Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Niels Bohr Institutet står bag et åbent brev fra fysikere fra hele verden. Fysikeres jagt på verdens sandheder gør det umuligt ikke at sige fra over for Ruslands løgne om invasionen, siger institutleder.
Tetiana Kozynetz er i gang med sin ph.d. i astropartikelfysik på Niels Bohr Institutet, men på det sidste har hun været en del af et helt andet projekt. Hun er ukrainer, født og opvokset i Kyiv, og ophavskvinde til et åbent brev fra fysikere over hele verden, der fordømmer krigen i Ukraine.
»Vi håber at vise, at alle kan og bør sige deres synspunkter og klart skelne mellem ‘rigtigt’ og ‘forkert’,« siger hun.
Da hun og hendes ven, Mykhailo Flaks, luftede idéen om et åbent brev til en Niels Bohr-konference i marts, var institutleder Jan W. Thomsen straks med på at gøre instituttet til afsender på brevet.
For det gør ondt på videnskabsfolk, der dagligt arbejder med at finde sandheden, at skulle se på de løgne, det russiske regime fortæller om, hvorfor de har invaderet Ukraine, siger han.
»Det er jo helt gak i låget. Vi søger altid sandheden i naturvidenskab, så det har været ekstra salt i såret på os, at man er kommet med så store løgne – og så under det påskud gør så væmmelige ting mod andre mennesker,« siger institutlederen, der kalder løgnen om at jorden er flad for vand ved siden af påstanden om, at den russiske invasion var nødvendig for at nedkæmpe nazisme i Ukraine.
LÆS OGSÅ: Åbent brev: Protest mod den russiske krig i Ukraine
I brevet viser underskriverne både støtte til civile i Ukraine og forskere i Ukraine og Rusland.
»Vi står sammen imod det brutale, ulovlige og umenneskelige angreb på Ukraines uafhængighed og støtter enstemmigt det ukrainske folk i deres valg af demokrati og fred i modsætning til autokrati og vold,« står der i brevet.
I brevet opfordrer underskriverne fonde til at finansiere midlertidige stillinger til kolleger på flugt og om at gå imod »den russiske propaganda og sprede ordet om vores værdier til videnskabsmænd i russiske institutioner og til dem, der har familier i Rusland.«
Der er rigtig mange problemer, vi skal bekæmpe, de kan ikke skubbes til side af sådan nogle tåbeligheder som at kaste våben i hovedet på hinanden
Jan W. Thomsen, institutleder, Niels Bohr Institutet
Jan W. Thomsen, forskningsinstitutioner skal vel gerne være objektive. Bryder I ikke med objektiviteten, når I blander jer i storpolitik?
»Jo, det er fuldstændig rigtig, at det skal de. Det er en gråzone, men det er vigtigt for os som naturvidenskabspersoner at tage afstand, det gør ondt at se, at sund fornuft bliver trådt så vederstyggeligt under fode. Men det er helt rigtigt, det er en delikat balance. Det er ligesom sport, som også kan være svær at holde helt adskilt fra politik,« siger Jan W. Thomsen.
Det er ikke første gang, Niels Bohrs navn står på et åbent brev. I 1950 sendte Niels Bohr selv et brev til FN med et budskab om vigtigheden af åbenhed og fælles fodslag mellem mennesker på jorden.
»Det ligger i vores dna at sige fra over for krig mellem mennesker,« siger Jan W. Thomsen.
Klaus von Klitzings navn er også at finde på listen af underskrivere. Den tyske fysiker vandt Nobelprisen i Fysik i 1985, og for ham betyder det noget, at det netop er Niels Bohr Institutet, der er afsender.
»Jeg underskrev det åbne brev, da Niels Bohr Institutet er et synonym for globalt videnskabeligt samarbejde uden politiske eller ideologiske grænser,« skriver nobelprisvinderen i en e-mail til Uniavisen.
Ifølge Jan W. Thomsen har verdens nationer slet ikke tid til at bekrige hinanden på kryds og tværs. Der er alt for meget andet, vi som verdenssamfund skal nå.
»Vi har så mange store problemer med fx den grønne dagsorden, at sørge for føde til alle og at udvikle nye medicinske metoder. Der er rigtig mange eksistentielle problemer, vi skal bekæmpe, de kan ikke skubbes til side af sådan nogle tåbeligheder som at kaste våben i hovedet på hinanden.«
Der bryder jo desværre krige ud en gang imellem. Skal I til at skrive åbne breve om dem alle?
»Nej, det skal vi ikke. Men denne krig udspiller sig på vores eget dørtrin – både geografisk og værdimæssigt, og derfor er vi nødt til at sige fra i videnskabens navn,« siger Jan W. Thomsen.
Institutlederen håber, at brevet vil gøre bare en lille forskel. I hvert fald har det gjort en forskel for Tetiana Kozynets.
»Det betyder meget, at min arbejdsplads kommer med en klar offentlig udtalelse om krigen, og at så mange af mine kolleger har sat deres navne på den udtalelse. Vi er meget glade for at se så meget opbakning til noget, der startede som et studenterinitiativ,« siger hun.