Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Din kuriøse guide til Københavns Universitet

Skattejagt — En subkulturel liste over overraskende og -rumplende steder og skatte, der er skjult på dit universitet.

Vi har lavet en seriøs guide til dit universitets fire campusser, så her kommer en idiosynkratisk liste over nogle af de mere skjulte skatte, som det 541 år gamle universitet også rummer.

Vi starter vores  cykeltur på Søndre Campus, der siden 2017 har huset både jurister og teologer foruden humanisterne.

LÆS OGSÅ: Café Helga, dødsstjerner og skøre paninier: Her er din guide til Søndre Campus

Veganertoilettet

Måske har du hørt, at Det Humanistiske Fakultet er identitetspolitikkens arnested. Det skal vi ikke diskutere her, hvor vi nøjes med at henvise til handicaptoilettet på 2. sal i bygning 14. Her er toiletgraffitien eskaleret til cancel culture, for en vegansk toiletbruger med initialerne V.V. har lavet en hel vægavis, der raser imod kødspisere. Om du befinder dig på den ene eller anden side i den debat, kan du lade dig underholde eller udskamme af den dybtfølte sviner og de sarkastiske kommentarer, der tilføjes løbende.

LÆS OGSÅ: Til veganeren, der prædiker sandheden på et toilet på KUA

Arkæologi-sandkassen

I Saxo-Instituttets lokale 12.4.61 i KUA 2 findes Keramiklab, som bruges til at demonstrere flinthuggeteknikker, og som desuden huser fortidsfund, fx fliser, gevirer og træudsnit fra flere kontinenter. Det fotogene laboratorium er dog aflåst, så du skal blive gode venner med en arkæologistuderende for at komme ind og lege her.

Find Trine!

Sæt kurs mod KUA 2 (er du forvirret, så spørg nogle forbipasserende, de er megasøde altid) og smut op på tredje sal i bygning 16. På Institut for Kunst- og Kulturvidenskab finder du en gang med samspilslokaler (fra 16.3.63 til 16.3.78) med fotocollager på væggene.

Det meste ophæng på Søndre Campus er ellers stramt kurateret, mens det studenterrelaterede indhold er henvist til opslagstavlerne. Men på Musikvidenskab har studerende fået lov at støje med deres collager med billeder fra den årlige musikkonkurrence MiGP.

Blandt herlige kostumer, messinghorn og rigtig, rigtig meget glimmer, kan du også – hvis du ser virkelig godt efter – finde Trine Dyrholm med crepet hår og blå øjenskygge. Hun var æresgæst ved konkurrencen i 2001. Find hende (og få danse i måneskin på hjernen resten af dagen).

LÆS OGSÅ: Sådan skriver du det ultimative vinderhit til MiGP

Retræterum til stilhed, fordybelse ...
billede: Johanne Nedergaard
... og bøn
billede: Johanne Nedergaard

Retræterummet

Slut af med et break i lokale 24.0.29 i KUA 1. Her befinder du dig blandt bedetæpper og rosenkranse i et af universitetets retræterum. Lokalet er »til stilhed, bøn og meditation« og etableret med henblik på tværreligiøse gøremål. Skal bruges med respekt, det siger sig selv.

Farvel til Søndre Campus. Tag nu kurs mod Amagerfælledvej, kør over Christianshavn og videre over Inderhavnsbroen. Find Det Arktiske Hus ved kanalerne på Strandgade og besøg Arktiske og Grønlandske studier, en lille afdeling af Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

Næste stop: Arktisk Hus, Strandgade 102.

Arktisk nips

Huset er et gammelt bindingsværk med hvidmalede bjælker i undervisningslokalerne. Engang slog en studerende hovedet så hårdt op i en bjælke, at han fik hjernerystelse. Det vil lektor Frank Sejersen ikke se igen, så han har hængt dingleting (sælskindsstøvler, hvaltandsuroer og bamsenøgleringe) op i de tværgående bjælker.

Væggene er tapetseret med alt fra italienske Eskimo is-reklamer over harpuner til en gråhvalsbarde, som blev transporteret hjem af en studerende fra en studietur i Chukotka i Sibirien (næsten) uden at gå i stykker. Nu deler den skråvæg i undervisningslokalet på tredje sal med grammatiktavler og en grønlandsk snemejsel.

Næste stop: Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7

Kør mod Kongens Nytorv, til højre ad Borgergade og til venstre ad Sølvgade. Når du er i det kryds, hvor du kan se Statens Museum for Kunst på din højre side og byggekaos på din venstre, drejer du til venstre et voila: Geologisk Museum.

Kirkebys farvelade

Gå mod hovedindgangen og bliv overrumplet af farver og indtryk fra dengang Per Kirkeby gik amok herinde i 2004. Væg- og loftmalerierne er inspireret af kunstnerens geologi-feltnoter, som han havde liggende fra sin studietid i 1950’erne og skal forestille en række urkontinenter.

Du kan nyde farvernes overvældende drøn uden at købe billet, men mon ikke du gerne vil se museets matsorte dræber, en T-rex ved navn Tristan Otto, nu du alligevel er her? Uniavisens anmelder faldt i hvert fald hårdt for den, og hun hader ellers fossiler.

