Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
STUDENTERKOMMENTAR - Sidste års nytårsforsæt gav et minimumstimetal, en studenterambassadør og flere studieboliger i København, skriver Studenterrådets nyvalgte formandsskab.
Bare fordi der er langt til nytår, skal det ikke afholde os i Studenterrådet fra at levere en omgang nytårsforsætter. I Studenterrådet fejrer vi nemlig ’nytår’ i oktober, hvor fagrådene vælger ny bestyrelse og nyt formandskab på generalforsamlingen.
Vi vedtog også en arbejdsplan, der kort fortalt er vores fælles ’nytårsforsæt’ til de kommende år. Her er tre af vores vigtigste forsæt.
RUM TIL ALT OG ALLE – Rigtig mange steder står folk i kø uden for læsesalene, når de åbner. Ikke bare fordi vi studerende har travlt og arbejder hårdt. Også fordi, at det kan være rigtig svært at finde en ledig plads, hvis man kommer en halv time efter åbningstid. Mange leder hver dag med lys og lygte efter ledige grupperum. Mange af undervisningslokalerne er overfyldte, og flere steder inddrages café- og fagrådslokaler til kontorer eller ’faculty lounges’ – og så har vi ikke engang nævnt manglen på auditorier, der medfører vilde historier om undervisning i biografer, frikirker eller gamle festsale.
I Studenterrådet mener vi, at gode lokaler til både undervisning og studenteraktiviteter er en grundsten i skabelsen af et levende studiemiljø, hvor vi kan få tankerne i spil. Et levende universitet er et universitet, hvor det er sjovt, lærerigt og udfordrende at være på campus. Men det kræver gode rammer i form af grupperum, undervisningslokaler og læsesale. Men der kræver også flere lokaler, hvor de studerende kan få lov til at udfolde deres idéer, uanset om de har faglige, studenterpolitiske eller sociale formål.
FLERE OG DYGTIGERE UNDERVISERE – KU’s allerstørste udfordring er at skabe endnu bedre uddannelser. Første skridt var flere undervisningstimer. Det sikrede vi, da rektor garanterede minimumstimetallet, og alle bachelorstuderende skal have minimum 12 timer om ugen fra 2014. Næste skridt er at få flere undervisere.
Samtidig skal vores undervisere være endnu dygtigere. Det er ikke længere ok, at underviseren læser op af en pensumbog. Eller ikke kan formidle pensum på et forståeligt engelsk. Og så er et levende universitet også et universitet, hvor underviserne stiller krav, og hvor vi stiller krav til underviserne – dialogen mellem forskere og studerende skal styrkes til alles bedste.
VÆRN MOD FRAFALD – Når det er hårdt på studiet, er det vores studiekammerater, der holder os oven vande. Derfor er det et problem, når undersøgelser viser, at flere og flere studerende føler sig ensomme og stressede på studiet. Et stærkt socialt liv på campus er forudsætningen for at få studiehverdagen til at hænge sammen. Det er de aktive studerende, der igennem studentercaféer, revyer, fagråd og fredagsbar sørger for, at der er liv uden for undervisningslokalet og læsesalen – og at man har noget at se frem til efter undervisningen.
Før sommeren pressede vi rektoratet til at hæve studiemiljøpuljen med 50 procent, så der nu er 750.000 kroner, som alle KU’s studerende kan søge til projekter, der forbedrer vores studiemiljø. Men det er ikke kun penge, der gør det. Vi stopper ikke med at presse på for bedre studiemiljø, før KU prioriterer det helhjertet. Et levende universitet er nemlig et universitet, hvor alle studerende kan mødes med vennerne i fredagsbaren, starte en revy på studiet eller afholde en lektiecafe.
Modsat sædvanlige nytårsforsæt plejer Studenterrådets at holde længere end januar ud. Sidste års nytårsforsæt gav et minimumstimetal, en studenterambassadør og flere studieboliger i København. Vi håber, I vil være med til at realisere vores forsæt for 2013.