Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
TOPVISIT - NATO's generalsekretær lagde vejen forbi KU for at fortælle om forsvarsalliancens store hovedpiner i øst og syd. Her er otte af de mest bemærkelsesværdige citater fra seancen.
Han var blevet forsinket 20 minutter af én dansk topkvinde (Helle Thorning-Schmidt) – og måtte absolut ikke komme for sent til besøget hos en anden (Hendes Majestæt Dronning Margrethe).
Derfor blev NATO-generalsekretær Jens Stoltenbergs visit på Københavns Universitet en kort, kondenseret affære. På 30 minutter forklarede han et fyldt auditorium på CSS om forsvarsalliancens hovedudfordringer i en tid præget af alvorlig ustabilitet og usikkerhed i Østeuropa og Mellemøsten. For ikke at tale om den nedsmeltning, der har ramt Libyen efter NATO’s bombardement og affødt en humanitær katastrofe.
Generalsekretæren var klar i spyttet, da han talte for at styrke både det kollektive forsvar og NATO’s forebyggende indsats i lande uden for alliancens område – men han måtte også svare undvigende på et enkelt spørgsmål fra salen. Her er otte citater fra Stoltenbergs oplæg:
Stoltenberg spillede koldkrigspillet Red Alert online under sit KGB-dæknavn Steklov, men blev konsekvent tværet ud af de 16-17-årige gamere, han mødte.
Vi er nået til et nyt kapital i NATO’s historie, sagde Jens Stoltenberg. Kapitel 1 var Den Kolde Krig, hvor NATO’s raison d’être var at etablere et kollektivt, afskrækkende forsvar. Kapitel 2 handlede krisehåndtering efter Berlinmurens fald i blandt andet eks-Jugoslavien, Afghanistan og Irak. Og nu – med alvorlig politisk ustabilitet i Østeuropa, Mellemøsten og Nordafrika – er der brug for, at NATO gør begge dele. Det kræver midler, hvilke førte Jens Stoltenberg til…
Mens Rusland, Kina og det østlige Asien opruster, har den europæiske del af NATO-alliancens forsvarsudgifter været faldende de seneste år. Den går ikke længere, ifølge Stoltenberg. Han vil både have styrket forsvaret (læs, opruste) i de enkelte medlemslande og bruge mere krudt på at »skabe stabilitet« gennem forebyggelse og genopbygning uden for NATO-alliancens område. De regninger betaler USA ikke.
Putins fremfærd i Ukraine bekymrer NATO’s generalsekretær: »Det er ikke bare alvorligt, fordi annekteringen af Krim-halvøen destabiliserer Ukraine, men også fordi det er del af et mønster. Rusland har brugt militær magt i Georgien. Der er sket betydelig oprustning på russisk side. Der er flere atomvåben i deres retorik. De holder flere ikke-varslede militærøvelser. Når man lægger det sammen, er NATO nødt til at agere,« sagde Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenbergs snak om NATO’s rolle i forebyggelse og genopbygning fik seniorforsker Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier til at spørge: »Er blød kapacitetsopbygning nok – eller skal vi også have tropper på landjorden?«. Svaret var vist så tæt på et »jep«, som man kan komme.
Sagt om paradokset i, at det var forholdsvis nemt for dengang-statsminister Stoltenberg at få bevilget 600 millioner norske kroner til at angribe Libyen, men at det ville være umuligt at skaffe de samme midler, hvis de skulle gå til forebyggelse eller genopbygning.
Samme paradoks én gang til.
Jens Stoltenbergs eneste undvigende svar kom på spørgsmålet fra historiestuderende Alexander Sjöberg: »Kunne man forestille sig, at et normaliseret Ukraine kunne være et potentielt NATO-medlem i fremtiden?«
dennis.christiansen@adm.ku.dk