Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
VI SKRIVER OM OS SELV - Antallet af besøg på Uniavisen.dk er 75 procent højere i 2014 end i 2013 (antal sessioner). Til gengæld er årets mest læste historie ikke skrevet af redaktionen selv.
‘Fuld elg sidder fast i træ’. Sådan lyder en overskrift, der trak hundredetusindvis af læsere til eb.dk tilbage i 2011.
Men hvilke artikler har hittet på uniavisen.dk i år? Hvad vil de studerende og ansatte på Københavns Universitet helst læse om (når de ikke læser om fulde elge på Ekstra Bladet)?
Nupper dimensioneringsfejden førstepladsen? Eller blev det suppleringsbøvlet, fremdriftsreformen eller noget helt fjerde?
Her er svaret i form af en top 10.
Valgdeltagelsen ved KU-valget endte på 15,5 mellemfornøjede procent – men der var stor interesse for den valgtest, der kunne afsløre, hvilke af kandidaterne til bestyrelsen, man var mest enig med.
Da to studerende stod frem i et net-radioprogram og fortalte om deres oplevelser af sexisme og druk under introforløbet på Statskundskab, startede det en heftig debat. Var introforløbet kørt af sporet? Eller var der overhovedet tale om et reelt problem, når kun tre procent af russerne ifølge en tutor-undersøgelse havde fundet forløbet grænseoverskridende? Som en udløber af sagen skrev institutledelsen til den samfundsvidenskabelige dekan, at det nu skulle være slut med seksuelt krænkende aktiviteter, men at de mange frivillige tutorer stadig skulle stå for studiestarten på Statskundskab. Tutorerne blev i øvrigt indstillet til Tutorpris 2014 af en flok tilfredse russere.
I februar inviterede Uniavisen læserne til at prøve kræfter med en færdighedstest, som lektor i Biofysik Steen Laugesen Hansen havde givet til førsteårsstuderende på veterinærstudiet, som lige var startet på hans kursus.
Steen Laugesen Hansen havde i månederne forinden i kronikker og læserbreve klaget over den faglige deroute hos de københavnske studerende og blandt andet udtalt, at en tredjedel af KU’s studerende slet ikke havde de nødvendige faglige forudsætninger til at gå på universitetet. Det var testen og dens resultater ifølge Laugesen et deprimerende eksempel på.
Du kan stadig tage testen – hvis du tør – her.
Der er noget ironisk over, at årets mest eksponerede artikel er et forsvar for retten til at være indadvendt.
Camilla Lærke Lærkesens kun fem dage gamle kronik om livet som introvert studerende har i den grad ramt en åre – ikke bare hos KU’s studerende, men hos danskerne generelt. Den velskrevne tekst spredte sig som en steppebrand på Facebook og er i skrivende stund blevet læst af mere end 125.000, ligesom den har fået 23.000 likes.
»Begyndte sgu at tude efter at have læst din artikel – endelig nogen der sætter ord på, præcis hvordan jeg har det,« skriver én læser i sin kommentar til kronikken. »For første gang forstår jeg jo min mand igennem næsten 12 år« skriver en anden. Og en selvudnævnt ekstrovert takker for indsigten: »Det er virkelig en god artikel, som har givet mig et helt andet indblik og opfattelse af introverte! Yes, tak for at udvide min horisont på dette punkt!«.
Forfatteren selv er siden kronikkens offentliggørelse blevet kimet ned af de landsdækkende tv- og radiostationer, som vil have hende til at stille sig op foran kameraer og mikrofoner (og foran hundredetusinder af seere og lyttere). Vi har sågar selv tvunget Camilla til at komme med fem gode råd til studerende, der har det ligesom hende. Det er hårdt arbejde at være introvert talerør for de introverte …
dennis.christiansen@adm.ku.dk