Næste stop: CSS, Gammeltoftsgade 15

Kommunehospitalet ligger klos op ad Geologisk Museum. Bliver du stedforvirret, kan du spørge personalet eller en børnefamilie, der er på dino-sightseeing.

Atomkælderen

Ingen steder rummer flere skjulte skatte end det gamle kommunehospital, hvor Center for Sundhed og Samfund har hjemme. Casper Overgaard er maskinmester for hele den fredede herlighed, og han giver en rundvisning, hvis man spørger pænt.

LÆS OGSÅ: Uniavisens guide til city campus

Start med en tur i gårdhaven og bemærk, at det græs, dine medstuderende slænger sig med bøgerne på, faktisk dækker over gamle koldkrigskrigsbunkere. Efter Cubakrisen garderede byen sig med seks underjordiske operationsstuer bag tunge blydøre i det, der hed atomkælderen. Offentligheden har ikke adgang, men rundt omkring finder man små hints til kælderens eksistens – blandt andet i elevatoren ved bygning 4, hvor den nederste knap hedder »A« (for atomkælder, get it?)

Partybassinet

Går man ind i bygning 4 og gennem de blege gange, kan man mellem bygning 4 og 13 finde et tomt bassin dekoreret med visne festfaner. Det var til genoptræning af hospitalspatienter, og senere – før corona, forstås – har studerende festet her, og rygtet vil vide, at karret både har været fyldt med legelandsplastikbolde og bræk.

Via en låst dør og nogle trappetrin i bygning 5 kommer man op på loftet, der forbinder hele hovedbygningen. Stofomviklede rør med påskrifter som »Røntgen Rum 1« og »Narkose del 2« samler støv heroppe. De store, nøgne rum har en sødlig odør, fordi ligrester her blev opbevaret i formalin, så lægestuderende kunne teste deres kirurgiske evner på dem.

Kirkerum med Artiskokker

Herfra låser maskinmesteren os ind gennem en håndfuld døre, og – halleluja! – så står vi i et kirkerum. Desværre har det fint udsmykkede (ikke mindst med et hav af artiskokker) rum kun været til offentlig skue under et par kulturnætter, ellers står det øde hen.

FCK
billede: Johanne Nedergaard
Vintage HOF
billede: Johanne Nedergaard
Ronni m.fl.
billede: Johanne Nedergaard

Den indvendige kuppel

Ad små angstfremkaldende træstiger er vi nu oppe i det indre af universitetskirkens kuppel. Her er spor af håndværkere og andre vovehalse, der har sat deres mærke i bjælkerne, nogle dateret helt tilbage til 1800-tallet, andre er nyere end 1992, hvor FCK som bekendt blev dannet.

Næste stop: Botanisk Have, Gothersgade 128

Kør op ad Øster Voldgade i retning mod Nørreport og stop, når du rammer Gothersgade. På højre hånd er hovedindgangen til Botanisk Have.

Penisblomsten

En personlig favorit er Amorphophallus titanum, der naturligt gror i Indonesiens regnskove og kendes på sin divaattitude. Den er fuld af kontraster med sine glatte, plisserede og violette blade, der omslutter en erigeret, grov og lysegrøn blomsterstand.

LÆS OGSÅ: Breaking: Penisblomsten blomstrer igen-igen

I naturen blomstrer den kun hvert 15. år, men i Palmehuset sker det såmænd hvert andet, og når den folder sig ud, lugter der af råddent kød i det kønne drivhus. Sidst var i juni 2020, så du må være lidt tålmodig.

Næste stop: Universitetsfirkanten, Nørregade 10

Fortsæt ad Øster Voldgade forbi Nørreport og drej ned ad Nørregade. Fortsæt til du når Frue Plads på venstre hånd, hvor rektor og den centrale administration godter sig i de fine gamle bygninger. Smut ind ad den første træport og bliv omsluttet af længerne, der udgør universitetsfirkanten.

Fangekælderen

Indtil 1770 havde universitetet sin egen jurisdiktion. Ledelsen, Konsistorium, agerede domstol for de studerende, der kom i konflikt med myndighederne, og frem til 1712 er de værste overtrædelser blevet sanktioneret med en tur i universitetets fangekælder på vand og brød. Ifølge protokollerne var gadeuorden i kombination med fuldskab eller for voldsom mishandling af russerne en direkte vej til fangekælderen.

LÆS OGSÅ: Ånden i flasken – fredagsbarens historie

Hvalsamling

Universitetsfirkanten er cram packed med historie. På den anden side af den fine grå Professorvilla ligger Museumshuset, der husede universitetets zoologiske samling, indtil den voksede sig for stor. Men der er stadig bevaret levn fra dengang, hvor skeletter fra hvaler, hvirvel- og leddyr kunne opleves i montrer bag de tunge murkroppe.

