Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Alle skal have ret til mundtligt forsvar for deres speciale

Til den vigtigste opgave, du skriver i dit liv, er forsvaret sparet væk, og det er en elendig prioritering, skriver Konservative Studerendes spidskandidat til valget til Københavns Universitets bestyrelse.

Det er snart planen, at jeg skal skrive mit speciale. Jeg bruger timevis på at overveje min problemformulering, for ærlig talt, så er jeg meget spændt. Det føles som kulminationen på mange år på universitet, der munder ud i en faglig opgave, hvor man skal yde sit alleryderste for at vise alt, man har lært.

Men det føles også hult.

For jeg ved, at når jeg har knoklet et helt semester på min opgave, så er det eneste, jeg får tilbage, en karakter. Det mundtlige forsvar er nemlig sparet væk på min uddannelse, Statskundskab.

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Selv på gymnasiet havde jeg ret til et mundtligt forsvar for min SRP-opgave, men når min uddannelsestid peaker, har man ikke råd til at afslutte det på en ordentlig måde. Er det ikke lidt tankevækkende?

… til den vigtigste opgave, du skriver i dit liv, er forsvaret sparet væk.

Siden folkeskolen med projektopgaverne er man blevet bedømt ikke bare på sin opgave, men på sin evne til at forsvare den. Men til den vigtigste opgave, du skriver i dit liv, er forsvaret sparet væk.

Det synes jeg, ærligt talt, er en forfærdelig prioritering. Ikke nok med, at det er et kæmpe antiklimaks ikke at få mulighed for at forsvare sin opgave, så giver det heller ikke mig som studerende en mulighed for rent faktisk at besvare opfølgende spørgsmål.

Fordelen ved mundtligt forsvar er, at frem for at det trækker mig ned, hvis en censor og jeg misforstår hinanden, så har jeg her en ekstra mulighed for at forklare og vise mine faglige evner.

LÆS OGSÅ: Uniavisens valginterview med Anders Storgaard

Forsvaret giver os også en øget sikkerhed mod snyd. Hvor jeg i princippet kan hyre en tredjepart til at skrive min opgave, giver det mundtlige forsvar mig chancen for ikke bare at vise, at det er mig, der har udført arbejdet – men også, at jeg brænder passioneret for mit stof.

Selv om jeg ikke tror, at det er udbredt, at folk snyder med specialet, kan man ikke lade være med inderst inde at tænke, om der er nogen, der kan slippe uden om reglerne med det nuværende system.

Jeg vil derfor ønske, at man aldrig havde sparet det mundtlige forsvar væk. Jeg kommer nok aldrig til at opleve at gå ind i det eksamenslokale og kæmpe for en opgave, som jeg har lagt blod, sved og tårer i igennem et halvt år, og komme ud – ikke bare med en karakter – men med følelsen af, at man har givet den alt.

Mit håb er, at jeg kan være med til at råbe universitet op, så fremtidige kandidatstuderende får den chance jeg aldrig får. Det fortjener vi som studerende.

Derfor går vi i KS – Konservative Studerende – til valg på, at alle kandidatstuderende uanset deres studie skal have ret til et mundtligt forsvar for deres speciale.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVIENS NYHEDSBREV HER

Seneste