Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

At droppe ud af universitetet løser ikke klimakrisen - medmindre du bliver faglært

Hvis du dropper ud af universitetet af klimahensyn, bør du starte på en faglært uddannelse, skriver Jimmi Elley Graversen i dette svar til klimaaktivisten Oskar Kluge. Han droppede selv ud af statskundskab for at gå i lære som industritekniker.

For et par uger siden kunne jeg læse i Uniavisen, at klimaaktivisten Oskar Kluge efter et halvt år på universitetet havde besluttet sig for at droppe ud af sit datalogi-økonomistudie. Han følte ikke, at han kunne gøre den nødvendige forskel i klimakrisen som studerende på universitetet.

LÆS OGSÅ: Universitetet løser ikke klimakrisen – drop ud

Frygten for konsekvenserne af klimaforandringerne kan jeg og mange andre unge genkende, og vores uddannelsesvalg spiller absolut en afgørende rolle for, om vi når i mål!

Jeg kan også genkende Oskar Kluges frustration: Jeg valgte selv at studere statskundskab med et håb om at kunne forandre samfundet, men jeg oplevede, at jeg ikke kunne gøre den forskel, jeg ønskede. Det hele blev meget teoretisk og meget lidt konkret. Jeg brugte dog længere tid end Kluge på at droppe ud: hele 6 semestre.

Gør en forskel – bliv faglært

Her stopper sammenligningerne mellem undertegnede og Oskar Kluge så også.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Jeg vil rose ham for at komme med de rigtige spørgsmål »Hvordan kan jeg bedst muligt hjælpe til med at skabe forandringen? Hvad er min rolle i omstillingen?« Men hvordan svaret nogensinde kan blive at lave oprør, blive veganer, gå i genbrugstøj mv., ja, det forstår jeg ikke.

Kluge har med egne ord nu »tid til både at lave klimaoprør og hænge ud med sine venner«. Det lyder da super for Kluge, men nogen løsning på den verdensomspændende klimakrise virker det ikke just til at være.

Hvad gjorde jeg selv? Bevares, jeg er selv mere eller mindre vegetar, jeg er glad for minimalisme, og jeg forsøger aktivt hver dag at tage små klimakorrekte valg – men det rykker sgu ikke i det store verdensbillede, ikke sådan for alvor. Heldigvis for mig, så har mit uddannelsesvalg en langt større positiv effekt på den grønne omstilling. Jeg er nemlig gået i lære som industritekniker, og på min læreplads (Baettr) laver vi op til 30 tons store dele til vindmøller! Hver eneste dag kan jeg altså med stolthed sige til mig selv, at min indsats er med til at sikre grøn omstilling.

I sidste ende kan de universitetsuddannedes indsats være ligegyldig, hvis ikke vi har dygtige faglærte

Jimmi Elley Graversen, medlem af Forbundets Ungdomsudvalg i Dansk Metal

Der skal være folk til at føre de grønne løsninger ud i livet. Hvilket for alvor er et problem, vi som samfund står over for at løse. Ifølge AE-rådet kommer vi til at mangle 100.000 faglærte i 2030. Vi kommer til at mangle de elektrikere, som skal forbinde os til den grønne strøm. Vi kommer til at mangle de VVS’ere, som skal energioptimere vores bygninger. Vi kommer til at mangle de mekanikere, som skal sikre vores grønne transportmidler. Ja, sådan kunne jeg blive ved inden for samtlige professioner med et svendebrev. Politikerne kan indføre nok så høje CO2-afgifter, men hvis der ikke er faglærte at ansætte i de grønne virksomheder, så kommer vi aldrig i mål.

PowerPoints redder ikke klimaet

Københavns Universitet skriver på deres stofnet: »Fordi verdens problemer ikke løser sig selv.« Selv om de mange stofnet i virkeligheden nok bidrager mere til verdens problemer, end de inspirerer til løsninger, har universitetet fuldstændigt ret. Jeg har desværre bare til gode at se en rapport, et papskilt eller en PowerPoint, som sikrer de grønne løsninger, vi står og mangler. Jeg skal ikke underkende universitetsuddannedes rolle i omstillingen. De er helt sikkert med til at udvikle nye teknologier, regne på omkostningerne og tilpasse vores samfund og kulturer til de nye teknologier – og meget mere. Men i sidste ende kan deres indsats være ligegyldig, hvis ikke vi har dygtige faglærte til at fremstille, udvikle, opsætte og reparere løsningerne.

Så kære Oskar Kluge og jer universitetsstuderende, som mener Kluge har fat i noget: Hvis du dropper ud af universitetet af klimahensyn, så bør du starte på en faglært uddannelse. Det er den mest konkrete uddannelsesvej, hvis man ønsker at gøre en positiv klimaforskel. Skulle nogen være interesseret i en læreplads, hvor man gennem konkrete handlinger kan engagere sig i kampen for en grønnere klode, så hjælper jeg og Dansk Metal meget gerne med det.

Seneste