Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har fået 600 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden til etableringen af nyt proteinforskningscenter
En gave på 600 millioner kroner giver åbenbart en uimodståelig lyst til at sige tak og smile meget bredt. I hvert fald hvis du er dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og lige har fået en check på det enorme beløb fra Novo Nordisk Fonden i hænderne
Ulla Wewer havde så svært ved at skjule sin glæde over at den største danske private pengegave til forskning nogensinde var i hus at selv videnskabsministeren ikke kunne undgå at bemærke det. »Når du kigger på dekanen, er der vist ingen tvivl om at det her er en meget glædelig begivenhed både for Københavns Universitet og resten af Danmark,« sagde Helge Sander (V) på pressemødet den 30. april.
Og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har virkelig noget at smile af. Med de 600 millioner kroner i hånden til indkøb af udstyr og til grundforskning kan man nu gå i gang med at indrette det helt nye The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Det 4.000 kvadratmeter store center skal stå klar i bygning 6 på Panum i 2008 og får mere end 100 medarbejdere. Fakultetet håber at forholdene vil tiltrække de bedste proteinforskere fra ind- og udland. »En drøm er gået i opfyldelse. Tak for at tænke fremsynet og tak for at give grundforskningen i proteiner et løft,« sagde Ulla Wewer til Ulf J. Johansson, formand for Novo Nordisk Fonden og løftede armene i vejret i triumf under et bragende bifald.
Ansættelser venter
Det nye center kommer ifølge Ulla Wewer til at bestå af en afdeling med i alt ca. 100 medarbejdere heraf 30-35 forskere med topmoderne faciliteter der skal stå for fremstilling af proteiner til forskningsbrug og fem separate forskningsgrupper med hver deres fokus inden for proteinforskning. Lederne af to af grupperne er på plads. Det bliver professor Matthias Mann fra Max-Planck Instituttet i München der tilknyttes på deltid, så han kan fortsætte sit virke i Tyskland. Han forsker i proteomics hvor han kigger på et stort antal proteiners interaktion samtidig.
Leder af forskningsgruppe to bliver professor Søren Brunak fra DTU der ligeledes bliver ansat på deltid så han samtidig kan arbejde videre på DTU. Han benytter enorme computere i sin forskning til at lave modeller af proteinernes vekselvirkninger i forsøget på at finde forskellige sygdomsmønstre.
De tre sidste forskningsledere rekrutteres internationalt i løbet af 2008 og 2009. Lokkemaden er 15 millioner kroner til at starte hver af de tre sidste grupper op og fire-fem millioner til forskning årligt.
Inden skal de op til 40 år gamle bygninger på Panum Instituttet dog renoveres. Fakultetet har endnu ikke overblik over hvad den samlede regning bliver, men ifølge Ulla Wewer vil det koste alene 20-30 millioner kroner at udskifte ventilationssystemet. Lokalerne bliver ledige i forbindelse med Campusplanen der betyder at Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet skal rykke sammen på mindre plads.
Rektor Ralf Hemmingsen lovede på pressemødet at ledelsen vil hjælpe med at løfte opgaven. »Universitetet vil bakke op med en bevilling så bygningen kan blive klargjort hurtigst muligt,« sagde han.
Tiltrækningskraft
Manden med checken, Ulf J. Johansson, formand for Novo Nordisk Fonden, blev af åbenlyse årsager mødt af klapsalver da han gik på talerstolen for at forklare hvorfor fonden har besluttet at være så rundhåndet og hvorfor valget faldt netop på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Det hænger sammen med at fakultetet har lavet et grundigt projektarbejde; der er allerede kompetente forskere i regionen; Danmark er med i den internationale front; fondens formue er vokset med 50 procent de seneste år, så der var nogle penge der skulle brændes af; og så er proteinforskning inde i en rivende udvikling med mange nye muligheder for at behandle alvorlige lidelser.
Selv om Novo Nordisk ikke har fortrinsret til eventuelle forskningsresultater, mener Ulf J. Johansson at det er en fornuftig investering for virksomheden bag fonden.
»Målet er ikke at etablere en Novo Nordisk forskningsafdeling på Københavns Universitet. Vi har en interesse i at skabe et internationalt forskningsmiljø, og det kræver konkurrence hvis vi skal kunne tiltrække de bedste forskere til regionen, og at vi uddanner de bedste. Hvis Novo ikke kan få kompetente medarbejdere, må de gå et andet sted hen,« siger han. Ulla Wewer bekræfter at KU ejer rettighederne til alle forskningsresultater og at de nye forskere får samme rettigheder og pligter som alle andre forskere på universitetet