Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Politiets Efterretningstjeneste drysser penge af sig. Lønnen til de fem forfattere bag PET-beretningen gør kommissionen til den dyreste i danmarkshistorien, og nu forlanger VS en millionerstatning af PET for uberettiget overvågning
PET-kommissionens beretning om politiets overvågning og registrering under den Kolde Krig har været ti år undervejs, vejer så meget som en haveflise, og har indtil videre kostet statskassen i omegnen af 75 millioner kroner.
Den største luns af de penge er lønudgifter, og der er ingen tvivl om, at det har været en udmærket tjans for kommissionens medlemmer at medforfatte danmarkshistoriens dyreste kommissionsrapport.
Det endelige regnskab er først færdigt i slutningen af året, men de flest udgifter er gjort op nu. Kommissionens lokaler på Strøget og honorarer til tidligere PET-folk, der har ageret bisiddere for vidner, udgør de andre tunge poster i budgettet.
Ifølge Jyllandsposten har kommissionsformand og landsdommer Leif Aamand modtaget et vederlag på knap ni millioner kroner over ti år.
De menige medlemmers løn afhænger af, om de har været frikøbt til opgaven eller om de, som jura- og historieprofessor Ditlev Tamm, har indsendt timesedler alt efter arbejdets omfang.
Ditlev Tamm er således den mest beskedent aflønnede med 1,7 millioner kroner, mens hans kollega fra Københavns Universitet, historiker Regin Schmidt er den bedst betalte af de fire menige forfattere med sine 4 millioner kroner.
Mens den danske stat betaler en kommission for at grave i PET’s arkivariske vasketøj i et årti, så risikerer PET selv at skulle punge ud til nogle af de folk, man fandt det nødvendigt at overvåge under Den Kolde Krig.
Tirsdag den 15. september meddelte to medlemmer af Venstresocialisterne (VS), Jette Gottlieb og Per Clausen (også MF for Enhedslisten), at VS har givet PET et erstatningskrav på fem millioner kroner for uberettiget overvågning fra 1968-89. De truer med at gå rettens vej, hvis PET nægter.
Erstatningskravet bygger på PET-kommissionens undersøgelse, som viser, at danskere er blevet registreret af efterretningstjenesten helt indtil 1989 i modstrid med en regeringserklæring fra 1968, som sagde, at man fremover ikke ville registrere danske borgere alene på grund af lovlig politisk aktivitet.
Fredag den 11 september besøgte tidligere folketingsmedlem for VS, Preben Wilhjelm, og Ditlev Tamm Universitetsavisens lokaler for at konfrontere hinanden med gensidige uenigheder om PET-beretningen.
Ud over at være beretningens måske skarpeste kritiker, er Wilhjelm også rigt registreret i PET’s arkiver. Og selv om de to debattanter var uenige om meget – blandt andet om, hvorvidt regeringserklæringen af 1968 var retligt bindende eller ej – erkendte Tamm, at overvågningen af lige præcis VS var et demokratisk problem.
»Man må nok erkende, at det var svært at konstatere særlig ulovlig aktivitet i VS, men at man alligevel blev ved med at registrere i ret lang tid,« sagde Ditlev Tamm under interviewet.
Noget tyder dermed på, at VS har fat i den lange ende. Konfrontationen mellem Ditlev Tamm og Preben Wilhjelm kan læses i næste nummer af Universitetsavisen.
ser@adm.ku.dk