Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

10 KU-arrangementer, du skal fange på Folkemødet

KU investerer en lille million i årets Folkemøde på Bornholm. Vicedirektøren for kommunikation forklarer hvorfor, og vi guider til de mest lovende arrangementer – fra landskampsnedtakt a la Lykke Friis til ophedet diskussion om universitetets fremtid.

Københavns Universitet bruger knap en million og masser af manpower m/k på at holde debatter i eget telt, når Folkemødet går i gang på Bornholm den 14. juni.

Under teltdugen på plads G26 vil KU-mandskabet og eksterne guest stars debattere uddannelsespolitik, klimaforandringer, sexkrænkelser, populisme, studenteroprør og meget mere (blandt andet fodbold, når afgående prorektor Lykke Friis og professor fra Idræt Jens Bangsbo analyserer lørdagens VM-kamp mellem Danmark og Peru).

Mens KU havde en forholdsvis beskeden tilstedeværelse i Allinge i Folkemødets første år, har universitetet siden skruet op for blusset. Grunden?

»Et af universitetets tre hovedformål er at bringe viden i spil i samfundet. Det fremgår blandt andet af universitetsloven. Mødet er en anledning til at komme i dialog med almindelige borgere, ligesom ved Forskningens Døgn eller Kulturnatten i København. Dertil kommer at vi har mulighed for at indgå i en dialog med KU’s mange interessenter – myndigheder, interesseorganisationer, virksomheder og så videre,« siger vicedirektør for kommunikation på KU Jasper Steen Winkel.

»En god måde at skabe forståelse for forskningen«

I 2017 havde KU første gang et telt i eget navn, og det var ifølge en evaluering, som blev lavet bagefter af KU, en succes. Dekanerne har herefter besluttet, at det er en god måde at give et samlet billede af KU, siger Jasper Steen Winkel. Ud over rektor Henrik Wegener og prorektor Lykke Friis medvirker i år et større udvalg af KU’s forskere med større eller mindre erfaring med forskningsformidling ved i alt 33 KU-arrangementer.

»Det var bestemt et proppet telt sidste gang, og vi fik også en rigtig god debat om mange forskellige temaer, der er aktuelle og former samfundet,« siger Jasper Steen Winkel.

»Vores medvirken på Folkemødet er en god måde at skabe forståelse for forskningen på og vise KU’s engagement i samfundet og bidrag til den aktuelle debat. Det er lidt på samme måde som når vores forskere fx optræder i Deadline, deltager i en høring eller giver et foredrag i en virksomhed.«

I 2017 kostede det Københavns Universitet omkring 800.000 kroner at deltage på Folkemødets fire dage. Det er omtrent en tredjedel af budgettet for KU’s Forårsfestival for studerende og ansatte.

Herunder kan du se 10 af de mest interessante arrangementer med KU-islæt ved årets politiske træf i Allinge – de fleste af dem fra universitetets eget telt.

10 KU-arrangementer ved årets Folkemøde

Er der plads til de studerende i konkurrencestaten?

15. juni 2018, kl. 09:30-10:00, G26 Københavns Universitet

Uddannelsesdebatten befinder sig ved en skillevej. Efter Søren Pinds afskedssalut, hvor han anbefalede et stop for den årlige 2 %-besparelse og åbnede porten til selvransagelse i kølvandet på målingerne af unges stress og mistrivsel, er den politiske strammerretorik blødt op.

Særligt de studerendes trivsel er blevet en del af den uddannelsespolitiske dagsorden, og på Folkemødet forsøger Studenterrådet at sparke yderligere gang i debatten. Til arrangementet Er der plads til de studerende i konkurrencestaten? stiller rådets tidligere forperson Marie Thomsen skarpt på konsekvenserne af studiefremdrift og karakterfokus, mens Rosa Lund (Ø), administrerende direktør i Novicell, Per Kirchner, og KU-professorerne Jens Dolin og Lars Tønder giver deres besyv med.

Har du Folkemødets skarpeste hjerne?

Torsdag den 14. juni 19:30 – 21:00, G26 Københavns Universitet

Intet KU-telt uden en vidensquiz. Kom forbi og sigt efter titlen som Folkemødets skarpeste, når quizmaster Henrik C. Wegener spørger om alt fra straffeloven til det periodiske system.

Kunstige vulkaner og algefarme – kan vi styre klimaet?

14. juni 2018, kl. 13-13:50, G26 Københavns Universitet 

Mogens Lykketoft er blandt gæsterne, når KU tænker stort på klimaets vegne og diskuterer kunstige vulkaner og algefarme.

Panelet, der også består af to KU-forskere, nemlig Lars Tønder og Olaf Corry, samt DMI-direktør Marianne Thyrring, vil præsentere et udpluk af de spektakulære ideer, der myldrer frem i kampen mod global opvarmning. Men debattørerne vil også formidle de mulige konsekvenser af tiltagene.

Hvem skal for eksempel styre de kunstige vulkaner, der måske kan køle jorden ned? Og hvordan sørger vi for, at en syntetisk sky over Arktis ikke skaber tørke i Asien? Det er blandt spørgsmålene, som Lykketoft og co. vil forsøge at besvare.

