Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
ØVRIGE MEDIER - Claus Meyers rolle på Opus-forskningscentret skal nu undersøges - Børsen kræver 12.000 kr. af Vincent F. Hendricks for krænkelse af ophavsret - Nora skaffede 22.000 med crowdfunding til sit psykologistudie.
Københavns Universitet (KU) ønsker nu at få Claus Meyers rolle i professor Arne Astrups Opus-forskningscenter nærmere uddybet, skriver Politiken. Prorektor Thomas Bjørnholm har bedt Science-dekan John Renner Hansen om at sende en redegørelse til universitetsledelsen om forholdene på centret. Meyer har, lyder kritikken, i kraft af sit medlemskab af Opus-styregruppen haft direkte indflydelse på, hvilken forskning, centret publicerer. Ifølge Politiken er udviklingen et resultat af, at avisen i de seneste dage har beskrevet, hvordan den ph.d.-studerende Arun Micheelsen fik kritik af Opus-centret, fordi han ville publicere sine forskningsresultater om, at ny nordisk hverdagsmad næppe vil opnå stor udbredelse i Danmark.
Har professor i filosofi ved KU, Vincent F. Hendricks, retten til at bruge et interview, han gav til Børsen om sin bog Nedtur, han selv udgav i 2012, eller har Børsen alene alle rettigheder til interviewet? Børsen anvendte interviewet til en anmeldelse af Hendricks bog. Hvis Børsens journalister har alle rettigheder, skal Hendricks betale 12.000 kroner til Børsen for uberettiget at have brugt interviewet på sin hjemmeside, men et debatindlæg i Weekendavisen argumenterer alligevel for det modsatte. Julie Sommerlund, prodekan ved KU, og Maja Horst, institutleder ved Det Humanistiske Fakultet på KU, mener, at Hendricks interview er at betragte som forskningsformidling, som Hendricks har haft til opgave at lave med henvisning til universitetsloven af 2003, og derfor har han alle rettigheder selv. Børsen mener derimod, at Hendricks har krænket journalisternes og Børsens ophavsret på interviewet, fordi Hendricks har opnået en markedsføringsværdi (svarende til 12.000 kroner) ved i over et år at have haft interviewet liggende på sin hjemmeside.
Weekendavisen, side 13, 23. august 2013
Det er angiveligt muligt at skaffe sig ekstra penge til sit studie via det fænomen, der kaldes crowdfunding. Avisen.dk skriver om et crowdfunding-website, lavet af Nora Ahmed-Kamal, som på en måned har fået 103 personer fra 25 lande til at donere penge til hendes psykologi-studie på Naropa University i Colorado i USA. Det er blevet til 4.230 dollars, skriver Avisen.dk, og pengene er vigtige for Nora Ahmed-Kamal, fordi hun endnu ikke ved, om hun kan få sin SU med til USA.
anfj@adm.ku.dk