Næste stop: Frederiksberg Campus, Bülowsvej 17

Bare rolig, nu er du over halvvejs på cykelturen. Er du tørstig, kan du smutte forbi Uniavisen i Store Kannikestræde 18 til en skænk og fortælle lidt om, hvordan det går. Ellers googler du vejen til den gamle Landbohøjskole, der i dag er slugt af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Okkergul overdådighed

Gå igennem gården og ind i den bagerste, højloftede længe og bliv blæst bagover af det ottekantede festauditorium (Auditorium 1-01.01), hvor der er svimlende højt til loftet, okkergule vægge og illustrationer af dyre- og kornsorter.

LÆS OGSÅ: Mit yndlingssted på campus

Kør nu tilbage mod Thorvaldsensvej og til venstre derudad, indtil du efter et par hundrede meter skal til højre ved Den Grønne Sti/Nørrebroruten. Lige inden du rammer Åbuen, skal du holde ind til venstre, hvor du vil finde …

Studenterhaverne

Var det noget med en havevandring blandt vårgæslingeblomster og opiumvalmuer?

Studenterhaverne tilhører Frederiksberg Campus og drives af studerende med grønne fingre. Konceptet wild gardening hersker her, hvor bedene er til den utrimmede side. Hvis du er heldig, kan du møde en havekyndig herude, som kan fortælle dig, hvilken urt du skal putte i teen, hvis halsen er øm og næsen løber. Ellers er det et okay sted bare at slentre med dine nye venner eller en tinderdate.

Næste stop: Panum Instituttet

Fortsæt nu over Åbuen og videre ad Den Grønne Sti/Nørrebroruten. Drej til højre på Rantzausgade og til venstre ad Jesper Brochmanss Gade, der fører dig en tur igennem Assistens Kirkegård. Drej til højre ad Nørrebrogade (du er der næsten!) og til venstre ad Fælledvej/Blegdamsvej). Stop ved universitetets blærede og prisbelønnede vartegn, Mærsk Tårnet.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Det aller-hemmeligste

Panum Instituttet uddanner læger og tandlæger. På denne adresse findes (måske) også universitetets allermest tys-tys location, Skakten. Rygtet vil vide, at den støder op til Studenterklubben, som er Panums fredagsbar.

Den er desværre så hemmelig, at Uniavisen ikke har kunnet få adgang, selv om vi har sendt vores mest charmerende reporter. Efter sigende kan særligt udvalgte ved særlige lejligheder lukkes ind i Skakten, hvis de lader enten under- eller overdelen blive udenfor. Lyder det her lidt last year? Vi ved det (stadig) ikke.

LÆS OGSÅ: Hvad der sker i skakten, bliver i skakten

Panorama fra Mærsk Tårnet

Skakten er lukket land, men til gengæld skal vi anbefale, at du trykker dig selv op på 15. sal med elevatoren til venstre for hovedindgangen i Mærsk Tårnet. Heroppe er udsigten over byen amazing og lige til Instagram. Man kan som Ida, da Emil har hejst hende op i flagstangen, udbryde »Jeg kan se helt til Mariannelund«. Brug hashtagget #ucphlife på Insta, så alle dine venner kan se, hvor integreret du allerede er i unilivet.

LÆS OGSÅ: Tredobbelt prisregn over Mærsk Tårnet 

Næste (og sidste!) stop: Universitetsparken, Nørre Allé 59

Sæt kursen mod Tagensvej. Drej til venstre og fortsæt indtil du møder Nørre Allé og tager et højresving. Fortsæt indtil du møder gule murstensbygninger med små røde altaner og markiser. Velkommen til de naturvidenskabelige institutter i Universitetsparken. Du kan nok kun finde rundt, hvis du har en stedkendt buddy, eftersom mange af skiltene er fredet (ligesom resten af bygningen) og derfor forældede og misvisende.

Går du ind ved H.C. Ørsted-bygningens indgang og fortsætter skråt over parken, vil du (forhåbentlig) ende ved den lokale fredagsbar Caféen?. Ja, det hedder den. Spørgende. Adressen er Universitetsparken 15, bygning 4, hvis du skulle være lost. Baren er en lille, sort boks pakket ind i bølgevægge, som også bare kaldes ’hjemme’ af det faste klientel.

Pornotoilettet

Hvor humanisterne har et veganertoilet, har naturvidenskaberne et pornotoilet. Du kan selv vælge om du vil slå en streg eller pudre næsen på herre-, dametoilettet eller på pornotoilettet, hvor du har selskab af strittende brystvorter og kama sutra-agtige klistermærker på væggen. Det hele holdes sammen af en diskokugle. Lummerheden lever videre i baren, som også har et par læderhundesnore og blondetrusser hængende i lysstativerne. Yes sir.

Falder død om

To dele vodka, 1 del lys rom, 1 del gin, 2 dele Pisang Ambon, 1 del sprite og en sjat Rose’s lime. Det lyder måske som opskriften på blackouts og dårlige beslutninger, men det er også ingredienslisten til Caféen?s huscocktail, Den Lille Fysiker. Er du en vovepels, kan du opgradere til en Falder Død Om, der har dobbelt op på alkohol. Altså når og hvis fredagsbarerne åbner igen.

God fornøjelse.

Seneste