Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
AVISDØD - En af landets sidste uafhængige universitetsaviser lægger netudgaven død
Fredag den 26. februar vil redaktører og journalister sende de sidste digitale host ud i æteren på Copenhagen Business School (CBS), men beslutningen om at afvikle netavisen blev annonceret den 17. februar.
CBS på Frederiksberg udmærker sig ved at udgive den ene af landets to tilbageværende uafhængige universitetsaviser. Bladet hedder CBS Observer, og det udkommer i ni postomdelte årlige udgaver på tryk, og – i nogle dage endnu – på cbsobserver.dk.
Netavisen har haft en kort levetid på CBS.
CBS Observers onlineudgave blev åbnet for to år siden, i første omgang for avisens egne midler. I september 2008 fik man derudover en bevilling på knapt en million kroner fra den cigarkasse – ledelsespuljen – som rektor på CBS selv kan disponere over til særlige projekter. Disse penge skulle betale drift og udvikling af netudgaven over to år frem til september 2010, men CBS-ledelsen har i utide valgt at sætte prop i og indstillet bevillingen ved årsskiftet 2009/2010.
CBS gennemgik i sommeren 2009 et rektorskifte, og den nyansatte rektor, Johan Roos, kunne konstatere, at hans ledelsespulje var overtrukket. Ledelsen på CBS valgte at sætte flere projekter i bero, herunder bevillingen til CBS Observer. 760.000 kroner er ifølge redaktør Bjørn Hyldkrog blevet udbetalt til avisen til dato til udvikling af online-udgaven og aflønning af en journalistisk medarbejder.
Dertil kommer, at CBS Observer ud af avisens egen opsparing har investeret i etablering og drift af netudgaven, ligesom man har ansat en praktikant, som har genereret artikler til nettet.
»Når regnskabet gøres op, vil vi være en halv million kroner out of pocket,« siger redaktør Bjørn Hyldkrog.
Dermed har den kortvarige satsning på en netavis samlet set kostet CBS i omegnen af 1,25 million kroner.
CBS Observers avisbestyrelse havde inden beslutningen om lukningen ansøgt ledelsen på CBS om en årlig driftsbevilling på 2,7 millioner kroner for at kunne fortsætte driften af sine to medieplatforme. Men direktionen på CBS var kun villig til at videreføre det nuværende ordinære budget på knapt to millioner.
Dertil kommer, at avisen dækker en del af sine indtægter ved salg af annoncer, men denne indtægt er skiftende i takt med markedets op- og nedture. Annoncemarkedet har ikke i en økonomisk kriseperiode kunnet redde netavisen på CBS.
Direktionen på CBS lod det være op til avisbestyrelsen selv at vælge, hvor kniven skulle sættes ind.
CBS-direktør Peter Pietras har dog over for Hovedsamarbejdsudvalget på CBS undret sig over, at CBS Observer ikke i stedet har forsøgt at videreføre begge medier for to millioner kroner, eventuelt ved at udgive færre trykte aviser – sådan som det er sket på Københavns Universitet, hvor Universitetsavisen i dag kun udkommer ni gange årligt mod 15 gange i tidligere år.
CBS Observer har foretaget en læserundersøgelse online for at afdække, hvilken avismodel, læserne foretrækker, og man modtog 650 besvarelser. Heraf har man kunnet udlede, at læserne tilsyneladende foretrækker den trykte udgaves indhold, men at et flertal prioriterede netudgavens overlevelse højest.
LÆS: CBS Observers egen dækning af lukningen.
Bestyrelsen har selv fortolket dette resultat.
»Vi tog undersøgelsens tilkendegivelser seriøst. Men resultaterne bød ikke på en så klokkeklar og utvetydig overvægt til den ene eller den anden side, at vi kunne lægge den til grund for vores endelige afgørelse. Vi sidder i avisbestyrelsen inde med en indsigt i redaktionens ressourcer og situation, som avisens læsere og webavisens brugere ikke har, og som vejede tungere end den indikation, vi fik fra undersøgelsen,« siger avisbestyrelsesformand Kurt Jacobsen til CBS Observer.
Kurt Jacobsen er dog fortsat overbevist om, at en kombineret avis/webavis er den optimale løsning for et redaktionelt uafhængigt journalistisk medie på CBS.
Men det vil i så fald kræve bedre pengetider for det uafhængige medie på CBS.
chz@adm.ku.dk