Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Da rejsebøger ændrede vores idealer

1700-TALLET - Rejseskildringer blev i 1700-tallet oplysningstid populærkultur. Alle ville læse bøgerne om fjerne egne. Skildringerne fik derfor en enorm betydning for vores forståelse af verden og mennesket.

Oplysningstiden var præget af en utrolig ekspansion og interessen for oplysninger var stor. Derfor var rejseskildringer, som Carsten Niebuhrs rejse til Arabien, populær læsning.

»Vi befinder os i en tidsalder, hvor rejseskildringer er en fremtrædende litterær genre, både faktiske rejseskildringer og fiktive rejser,« forklarer Thomas Bredsdorff, professor i nordisk litteratur.
Han fremhæver, at især fiktive rejser fik en større opblomstring i denne periode. Netop de fiktive rejser har sat deres spor i historien.

Den tænksomme rejse

Forestillingen om at verden kunne være anderledes når sit højdepunkt i oplysningstiden.
»Den utopiske tænkning havde gode dage i oplysningstiden. Tilliden til menneskets kræfter og evne til at gribe ind i samfundet står i højsædet,« fortæller Thomas Bredsdorff.

Begrebet utopi stammer fra græsk, og betyder et sted, som ikke eksisterer. Begrebet blev brugt som titel af Thomas More i 1516 til en samfundskritisk bog.

Rejseskildringer giver her og nu billede

Senere kom også danske forfattere som danske Ludvig Holberg med den samfundskritiske ’Niels Klims underjordiske Rejse’ i 1741.

»Drømmen er at ændre samfundet ved at gøre noget nu og her. En tanke, der var svær at tænke i 1600-tallet. Rejseskildringerne er et af midlerne. De giver beskrivelser af noget, der findes – ikke et fjernt paradis som i Biblen – men et nærværende her og nu-billede. Rejsen bruges til at sætte tankerne i gang, « siger Thomas Bredsdorff.

Den følsomme rejse

Samtidig med den samfundskritiske litteratur udvikler der sig også en mere følsom rejsebeskrivelse i slutningen af 1700-tallet, hvor individualismen vokser frem for alvor. Den engelsk forfatter Lawrence Sterne inspirerer de danske forfattere med sine følsomme rejseskildringer.

»Her er en mand, som først og fremmest bruger rejser til at fordybe sig i sine egne følelser og individualitet. I kontrast til de tænksomme rejser kommer de følsomme rejser, hvor den rejsende bruger oplevelsen til at få bedre kontakt med sit indre liv,« siger Thomas Bredsdorff

De følsomme forfattere frembragte nye skriveformer, som både romantikere og modernister har taget afsæt i. Ved at komme ud og se noget fremmed, bliver individet klogere på sig selv.

Seneste