Universitetsdilemmaer med Mads Steffensen

Fredag d. 15. juni, kl. 12:00-12:45, C6 – Engineer the future ved Cirkuspladsen 

Forestil dig Mads & Monopolet, hvis det kun handlede om den daglige gang på universitetet.

Der bliver rift om mikrofonen, når Mads Steffensen forlanger gode råd fra politikere og universitetsrektorer i live-studiet. Den nyslåede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers får følgeskab af Jacob Mark (SF), Pernille Schnoor (Å) og Henrik Dahl (LA) på politikersiden, mens universiteterne stiller op med tre rektorer, heriblandt KU’s Henrik C. Wegener.

Det er uvist, hvilke universitetsdilemmaer Mads Steffensen og co. vil vende, de lover blot, at de både bliver store og små.

Copenhagen Science Slam 2018

Fredag 15. juni 15:30 – 16:00, Gæstgiveren

Krostuen på Gæstgiveren udgør rammerne, når Lasse Rimmer er vært for årets Copenhagen Science Slam. Rebecca Adler-Nissen, professor på Institut for Statskundskab på KU, er en af de tre topforskere, der dyster om at præsentere videnskab på den mest fængende og originale måde.

Kombattanterne vil være bevæbnet med alt andet end teksttunge diasshows, og de vil gå langt for at vinde netop din gunst. Det er nemlig publikum, der udpeger vinderen.

Den populistiske drejning i europæisk politik

Fredag 15. juni 2018, kl. 11:30-12:20

Storbritannien er i færd med at forlade EU, Trump sidder på magten i Det Hvide Hus, og mange steder i Europa har højreradikale populister vind i sejlene.

Et panel af KU-forskere, anført af den afgående prorektor for uddannelse Lykke Friis bringer debatten helt ned til definitionerne. Hvad er populisme, og hvordan påvirker fænomenet den politiske virkelighed?

Debattørerne fremlægger den nyeste forskning og skitserer status quo for populismen i europæisk politik, fra Marine Le Pens Front National i Frankrig (nu Le Rassemblement National) til Alternative für Deutschland i Tyskland.

Fremtidens laboratorium er også virtuelt – kom og prøv

Fredag den 15. juni 2018, kl. 13:30-14:20, G26 Københavns Universitet

KU åbner en portal til fremtidens laboratorium og giver dig muligheden for at møde naturvidenskabelig forskning og undervisning, som den ser ud i morgen. Der er tale om virtuelle laboratorier, hvor man kan opleve animationer, quizzer og simuleringer.

Sexkrænkelser på nettet – hvem har ansvaret?

Lørdag den 16. juni, 9.30-10.00, G26 Københavns Universitet

Et af hovedtemaerne for KU på Folkemødet er de udfordringer, som digitaliseringen fører med sig. Skal vi for eksempel blindt acceptere, at de såkaldte big five – Google, Amazon, Microsoft, Facebook og Apple – gafler vores data på nettet og gør os til varer?

Konsekvenserne af de digitale nybrud stod dog næppe tydeligere frem i år, end da mere end 1.000 unge blev anklaget for at dele børnepornografi i den såkaldte Umbrella-sag.  I debatten Sexkrænkelser på nettet – hvem har ansvaret? diskuterer et panel af forskere og politikere, om man kan gribe problemet an juridisk – eller om svaret snarere er forbedret digitale dannelse.

Politisk ordfører Britt Bager (V) og retsordfører Rosa Lund (Ø) diskuterer med KU-forskerne Trine Baumbach og Anne Mette Thorhauge samt Red Barnet-psykolog Lina Sjøgren.

Universiteterne 50 år efter studenteroprøret i ’68

Fredag 15. juni 13:30-14:30, H6 – AURORA – Aarhus Universitet

50 år efter 68’ernes oprør mod professorvældet inviterer Danske Universiteter til en bred debat om universitets rolle i samfundet. Hvem skal bestemme over universiteterne, og hvad skal de helt konkret levere?

Ifølge Danske Universiteter vil satiregruppen MAGT »danne en vokal og bidende baggrund for debatten«.

Rebecca Ingemann, medlem af Studenterrådet, er eneste KU-islæt i debatten, der også har deltagelse af Bertel Haarder (V) og Anders Bjarklev, rektor på DTU og formand for Danske Universiteter.

Jacob Rosenkrands, kendt fra Deadline, er ordstyrer.

Nedtakt på Danmark – Peru med Lykke Friis og Jens Bangsbo

16. juni 2018, kl. 20:30-21:00 – G26 Københavns Universitet

KU’s fodboldfanatikere, prorektor for uddannelse, Lykke Friis og  Jens Bangsbo, professor og tidligere assistenttræner i Juventus, finder taktiktavlen frem og forklarer, præcis hvordan Danmark tævede Peru. Tag klaphatten med til KU-teltet i efterdønningerne af Danmarks VM-debut i Rusland.

Seneste