Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

50-året for studenter-demokratiet – eller – i hvert fald studenter-inddragelse

Univalg 18 — De studerende skal stemme en repræsentant ind i KU's bestyrelse ved univalget i næste uge. Men valget er langt fra demokratisk, skriver spidskandidat for Frit Forum Julie Weile.

I år er det 50 år siden Studenteroprøret. De studerende fik kæmpet sig til ret til medbestemmelse på Københavns Universitet. Ifølge Mette-Sofie Rybak og Ida Karoline Bach Jensen fra Studenterrådet står vi nu foran et demokratisk valg. Valget er langt fra demokratisk.

Der er valg. Men er det demokratisk? Det er rigtig godt, at Studenterrådet mener, at det er vigtigt, der er et valg, og at vi stemmer. Men hvorfor egentlig? Hvert år ender det alligevel med, at det er Studenterrådet, der kommer i bestyrelsen. Studenter- og universitetspolitik er usexet og kompliceret at sætte sig ind i, hvorfor Studenterrådet nemt kan pådutte de studerende til at stemme på dem og bilde de studerende ind, at det er muligt for Studenterrådet at repræsentere alle studerendes holdninger.

Studenterrådet – herunder deres underafdelinger Aktive Statskundskabere, Forenede Jurister, Humrådet og Medicinerrådet – er politisk neutrale. Eller det siger de i hvert fald. Jeg forstår ikke hvordan, det ikke kan være politisk, når der diskuteres nedskæringer i SU’en eller nedskæringer på Det Humanistiske Fakultet, eller når vi i studienævnene debatterer dimensionering.

Sandheden er den, at rigtig mange af de ting, der bliver besluttet på universitetet sker enten ved lov eller bekendtgørelse, hvorfor det giver rigtig god mening at have en studenterpolitisk forening med et politisk ståsted. Når de ting, der besluttes på vores universitet, besluttes i Folketinget, er det de facto umuligt at have en studenterpolitisk forening uden politisk ståsted.

Valget er langt fra demokratisk
***

Efter snart 5 år på universitetet har jeg snakket med rigtig mange studerende – alle med forskellige holdninger til, hvordan vores universitet skal være. Men det lyder jo godt. En studenterpolitisk forening som favner ALLE de studerende. Problemet er bare, at det er umuligt. I Frit Forum mener vi, at det er utopi at tro, at man kan favne alle studerendes holdninger på Københavns Universitet i ét ’parti,’ sådan som Studenterrådet ellers mener.

Når man til universitetsvalget 2018 sætter sit kryds ved Frit Forum, ved man som studerende, at vi fører en studenterpolitik med afsæt i værdier til venstre for midten. Modsat kan man forvente, at Studenterrådets politik er lidt som vinden blæser, da de jo intet politisk ståsted har.

Lad os fejre 50-året for studenteroprøret ved at hæve stemmerprocenten helt til skyerne, men lad os også fejre 50-året for studenteroprøret med at afholde et valg, der rent faktisk bliver demokratisk og ikke bare proforma.

Stem på en forening, hvor man ved, hvad man får. Stem på Frit Forum til univalget.

 

Seneste