Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Bureaukrati og økonomisk fnidder har kvalt vores specialedrømme

Speciale — Trods solidt forarbejde og planer om internationalt samarbejde med verdenskendte institutioner har vi fået afvist at skrive vores specialer på det fakultet, vi ønsker. Kan det virkelig være rigtigt, at et spørgsmål om penge skal slå vores gejst og nysgerrighed ihjel, spørger to specialestuderende fra SCIENCE.

Nysgerrighed og personlig motivation er altid blevet fremhævet som nogle af de vigtigste egenskaber, man bør besidde, hvis man vil være en succesfuld studerende. Igennem hele vores studietid på Københavns Universitet er vi derfor blevet bombarderet med vigtigheden i at være selvstændige, kreative og ikke mindst villige til at opsøge ny viden. Derfor er det os komplet uforståeligt, at netop den institution, der opfordrer os til at tænke stort og lade os drive af vores gejst og passion nu sætter en stopper for vores specialedrømme.

Vi er to kandidatstuderende på biologi, som tilhører SCIENCE fakultetet, og vi har begge netop fået afvist at skrive vores specialer på SUND fakultetet, hvor vi har indledt spændende samarbejder om emner, vi virkelig brænder for. Vores specialer er ellers fuldstændig i tråd med alt det, KU ønsker, at vi som studerende opsøger og udlever. Jonathan havde lavet alle forberedelser til et speciale med en vejleder fra SUND i et tæt samarbejde med Novo Nordisk. Projektet var allerede så godt som klar til start, og Novo Nordisk havde endda investeret økonomisk i projektet. Tobias havde aftalt at skulle indgå i et fælles celle-delingsprojekt mellem en forskergruppe fra SUND fakultetet samt to internationalt anerkendte laboratorier med base på Havard Medical School.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Men ifølge KU’s ledelse kan de to projekter ikke blive til noget, da SCIENCE – uden at fortælle de studerende det – har indskærpet reglerne for tilladelsen af meritspecialer, så man ikke længere tillader at skrive specialer uden for sit eget fakultet.

For os giver de nye regler ingen mening. SCIENCE og SUND er under samme hus og har fungeret i tæt samarbejde gennem flere år, hvor studerende på begge fakulteter får udbudt kurser og møder professorer gennem deres undervisning på tværs af fakulteter. Særligt på biologiuddannelsen, som vi har taget, har synergien været i top. Men nu ser det ud til, at de nye regler er begyndelsen til enden på samarbejdet mellem de to fakulteter.

Ualmindeligt ringe responstid fra KU

Vi har begge fået afslagsbreve fra Studienævnet, hvori afslaget begrundes med, at specialerne ikke fagligt dækker de krav, SCIENCE stiller. Men da vi graver et spadestik dybere og får kontakt til det Biologiske Studienævn, får vi at vide, at afslaget slet ikke er fagligt begrundet, men derimod er en politisk beslutning taget for at fastholde specialer på eget græs. De nye retningslinjer gælder for alle studienævnene på SCIENCE.

Begge ansøgte meritspecialer er unikke og spændende muligheder for at samarbejde med verdensførende forskere indenfor centrale biologiske problemstillinger, og det stoppes af et spørgsmål om, hvilken afdelingen inden for Københavns Universitet der modtager de penge, der gives i forbindelse med specialestuderende.

Som studerende føler vi os fanget og klemt i de nye regler, og er uforstående overfor, hvordan KU som institution kan finde på at sætte grænser op i et ellers så bredt og overlappende emne, som naturvidenskab er. Kan det ikke være ligegyldigt, om specialet er skrevet på SCIENCE eller SUND, det vigtigste er vel blot, at det indebærer relevant faglig viden og bidrager til vores uddannelse? Og ser vi ud over os selv, kan vi samtidig blive bekymrede for, hvilke konsekvenser de rigide regler kan få for fremtidens samarbejde mellem KU og andre institutioner.

Vi har med stor opbakning fra vores professorer anket og kæmpet for vores sager. Men den proces har båret præg af en ualmindeligt ringe responstid fra KU. Anken blev sendt i marts, men er endnu ikke blevet afgjort, og det betyder, at vi ikke har kunnet indsende kontrakter til specialerne, der senest skulle have være sendt ind i juni måned. Både Studieadministrationen og jurister på SCIENCE har beklaget den lange ventetid, men har siden hverken svaret på vores mails eller telefonopkald, og vi er nu gået langt over tid på de deadlines, vi ellers har været i så god tid for at forsøge at overholde.

Som lappeløsning har vi været nødsaget til at finde en hovedvejleder fra SCIENCE, og så har vores SUND-vejledere været ekstraordinært imødekommende og taget rollerne som bi-vejledere, så vi kan beholde vores specialer. En løsning, som SCIENCE har advokeret stærkt for, da det betyder, at SCIENCE stadig får pengene.

Vi er meget ærgerlige over situationen og råber nu op her i håb om, at de rigide retningslinjer revideres fremadrettet, så andre studerende ikke kommer til at stå i en lignende situation. Det kan ikke være rimeligt, at Københavns Universitet lader passion for videnskab og drive for læring kvæles i et hav af bureaukrati i et spørgsmål om penge.

LÆS OGSÅ: Ledelsens svar her.

Seneste