Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
De studerende fra forskellige studier har i generationer drillet hinanden med smædesange og andre verbale nedværdigelser, men hvor går grænsen?
Økonomi og Jura er langt fra de eneste studier med studerende der håner hinandens fag. Faktisk har det gennem generationer været fast tradition at skrive fantasifulde smædesange og udtænke verbale fornærmelser om de andre studieretninger.
Således kunne man ved årsfesten den 2. september høre en flok fulde datalogistuderende skråle en ikke særlig flatterende sang om humanister med blandt andet følgende verselinje: ´Jeg har set en rigtig humanist. Han var knokleskæv og sikkert også kommunist.´
Datalogi-studerende Peter Müller der har stået i spidsen for revyen på studiet de seneste to år, kender godt smædesangen hvor også fysikere, jurister og datalogerne selv bliver udsat for en gang verbal spanking.
»Der bliver delt tæsk ud til højre og venstre ud fra devisen: Fælles fjendebilleder skaber sammenhold, men det er ikke ondskabsfuldt ment. Selvfølgelig findes der fordomme mod andre studier som at humaniora ikke er nær så fagligt og videnskabeligt, men det betyder ikke at vi ikke kan feste eller lave aktiviteter sammen,« siger Peter Müller.
Stina Christensen, koordinator for Humrådet, kan ikke lade være med at grine da hun hører smædesangen om sit fakultet. »Jeg bliver ikke personlig stødt, men det kan da godt være andre gør det. Jeg opfatter slet ikke sangen som ondt ment,« siger hun. Stina Christensen mener at grænsen mellem harmløse drillerier og egentlig chikane går dér hvor det bliver personligt, alvorligt og ondskabsfuldt ment.
»Jeg læser selv tysk og oplever indimellem folk sige: ‘Sikke et nazifag’. Min bordherre ville ligefrem ikke tale til mig en gang til en fest på grund af mit fag. Og de nye studerende får at vide at de skal sige de læser germansk filologi i stedet for tysk hvis de vil undgå ubehageligheder, og det er for meget,« siger Stina Christensen.
Rusturskoordinatorerne på Økonomi (RuKo) tror ikke på at der findes et egentligt had mellem studierne, men kun kærlige drillerier i form af sange og jokes. Underviserne kommer også med kommentarer når emner behandles til undervisningen. »Den faglige stolthed og fællesskabsfølelse er naturligvis noget vi værner om og dyrker på Økonomi. Det involverer en definition af de andre, og hvor det er de studier vi i virkeligheden har størst ånds- og interessefællesskab med, som først står for skud.
Der er imidlertid på ingen måde lagt op til en fjendsk og hadefuld konfrontation. I vores fire år på politstudiet er vi i RuKo således aldrig stødt på en hadetale,« siger Jakob Hyttel-Sørensen på vegne af gruppen. RuKo mener dog at der findes en grænse for denne os-og-de andre-dyrkelse. Den går hvor formen bliver personlig og ondskabsfuld, men det er ikke deres oplevelse at en sådan omgangstone verserer mellem fagene.
Jurastuderende Michael Mejer synes også at kærlige drillerier kan være ok, men ligefrem at blive nægtet betjening, blive truet, ydmyget og sunget af, er at gå langt over grænsen. »Hvis folk seriøst ikke kan lide dig fordi du læser jura, er det for meget. Vi studerer alle på det samme universitet, så det ville da være rarere hvis vi stod sammen og følte et fællesskab så vi kunne opbygge mere tværfaglighed og en fælles KU-identitet,« siger han.
clba@adm.ku.dk