Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Al forskning til børnene

Undervisere fra Københavns Universitet supersolgte forskning og videnskab til skolebørn med masser af sanseoplevelser tilsat iskolde facts midt på Rådhuspladsen

»BUM«. En helt almindelig ballon fyldt med brint og med ild i rumpen giver et dumpt drøn i et telt når den springer, og så tiltrækker den børn. Alt der siger ‘bum’, tiltrækker sikkert børn, især drenge fra de midterste skoleklasser, men fredag 24. april skete det som en del af det landsdækkende arrangement Forskningens Døgn som også Københavns Universitet (KU) deltog i.

Målgruppen for KU var i år skolebørn, og KU havde stillet to telte op på Rådhuspladsen og fyldt dem med skøre og fantastiske, men samtidig lærerige, naturvidenskabelige eksperimenter.

»Vil nogen prøve at mærke?« spørger Denise Jensen, til daglig kemistuderende på KU, men i dag på arbejde for Cirkus Naturligvis fra Naturvidenskab, mens hun står med en rygende glaskolbe med flydende 180 minusgrader iskoldt nitrogen hældt op fra en stor beholder der står på gulvet i teltet. Måske er det her lidt for truende, synes nogle børn.

»Kan tungen fryse fast til glasset?« spørger en dreng. Svaret er negativt. Det her er ikke farligt.

Børnene holder forsigtigt hænderne frem, og Denise Jensen hælder det flydende, iskolde nitrogen ned på børnenes hænder, og nitrogenen gør ganske rigtigt ingen skade. Den fordamper næsten allerede inden den rammer.

Nitrogensuppen i beholderen er også god til mange andre ting. Man kan for eksempel ‘frysekoge’ skumfiduser i nitrogen, og når man tager dem op igen og spiser dem, knaser de som flæskesvær og samtidig står der kold, grå røg ud af munden på én. Forbløffelse. Eller man kan smide en oppustet ballon ned i nitrogenen, og så krøller den sig sammen til noget der mest af alt ligner en nullermand. Når man så tager den op igen og puster på den så den bliver varm, så vupti – er den ballon igen. Wow.

Foruden Cirkus Naturligvis medvirkede også Skoletjenesten fra KU’s naturvidenskabelige, farmaceutiske og biovidenskabelige fakulteter, og professor Niels Ehlers Koch fra Skov og Landskab holdt foredrag. At dømme efter interessen hos børnene både kom, så og sejrede de i forskningens tjeneste.

Ikke kun nitrogen, brintballoner og frosne skumfiduser var en del af forestillingen; der var også en monster-regnmodel af fremtidens voldsommere skybrud, noget om biobrændsel, klima-køer og kænguru-prutter, indhold fra en komave der stod og gærede i en kolbe, mulighed for at studere bakterier i et mikroskop, klima-forandringer vist på pædagogisk vis og meget, meget mere for nysgerrige skolebørn.

Seneste