Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU får 37,5 millioner til 'dristige' forskningsprojekter

Pengeregn — For andet år i træk støtter VILLUM Experiment tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter. 37,5 millioner kroner skal gå til vilde idéer på Københavns Universitet

Sidste år gav VILLUM FONDEN 73 millioner kroner til tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer i Danmark. I år skal 100 millioner kroner gå til ny og banebrydende forskning, der udfordrer de videnskabelige normer.

På Københavns Universitet har 20 forskere hver især modtaget op til to millioner kroner. De i alt 37,5 millioner skal støtte forskningsprojekter med titler som ‘Dagdrømmende algoritmer’ og ‘Planters sorte huller’.

Måske er det kun få forskningsprojekter, som vil kunne frembringe noget unikt. Men én vild idé kan have potentialet til at ændre verden

Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN

De skæve og banebrydende idéer

Forskningsprojekterne er blevet udvalgt på en helt anden måde end normalt. Ansøgningen er anonym, så forskere tør dele deres vildeste ideer. Og de faglige bedømmere kan give en ansøgning en ‘trumf’, hvis de mener, at idéen er ekstraordinær.

Alt for at undgå et klassisk peer-review bevillingssystem, som gør det svært at få midler til dristige idéer og eksperimenter.

»VILLUM FONDEN vil gerne bidrage til at skabe plads til radikal og nytænkende forskning, der har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Den vilde idé, som man måske ikke tør sige højt, som måske udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de kasser, hvor mange forskningsmidler befinder sig,« siger forskningsdirektør Thomas Bjørnholm i en pressemeddelelse fra fonden.

Potentiale til at ændre verden

Det er ikke bare idéerne, som er modige. Også fondens tilgang er eksperimenterende, fordi forskningsprojekterne både kan briste og bære.

»Det kræver gode nerver at afvige fra de normale tilgange til at vurdere og tildele midler til projekter – eller forskere – som udfordrer normen, men på den anden side også præsenterer den bedste idé. Måske er det kun få forskningsprojekter, som vil kunne frembringe noget unikt. Men én vild idé kan have potentialet til at ændre verden,« siger Thomas Bjørnholm.

Det vil vise sig, når forskningsprojekternes bevilling løber ud om et til to år. De skæve idéer hører hjemme på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE, og kan ses på fondens hjemmeside.

Seneste