Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Byggeriet af nyt naturhistorisk museum kan begynde

Byggeri — Danmarks nye store naturhistoriske museum skal ligge ved Botanisk Have, og Bygningsstyrelsen har netop valgt Per Aarsleff A/S til hovedentreprenør. Byggeriet skal efter planen stå færdigt i 2020.

Statens Naturhistoriske Museum har altid hørt under Københavns Universitet, og i dag består det af både Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum – der ligger på hvert sit sted i København.

KU har siden 2004  haft planer om at samle alle samlinger i en bygning, og nu er resultatet af mere end et tiårs planlægning endelig ved at bære frugt.

Det nye, store museum skal ligge ved Botanisk Have i hjertet af København, hvor det fra 2020 vil rumme en af verdens allerstørste naturhistoriske samlinger med mere end 14 millioner genstande. Der er blandt andet ’Danmarks ensomste edderkop’, en af verdens største samlinger af hvalskeletter, Solsystemets ældste meteoritter, og Botanisk Have bliver også en del af det hele.

Startskud på 30.000 kvadratmeter byggeri

Det er Bygningsstyrelsen, der netop har fundet hovedentreprenøren til at stå for byggeriet, skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse. Valget er faldet på Per Aarsleff A/S til byggeri af det 30.000 kvadratmeter store museum,  som museet beskrev planerne for i en artikel for tre år siden (tegninger og planer er dog sidenhen blevet opdateret).

I en anden pressemeddelelse beskriver byensejendom.dk, hvordan arbejdet med prækvalifikationsrunde og forhandlinger har skullet afklare misforståelser, fjerne usikkerheder og minimere risikoelementer.

Byggeriet skal efter planerne koste 950 mio. kroner, hvoraf KU bidrager med de 300. Andre 250 kommer fra Villum Fonden, 100 fra Det Obelske Familiefond, 100 fra Novo Nordisk Fonden, og de resterende 100 mio. kroner kommer fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Besøgstal for elever og gæster kan fordobles

Under Statens Naturhistoriske Museum hører allerede i dag fire internationale grundforskningscentre, og museet er også arbejdsplads for mange af universitetets naturvidenskabelige forskere.

Statens Naturhistoriske Museum forventer selv, at når dørene bliver slået op i 2020, vil dets skoletjeneste skulle betjene 55.000 besøgende elever hvert år. Museets besøgstal vil fordobles til 400.000 gæster om året.

Museet forventer desuden, at andelen af turister i det nye museum vil vokse fra beskedne to procent i dag til 33 procent i 2027.

Seneste