Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Næsten alle de historiske universitetsbygninger i Indre By vil snart blive lejet ud eller solgt til mere velstående beboere. Det er et tab for bybilledet og Københavns Universitet, mener dekanen på Teologi
I Studiestræde summer samtalerne om obligationsret og økonomisk politik. Foran domkirken tager de sig en smøg inden eksamen, og imellem Købmagergades travle handlende vandrer de til studentergudstjeneste og forelæsninger.
Men om seks år er de studerende i det gamle København væk. Københavns Universitets eneste bastion i det gamle studenterkvarter bliver hovedbygningen på Frue Plads – også kaldet Universitetsfirkanten.
Her skal ledelsen og universitetets centrale administration samles. Det står i den nye bygningsplan for Københavns Universitet. Forskerne og de studerende på Teologi, Jura og Økonomi skal flytte ud i de tre allerede eksisterende campusområder: Amager mod Syd, Universitetsparken og Panum mod nord og området ved Botanisk Have og det gamle Kommunehospital i centrum.
Baggrunden er at universitetet ikke har råd til at betale sin husleje til staten. Bevillingerne til husleje svarer nemlig kun til antallet af ansatte og studerende mens huslejen fra staten er markedsbestemt og altså ikke passer til eftertragtede adresser som Studiestræde og Købmagergade. Derfor skal alle på KU rykke tættere sammen.
Synd for byen
Huslejespørgsmålet er ikke nyt. I flere år er der blevet fraflyttet bygninger på især Naturvidenskab der oprindeligt stod til at være det fakultet som skulle spare flest kvadratmeter væk.
Fakulteterne i Indre By har ifølge beregningerne ikke for meget plads. Alligevel er det dem der de næste seks år må flytte, og det er i grunden en sær logik, mener dekan på Teologi, Steffen Kjeldgaard-Pedersen.
»Jeg synes det er en skam for universitetet og for København at byen bliver tømt for studerende. Her i huset kan jeg ikke sælge planen om at de studerende og ansatte vil få bedre studiemiljø og faciliteter på et nyt campus.
Den retorik tror jeg ikke vil blive mødt med den store forståelse her. Alle der har været på Det ny KUA vil forstå at det aldrig kan blive det samme som her, men vi bøjer os selvfølgelig for nødvendighedens lov,« siger Steffen Kjeldgaard-Pedersen og understreger at det heller ikke er noget gode at være en isoleret enklave i Indre By hvis alle andre studerende forsvinder.
»Jeg synes det er gak i låget at universitetet skal betale markedsbestemt husleje til staten, og det derfor bliver billigere at bygge nyt ude på Amager end at bo her, og jeg tror politikerne vil komme til at fortryde beslutningen om at tømme København for studieliv.
Det gør noget for bybilledet, og andre steder i verden har man faktisk fortrudt sådanne udflytninger,« siger dekanen på Teologi.
Byen som varemærke
På Det Juridiske Fakultet er de ikke helt så bekymrede ved tanken om at skulle flytte ud på Amager.
»Der er masser kvalitet bundet til Indre By. Når vi er ude at konkurrere med andre universiteter om at rekruttere internationale studerende, er vores placering midt i København en helt afgørende faktor,« mener dekan på Jura, Vagn Greve.
Når det er sagt, så ser dekanen bygningsplanen som et positivt skridt, især fordi den forhåbentlig vil betyde en samling af fakultetets forskere og studerende der i dag opholder sig på mere end 20 forskellige adresser i Indre By.
»Set fra vores lille hjørne af verden, så er det helt afgørende selvfølgelig ikke så meget hvad vi flytter fra, men hvad vi flytter til. Det er stadig et åbent spørgsmål, men vi vil da helt klart kunne drage stor nytte af at komme tættere på andre studier og få nogle bedre faciliteter,« siger han.
Efter den nye bygningsplan skal Jura rykke ud på Amager hvor der skal bygges til Det Nye KUA for at samle den humanistiske, juridiske og teologiske forskning og uddannelse.
For Vagn Greve er det en positiv plan for fremtiden.
»Det er helt afgørende for KU at vi får samlet studierne mere og får tidssvarende faciliteter for alle studerende og ansatte. Selv om det er mere attraktivt at bo i Indre By, så er vores faciliteter ikke tilfredsstillende. Og København er trods alt ikke større end at vi stadig vil være tæt på byen,« siger han.