@adm.ku.dk