Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ane Halsboe-Jørgensen er ny uddannelsesminister

Ny regering — Mette Frederiksen satte tidligere torsdag navn på ministrene i sin socialdemokratiske mindretalsregering. Ny uddannelses- og forskningsminister bliver Ane Halsboe-Jørgensen, der senest har været børneordfører, men også har politisk erfaring med uddannelse.

Før valget pegede meget på, at Mette Reissmann ville overtage uddannelses- og forskningsministerposten fra Tommy Ahlers (V), hvis Socialdemokratiet overtog Statsministeriet.

Men partiets hidtidige ordfører for uddannelse og forskning blev ikke genvalgt til Folketinget. Og pludselig var kandidatfeltet til posten uden klare favoritter.

Torsdag morgen blev der så sat navne på de nye ministre i den socialdemokratiske mindretalsregering, og her var det den 36-årige hidtidige børneordfører Ane Halsboe-Jørgensen, der sikrede sig tjansen som uddannelses- og forskningsminister.

Uddannelse er simpelthen Danmarks vigtigste råstof

Ane Halsboe-Jørgensen, nyudnævnt uddannelses- og forskningsminister

Halsboe-Jørgensen, der i 2009 blev udklækket som cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, har tidligere beskæftiget sig med uddannelse i sit politiske liv. Således var hun ungdomsuddannelsesordfører og voksen- og efteruddannelsesordfører fra 2013 til 2015, altså da Folketinget sidst husede et rødt flertal.

Og på sin hjemmeside lister Halsboe-Jørgensen uddannelse som sin primære mærkesag. Det er, skriver hun, »simpelthen Danmarks vigtigste råstof«.

»Vi skal have stærke tilbud hele vejen fra folkeskolen til voksen- og efteruddannelser. Vi skal sikre, at alle bliver så dygtige, som de kan. Samtidig er det altafgørende, at vi sikrer gode uddannelsestilbud i hele landet – også uden for de store byer,« skriver Ane Halsboe-Jørgensen.

Opgør med regnemodeller

Sidste år udgav hun sammen med den nyslåede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil bogen ’Det betaler sig at investere i mennesker’, ifølge forlaget en debatbog om sociale investeringer, tidlig indsats og finansministeriets regnemodeller.

I bogen argumenterer Halsboe-Jørgensen og Rosenkrantz-Theil blandt andet for, at der er behov for mere viden om, hvordan sociale investeringer påvirker den offentlige økonomi. Det vil, ifølge forfatterne, skabe bedre balance i Finansministeriets omdiskuterede regnemodeller, hvis sociale indsatser ikke alene bliver indregnet som udgifter, men også ses som investeringer, der mindsker udgifter andre steder i systemet – for eksempel via forebyggelse.

»Vi har et ret omfattende billede af, hvad der sker for folks lyst til at arbejde, hvis vi vil hæve eller sænke skatter og afgifter. Den viden har vi ikke, når vi investerer i velfærd,« har Ane Halsboe-Jørgensen sagt til Altinget.

Mandat til at bruge penge

Som ny uddannelses- og forskningsminister sætter Halsboe-Jørgensen sig i spidsen for et politikområde, der har været hårdt ramt af nedskæringer i de seneste år. Men det nye røde flertal i Folketinget har allerede lovet, at lommesmerterne ikke vil blive værre i den kommende regeringsperiode, snarere tværtimod.

I det såkaldte forståelsespapir, som Socialdemokratiet og partiets parlamentariske grundlag bestående af Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre, lyder det, at den nye regering allerede i næste finanslov vil stoppe omprioriteringsbidraget, altså de årlige toprocentsbesparelser på uddannelser.

»I takt med at der kan anvises den nødvendige finansiering, vil en ny regering investere i uddannelse,« lyder det videre.

I takt med at der kan anvises den nødvendige finansiering, vil en ny regering investere i uddannelse

Regeringens ‘forståelsespapir’

Samtidig lover de fire partier, at de vil afskaffe uddannelsesloftet, altså loven, der forhindrer folk med en gennemført uddannelse at vælge en ny på samme eller lavere niveau.

Hvis Ane Halsboe-Jørgensen har brug for andre input, står rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, allerede klar med en bøn:

»Kære ny regering, lad os få en ny ambitiøs og langsigtet aftale om forskning, som fremmer grøn omstilling, klimatilpasning og bæredygtig samfundsudvikling. Det haster!,« skriver han i et debatindlæg i Politiken.

Senere torsdag vil Ane Halsboe-Jørgensen modtage stafetten fra Tommy Ahlers og tale til sit nye embedsværk. Det sker ved en officiel ministeroverdragelse.

Ane Halsboe-Jørgensen er 36 år gammel og født i Fjerritslev i Nordjylland. Hun fik ved folketingsvalget i 2019 4.977 personlige stemmer.

Seneste