Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Alt godt fra Humaniora

Festival. Ordet bringer erindringer om fadøl, franske hotdogs og frisind med sig. Hvis man sætter humaniora foran, får det pludselig en lidt anden klang

Når Det Humanistiske Fakultet inviterer inden for til Humaniorafestival, handler det først og fremmest om forskningsfrihed og foredrag.

Men når humaniora bliver krydret med musik og kulinariske lækkerier, lugter det lidt af fest. Det gjorde det også i weekenden den 7.-8. maj hvor den tredje Humaniorafestival løb af stabelen på KUA.

Formålet er ifølge dekan John Kuhlmann Madsen primært at invitere den brede offentlighed inden for til en mundsmag på Humanioras mangfoldighed, men festivalen henvender sig også til studerende og undervisere i det danske universitetsmiljø.

»I det daglige er vores opmærksomhed især fæstet på vores eget fag, men begivenheder som Humaniorafestivalen er en god anledning til at mødes på tværs af både fag og fakulteter og blive lidt klogere på hvad der sker uden for ens egen andedam.

Med festivalen har vi skabt en god tradition for slå dørene op og fremvise noget af alt det Humaniora har at byde på.

Vi satser derfor på at fundamentet for festivalen holder mange år frem i tiden«, siger dekanen.

Fest for de fleste
I løbet af de to festivaldage blev KUA’s nye bygninger flittigt besøgt af folk i alle aldersgrupper. De der trodsede forårssol og -regn, kunne bruge weekenden på at dykke ned i et par af festivalens omkring 50 forelæsninger og begivenheder og få indblik i humanistisk teori og tankegang.

For børnene var der kanosejlads i kanalen, og de lokalinteresserede kunne hoppe på en guidet tur i Ørestad Nord og besøge KUA’s naboer IT-Universitetet, Karen Blixen Parken og den nye DR By.

På festivalen kunne man blandt andet høre foredrag under temaer som: At rejse er at leve – og overleve, Vores Grækenland, Asien og Vold
og død i computerspil.

Rent publikumsmæssigt var især de græske foredrag en stor succes, og mange mødte op for at høre om fx Europas græske rødder, Homer, Delfi og den antikke mytologi.

Også visningen af storfilmen Troy om Den Trojanske Krig var et hit, men hvem kan også afvise en Brad Pitt i lændeklæder?

Plakaten der blev revet væk
Årets festival blev afsluttet med fest og fejring af de af fakultetets unge forskere der havde deltaget i festivalens posterkonkurrence for fakultetets ph.d.er.

Opgaven var at deltagerne skulle udarbejde en poster hvor de formidlede deres projekter til festivalens gæster.
1. præmien på 5.000 kr. gik til Gitte Gravengaard fra Nordisk Filologi hvis projekt handler om journalisters frasortering af nyhedshistorier.

Herudover uddelte dommerpanelet to 2. præmier a 2.500 kr. til Peter Westh fra Religionshistorie og Pil Hansen fra Teatervidenskab hvis projekter handler om henholdsvis tilbedelsen af solguden Shamash og om hvordan vi opfatter dans.

En blandt publikum havde dog tilsyneladende udvalgt en helt anden vinder end dommerpanelet. Ved præmieoverrækkelsen søndag eftermiddag manglede der en plakat.

Ph.d.-studerende Daria Morgounovas bidrag om eskimoerne i Siberien og Alaska var simpelthen revet ned af væggen – men ganske forsigtigt uden at efterlade papirspor.

Selv om udstillingsområdet havde været fyldt med udstillere og publikum hele dagen, var det simpelthen lykkedes en forskningsgroupie at stjæle en af de store plakater!

Mangfoldigheden af de indsendte konkurrencebidrag gav et godt billede af at Humaniora ikke sådan lige er til at kategorisere og sætte i bås.

Humaniorafestival anno 2006 er allerede nu i støbeskeen. Festivalen bliver afholdt i weekenden den 18.-19. marts, og det overordnede tema bliver ‘Fortællinger’.

Anna Bak er informationsmedarbejder på Det Humanistiske Fakultet.

Seneste