Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den her teolog har givet 100.000 bier husly på universitetet

Mit job — På Søndre Campus står to store trækasser. Der bor cirka 50.000 bier i hver. En gang om ugen får de besøg af en lektor i teologi, som høster deres honning for at tale biernes sag.

»Vidste du, at honning blev brugt som symbol på opstandelsen i Oldkirken,« spørger Gitte Buch-Hansen.

Når man taler med hende om bier, kommer man hurtigt til at tale om Aristoteles’ syn på biers seksualitet, hulemalerier af honningjagt og altså Oldkirken.

»Den populære forklaring på honningens symbolik finder man i historien om Samson i Det Gamle Testamente. Da han vender tilbage til liget af en løve, han har dræbt, så har bier taget bolig i liget og lavet honning. Dengang havde man en forestilling om, at insekter opstod i døde dyr. Så bierne bruges som symbol på, at det døde legeme kan transformeres til noget helligt – og honning blev set som engle og guders føde.«

Gitte Buch-Hansen

Er lektor og ph.d. ved Afdelingen for Bibelsk Eksegese på Københavns Universitet.

Forsker i Det Nye Testamente.

Bor skiftevis i en lejlighed i København og i et hus på Falster, hvor hun har en frugtplantage med egen bigård.

Er vokset op med et par bedsteforældre, hvor der også var biavl og honningmadder.

Til daglig forsker lektor Gitte Buch-Hansen i Det Nye Testamente på Afdelingen for Bibelsk Eksegese. I fritiden er hun biavler. I april fik hun mulighed for at tage sin hobby med på job. Sammen med en flok studerende satte hun to bistader op på Søndre Campus lige uden for Det Teologiske Fakultet. To store trækasser med cirka 50.000 bier i hver.

Idéen opstod i en samtale med en kollega, professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. »Vi ville gerne markere os som universitet i den debat om bestøvning og biodiversitet, der kører lige nu,« siger hun.

»På grund af pesticider er honningbierne truede ligesom alle andre insekter. Vi har som samfund sat os selv i en mareridtsagtig situation, hvor vi risikerer at miste vores bestøvning. Og så mister vi vores frugter og blomster. Men når vi får bierne ind til byen, så bliver vi mere opmærksomme på, hvad vi risikerer at tabe.«

Der bor allerede bier på universitetets øvrige campusser:

»Det eneste sted, der manglede bier, var på Søndre Campus. Så vi gik selv i gang.«

Hvert stik er fortjent

Gitte Buch-Hansen undersøgte naturen omkring Karen Blixens Plads på Søndre Campus grundigt. Hun fandt flere fødekilder til bierne, end hun havde turdet håbe på. Hvidtjørn, lindetræer, kastanjetræer og mælkebøtter.

»Vi var været meget opmærksomme på ikke at få for mange bistader, for så ville honningbierne true de vilde bier i området.«

Et fast hold af frivillige studerende hjælper Gitte Buch-Hansen med at se til bierne en gang om ugen. Bier stikker ikke, understreger hun, »medmindre de har en grund til det. Hver gang jeg er blevet stukket, har det været min egen skyld.«

Vi er ret stolte af den. Det er ikke en børnehonning.

Gitte Buch-Hansen

Dresscoden hedder altid handsker, hat og sokkerne uden på bukserne. Det med sokkerne var de studerende ikke så meget for i starten. »De syntes, det så latterligt ud. Men nu har de fundet ud af, at det ser mere latterligt ud at skulle smide bukserne ude på campus, fordi en bi har fundet vej op under buksebenet.«

De to bistader har tilsammen produceret 80 kilo honning i år. Det er over forventning. Man kan købe den på glas i en lille bod i kantinen på Det Teologiske Fakultet. Smagen er stærk og krydret, den er god til ost og müsli. »Vi er ret stolte af den. Det er ikke en børnehonning.«

Da Gitte Buch-Hansen for nylig var med til at arrangere et tværfagligt seminar om biernes vigtige rolle i menneskets liv, blev der serveret honningkager. Det var ikke tilfældigt:

»Det fine er, at mennesker gennem hele historien er blevet tiltrukket af det søde stads. Det er perfekt til at skabe opmærksomhed om, hvad vi egentlig er ved at gøre ved vores omgivelser.«

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det af rubrikken, at honningbierne er truede. Honningbier er ikke truede, men kan være pressede af pesticider og parasitter, der blandt andet menes at kunne forårsage såkaldt Colony Collapse Disorder. De meget effektive honningbier kan presse de vilde bier, men der er også tilfælde, hvor der ikke er en negativ effekt. 

Seneste