Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Efter besparelser: Nu vil regeringen have nobelpriser

Dansk forskning skal være samfundsgavnlig, blandt den bedste i verden og udløse nobelpriser, fastslår regeringen med ny strategi, men de hæver ikke den statslige finansiering som fortsat vil være 1% af BNP.

Regeringen vil have mere dansk forskning i verdensklasse. Det er budskabet i regeringens nye forskningsstrategi, der blev lanceret mandag den 5. december.

De videnskabelige miljøer skal styrkes, så danske forskere kan hente flere nobelpriser hjem, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Politiken:

»Det er vigtigt at have bestræbelsen på excellence. Vi skal etablere så stærke videnskabelige miljøer, at de kan være med i konkurrencen om Nobelpriserne.«

Strategien er »en mangeårig satsning,« sagde Pind til pressemødet, hvor strategien blev lanceret.

I kølvandet på milliardbesparelser

Den nye strategi kommer i kølvandet på regeringens milliardbesparelser på uddannelse. De næste fem år står KU til at miste 775,6 mio. kr.

Det fik KU-rektor Henrik Wegener til at udtrykke sin bekymring på TV2 News for, hvor pengene til at uddanne fremtidens superforskere skal komme fra:

Regeringen garanterer dog, at 1% af Danmarks BNP fortsat skal være afsat til forskning de næste år.

Forskning skal være i verdensklasse og gavnlig for samfundet

I den nye strategi Danmark – klar til fremtiden står der, at den benhårde internationale konkurrence har gjort, at Danmark skal blive endnu bedre som forskningsnation, hvis vi vil være blandt den absolutte verdenselite i fremtiden.

Statsminister Lars Løkke (V) sagde til pressemødet, at den nye strategi har to primære mål:

»For det første skal dansk forskning være af højeste kvalitet. Dansk forskning skal op på nobelprisniveau. […] For det andet skal forskningen være gavnlig – altså gøre mest mulig samfundsmæssig gavn.«

Ifølge strategien skal der oprettes såkaldte Nobel-centre, hvor eliteforskere kan udføre banebrydende forskning.

Problemer for udenlandske forskere

På det seneste har regeringen dog mødt massiv kritik for de rigide regler, der har straffet udenlandske forskere, der arbejder i Danmark, med bøder. Forskere, der ifølge ledelsen på KU er nødvendige for, at universitetet kan bedrive forskning på højt niveau.

Uniavisen talte for nyligt med flere af de udenlandske forskere, der er ansat på KU. De frygter, at de stramme regler vil få udenlandske forskere til at holde sig væk.

»Folk vil ikke finde det attraktivt at komme til Danmark, hvis de ikke har lov til at gøre det arbejde, der almindeligvis følger med stillingen som forsker,« som en professor fra Science sagde.

Søren Pind (V) understregede dog til pressemødet, at de stramme regler for udenlandske forskere vil blive ændret.

Seneste