Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foreninger

»Det er da enormt frustrerende i en alder af 24 at skulle tage stilling til, om man vil have børn på kandidaten«

Foreninger — Trods deres unge alder har medlemmerne af Studenterforeningen Women in Business allerede oplevet kønsbaseret ulighed i erhvervslivet. Det er motivationen bag studenterforeningen, hvor de har hinandens ryg og kan tale om de svære ting.

Solen er ved at gå ned over Den Sorte Diamant for at forsvinde helt i Københavns havn.

I bibliotekets forhal er alle borde optaget. Nogle sidder bøjet over studiebøgerne, andre snakker over en kop kaffe.

Rundt om et af bordene sidder syv unge kvinder. Deres ansigter er oplyst – både af computerskærmene foran dem og af deres ivrige debat.

Kan du håndtere det?

Women in Business

Hvem: For alle, der ønsker at fremme ligestilling på arbejdsmarkedet. Foreningen annoncerer på Facebook, når de søger nye medlemmer, men man er også altid velkommen til at sende en uopfordret ansøgning.

Hvor: Foreningens medlemmer mødes som regel hos hinanden på skift.

Hvornår: Datoer og tidspunkter varierer, men aftales i fællesskab.

Hvad så nu: Følg med på foreningens Facebookside eller Instagramside for at deltage i events eller for at blive medlem.

»Jeg oplevede det så sent som for en måned siden, hvor jeg var til jobsamtale. Jeg mødte op velforberedt og kunne svare på alle deres spørgsmål. Jeg fik så at vide, at jeg virkede virkelig perfektionistisk, og de spurgte mig, om jeg mon kunne håndtere, at tingene ikke altid gik efter planen. Det var tydeligvis nedladende. Det var ikke et kompliment,« siger en af kvinderne.

Hun hedder Cecilie Hærvig og læser statskundskab på fjerde semester. Hun er en ud af Women in Business’ i alt ni medlemmer, som mandag den 11. april holder møde på Det Kongelige Bibliotek.

»Det ville en mand aldrig få at vide, hvis han var velforberedt og dygtig,« tilføjer et andet medlem, og kvinderne bliver enige om, at det er relevant med et kompetencekursus om jobsamtaler og studiejobs.

Mødet slutter ikke her. Dagens dagsorden er lang, og der skal både diskuteres nyhedsbrev og SoMe, ligesom sommerens store event om en ny feministisk bølge i finansverdenen skal arrangeres. Feministiske stjernenavne som Emma Holten, Kvinfo og Female Invest kastes omkring bordet i flæng.

En bro mellem studie- og erhvervsliv

Studenterforeningen blev oprettet af studerende på CSS tilbage i 2018, og siden er der løbet meget vand i åen. Sofie Strandby Smidt, som læser statskundskab på sjette semester, overtog posten som forkvinde i vinteren 2021 og har sammen med enkelte ældre medlemmer rekrutteret de kvinder, der i dag udgør foreningen. Alligevel er det fortsat det gamle fundament, de bygger videre på.

»Det er jo i princippet ligestilling, som er vores overordnede mål, og så er det hovedsageligt kvindelige studerende, der er vores målgruppe. Vi ønsker at bygge bro mellem de kvindelige studerende og erhvervslivet,« siger Sofie Strandby Smidt, mens danskstuderende Laura Kjølstad Larsen fortæller, at foreningen hviler på tre ben: oplysning, kompetenceudvikling og inspiration.

»Vi har en ambition om at holde tre events per semester. Vi vil lave store, inspirerende arrangementer, mindre events med fokus på at kompetenceudvikle og netværke, og så vil vi gerne oplyse gennem vores sociale medier.«

Foreningens medlemmer holder gennemsnitligt et fællesmøde som det på Den Sorte Diamant en gang hver tredje uge, men der er meget, der skal gøres, så kvinderne mødes også løbende på kryds og tværs i forskellige udvalg.

»Når man brænder for noget, har man jo lyst til at lægge meget tid i det,« konkluderer Sofie Strandby Smidt.

Fra frustration til motivation

Alle medlemmer har travlt med både studie og job, alligevel bruger de mange timer om ugen på foreningen. Alle er unge, alligevel har de allerede oplevet ligestillingsproblematikker på arbejdsmarkedet i forskellige afskygninger.

Julie Bak Olesen, der nu er i gang med sin kandidat, har i et tidligere job arbejdet med rekruttering, hvor hun oplevede en klar favorisering af mænd.

»Det var en del af min motivation, da jeg ansøgte om at blive medlem her. Jeg har været med til at lave undersøgelser, der har vist, at mænd har nogle klare fordele på arbejdsmarkedet.«

»Ja, og så er det da enormt frustrerende i en alder af 24 at skulle tage stilling til, om man vil have børn på kandidaten,« supplerer Cecilie Hærvig og himler med øjnene. »Jeg tænker allerede nu over, hvilke studiejobs jeg skal have i løbet af min uddannelse, så jeg er en attraktiv kandidat, når jeg er færdiguddannet – også selv om jeg måske ikke har fået børn endnu.«

Et ambitiøst, men trygt fællesskab

Uden for Den Sorte Diamant er solen efterhånden gået helt ned. Mødet har varet længe, og der er nu kun et enkelt punkt tilbage på den håndskrevne dagsorden: næste møde.

»Vi kan holde det hjemme hos mig,« byder én ind. »Ja, og lad os også spise noget mad sammen bagefter,« tilføjer en anden.

At spise sammen efter møderne er en tradition, for det sociale er næsten lige så vigtigt som det faglige, siger Sofie Strandby Smidt. Hun er af den klare opfattelse, at når man har det godt sammen, bliver det, man laver professionelt, også bedre.

Jeg fik en masse modstand, men det var okay, for jeg vidste, at der er masser af kvinder, der bakker op.

Studerende Sofie Strandby Smidt

»Det er et trygt, stille og roligt fælleskab med ambitiøse kvinder, der gerne vil alt muligt med deres liv, men som også har en masse usikkerheder og tvivl,« siger Kalinka Arlien-Søborg Dutschke, der læser antropologi. »Det er rart at vide, at man ikke er alene og at være et sted, hvor man stoler på hinanden og kan tale om tingene.«

Mødedeltagerne nikker og mumler lidt. Sofie Strandby Smidt fortæller, at Women in Business har motiveret hende og givet hende et sprog til at deltage i kønsdebatten. Senest i et læserbrev i den lokale avis i hjembyen på Fyn.

»Jeg fik en masse modstand, men det var okay, for jeg vidste, at der er masser af kvinder, der bakker op.«

Da mødet lakker mod enden, tager Cecilie Hærvig ordet. Det var hende, der var til jobsamtale for en måned siden.

»Jeg har venskaber, hvor det stadig kan være svært at snakke om, at der er et problem. Det er min motivation. Jeg vil være med til at skabe den samtale, så flere kvinder ved, at de ikke er alene. Jeg vil gerne have, at mine veninder er klar over, at det ikke er dem, der er noget galt med, når de til en jobsamtale bliver kaldt perfektionistiske, bare fordi de er velforberedte.«

Seneste