Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
STUDENTERKOMMENTAR - Tænk ikke for meget på regeringens formaninger, og nyd tiden på dit studie, selv om der er mange sorte tordenskyer, skriver Studenterrådet.
SÅ BLEV DET STUDIESTART – og så blev det sommer! Og man kan næsten indstille sin kalender efter, at når tiden igen skal bruges på læsesalen, så har man mest lyst til at være udenfor.
Vi, der må sidde og svede på læsesalene, synes måske alligevel, at det er i orden – for en studiestart med godt vejr betyder også, at vores nye medstuderende kan få en solfyldt og varm start på studiet.
Men der er tordenskyer i horisonten for os studerende.
PÅ DEN ENE SIDE TRUER et arbejdsmarked med rekordstor arbejdsløshed for nyuddannede kandidater.
I juli 2012 var det 31,5 procent af alle nyuddannede akademikere, der ikke kunne få noget job. Det vil sige at næsten hver tredje, der er blevet færdig med sin kandidat, er arbejdsløs i mindst ét år efter specialet er afleveret. Det er et rekordstort tal!
Heldigvis er regeringen ved at få øjnene op for problemet. Med finanslovsforslaget for 2013 vil de bruge flere penge på at skabe job til nyuddannede, heriblandt os unge fra universiteterne. Men der er lang vej.
DET ER SELVFØLGELIG særligt bekymrede for jer, der snart er færdige på studiet. For mange af os andre kan man dog håbe på, at arbejdsmarkedet er blevet bedre, inden vi er færdige.
Noget tyder desværre på, at regeringen ikke har noget imod at sende os ud i ledighed så hurtigt som muligt. Trods tiltag for nyuddannede arbejdsløse, er linjen klar: Vi skal hurtigere igennem studierne.
Der er snak om at skærpe 1,08-reglen, der allerede har gjort, at mange starter meget tidligt, og nogle måske endda før de er parate, da de ellers ikke kan komme ind på drømmestudiet. Regeringen har i løbet af foråret talt om at bruge SU’en til at få os hurtigere igennem studiet. I finanslovsoplægget forventer man, at staten kan spare to milliarder kroner på den måde. Spørgsmålet er, om de penge man vinder ved det, sættes til på den anden side?
REGERINGEN HAR OGSÅ FORPLIGTET Københavns Universitet til at skynde på os. Det betyder at fakulteterne nu igen overvejer at stramme aktivitetskravene, så fleksibiliteten og smidigheden i vores uddannelser ryger.
På Det Humanistiske Fakultet er det allerede sådan, at man skal bestå 30 ECTS-point om året for at være studieaktiv og undgå udsmidning – det er yderst problematisk for de studerende, som dumper en eksamen eller af personlige årsager er nødt til at tage færre fag i en periode.
Det er ikke en skam at være hurtig eller fordybe sig i det faglige, politiske eller sociale. Og det er bestemt ikke en skam at blive forsinket, fordi man vælger om eller træffer nye valg om sin uddannelse.
TORDENSKYER ELLER EJ – så er det vigtigt at nyde solen, mens den skinner. Derfor skal vores klare opfordring til alle vores medstuderende være: Nyd tiden på dit studie og tænk ikke for meget på regeringens formaninger.
Gør plads til praktikken og udlandsopholdet, husk at få tid til faglig fordybelse og frivilligt engagement i fagrådet og fredagsbaren – og nyd at give den en skalle på studiejobbet.
Vi ved, at verden bliver firkantet, når man sætter tingene på spidsen. Og der er mange gyldne mellemveje. Men vi kan kun opfordre dig til at tænke dig om – og være bevidst om dine valg. Det er din nutid og fremtid, det gælder!
Artiklen er STUDENTERKOMMENTAREN bragt i Universitetsavisen nr. 6, den 6. september 2012.