Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Videnskabsministeren styrer mod glemslen

ANALYSE - Hvis videnskabsministeren har et politisk projekt, er det virkelig på tide at komme frem med det i offentligheden. Ellers risikerer hun at gå over i historien som en af den borgerlige regerings mest anonyme politikere.

I snart et år har den konservative Charlotte Sahl-Madsen været videnskabsminister. Hun har villet fremstå velovervejet, pragmatisk og inkluderende, men hvad er hendes politiske projekt, og hvordan kommer hun i Folketinget?

Charlotte Sahl-Madsen er hverken en kendt minister eller medlem af Folketinget. Og hun er lige nu meget langt fra at blive nogen af delene.

Alle interesserer sig ellers for De Konservative lige nu. Lene Espersen har efter en intens periode trukket sig som formand og er blevet erstattet af den tidligere så udstødte minister Lars Barfoed.

Men et andet sted hos de Konservative står det noget mere roligt til. Stendødt, faktisk. I snart et år har Charlotte Sahl-Madsen været minister for de danske universiteter som minister for videnskab, teknologi og udvikling, i daglig tale videnskabsminister.

Charlotte på den politiske scene

Charlotte Sahl-Madsen kom til regeringen som et friskt og ukendt pust. En succesrig kvinde fra toppen af det private erhvervsliv. Med en fortid i Danfoss Universe og Lego tog hun over fra Venstres Helge Sander, en mand som mange i universitetskredse ønskede på det første tog hjem til Herning.

LÆS: Ny minister: Jeg har bestemt nogle tanker.

Hvor Helge Sander var kendt som en til tider kontroversiel minister, var Charlotte Sahl-Madsens mål at fremstå velovervejet, pragmatisk og inkluderende. Hun ville gøre alt for at distancere sig fra Helge Sander, hvilket også hurtigt lykkedes.

Prøveballoner i agurketid

I sommeren 2010 kaldte Lars Løkke Rasmussen sine mere anonyme ministre i offensiven. De skulle udnytte agurketiden til at markere sig på den politiske scene. I foråret var Charlotte Sahl-Madsen primært blevet kendt i universitetskredse for at forsvare regeringens massive besparelser på landets universiteter.

Nu skulle de gode historier frem og ministeren skulle gøres kendt uden for smalle kredse. Ministre som Charlotte Sahl-Madsen og vores egen tidligere KU-kendis Lykke Friis trådte pludselig frem på banen.

Sommeren var ellers god for den borgerlige regering med B.T.’s megakampagne mod Helle Thornings mand, men lige lidt hjalp det.

Sagerne forblev små og mest kontroversielt var nok, da ministeren foreslog at visse studerende skulle tvinges på et halvt års studieophold til udlandet i løbet af deres uddannelse. Noget der ikke ligefrem mødte opbakning fra de studerende selv. Prøveballonen blev skudt ned, før den overhovedet kom i luften.

LÆS: Studerende skal tvinges til udlandet.

Ministeren skal markere sig stærkere

En minister skal kendes i offentligheden for andet end utopiske prøveballoner i agurketiden og som det Konservative Folkeparti ser ud lige nu, er der god brug for succeshistorier.

Charlotte Sahl-Madsen har også brug for popularitet – og det hurtigt. Hun er ikke medlem af Folketinget og med hendes partis dårlige meningsmålinger bliver hun det heller ikke ved næste valg. Sørgeligt for de Konservative.

I en periode, hvor partiet har haft et formandsopgør for rullende kameraer, har Charlotte Sahl-Madsen valgt den diskrete vej og holdt sig fra offentlige kommentarer. Meget klogt! I det kaos, der har hersket i partiet på det seneste, har de Konservative i høj grad brug for en driftsikker politiker.

Men en minister skal ikke blot være driftsikker, hun skal turde at markere sig i den offentlige debat og komme med forslag til fremtiden for sit område.

Tusindvis af unge mennesker blev afvist ved sommerens optag og universiteternes økonomi skranter.

Den konservative skude skal vendes

Charlotte Sahl-Madsen er nødt til at være med til at definere svarene på nutidens og fremtidens udfordringer. Og hun har travlt, for folketingsvalget kommer inden for ni måneder og lige nu ser det sort ud for ministerens parti og hendes personlige, politiske karriere.

Onsdag den 19. januar tonede Sahl-Madsen frem på forsiden af Berlingske Tidende: Danmark skal forkæle eliten af de danske studerende. De bedste fem procent skal sikres bedre økonomiske muligheder og elitetitler, og derved løfte niveauet for resten af de studerende. God konservativ politik. Men det ligner mest af alt endnu en vingeskudt prøveballon.

Der skal mere til end at styrke den absolutte elite blandt de studerende, hvis den konservative skude skal vendes og vi mangler stadig svar på, hvad ministerens projekt egentlig er.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste