Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Bureaukrati dæmper kritik af universitetslov

UNILOV - En kort svarfrist gør det svært at samle kritiske røster mod udkastet til en ny universitetslov. »Sjusk eller decideret sabotage,« lyder kritikken. Universitetets ledelse siger, at man har gjort, hvad man kunne.

Fem dage. Så lang tid har mange ansatte på Københavns Universitet fået til at kommentere på Videnskabsministeriets udkast til en ændring af universitetsloven, som har været undervejs i et år.

Forslaget til en lovændring kommer i kølvandet på evalueringen af loven, der blev offentliggjort i december 2009, og som fik en hård medfart af Universitetslovens kritikere på Københavns Universitet.

LÆS: Evaluering kan vise sig at være en katastrofe.

Og nu gøres det svært for universitetets ansatte at samle en bredt funderet kritisk røst mod ændringsforslaget, fordi man ikke kan nå det med så kort en frist, mener lektor Sune Auken, en af KU’s markante kritikere af 2003-loven.

Nøje valgt tidspunkt

»Under evalueringen havde vi også forrygende korte deadlines. Enten er det ubegribeligt sjusket lavet, ellers er det direkte sabotage. Vi har næsten ingen mulighed for at lave et organiseret svar,« siger Sune Auken.

Han tror heller ikke, at tidspunktet for udspillet af ændringsforslaget er tilfældigt valgt.

»Det er med omhu blevet spillet ud samtidig med SU-nedskæringerne, så det totalt drukner i de studerendes protester,« mener han.

LÆS OGSÅ: Intet demokrati på vej til universitetet.

Fristen er ministeriets

Videnskabsministeriet sendte sit udkast ud til høring den 10. november, hvor de fastsatte svarfristen til den 15. december. Altså fem ugers frist.

Alligevel har Sune Auken og hans kolleger på Det Humanistiske Fakultet haft fra den 19. til den 25. november til at svare. På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har man ifølge sociologiprofessor Heine Andersen haft til den 24. november.

Det skyldes primært de mange led, udkastet skal igennem, før det når frem til de ansatte i yderste led på fakulteterne.

»KU’s administration burde have sikret, at de yderste led havde så lang reaktionstid som muligt, men jeg tror ikke, der er noget forsøg på manipulation i den forstand fra universitetets side,« siger Sune Auken, som dermed sender ansvaret videre til Videnskabsministeriet.

Det muliges kunst

Fakulteterne fik udkastet tilsendt fredag 12. november, og behandlede det mandag den 15. Herfra har det taget nogle dage at få det sendt videre i systemet, blandt andet via fakulteternes ugentlige nyhedsbreve.

Høringssvaret skal behandles i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU), Ledelsesteamet (LT) og i bestyrelsen. Sidstnævnte skal have høringssvaret en uge før bestyrelsesmødet den 9. december, derfor den korte frist på fakulteterne.

»Rammen er givet på forhånd af ministeriet, og dermed bliver det det muliges kunst i en stor organisation som Københavns Universitet,« forklarer Torben Rytter Kristensen, gruppeleder i Rektorsekretariatet som svar på kritikken.

Den reviderede Universitetslov fremsættes for Folketinget i uge 8, 2011.

ser@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste