Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Tabubrud — Gratis bind og tamponer bliver tilgængelige på alle KU’s campusser fra næste år. Det sikrer en aftale, som vi i Studenterrådet har indgået med rektoratet. Det viser, hvad vi kan, når vi står sammen som studerende.
I Studenterrådet har vi gennem mange år kæmpet for at skabe et inkluderende universitet med plads til alle. Denne måned har vi nået en vigtig milepæl i den kamp, da vi har indgået en aftale med rektoratet om at indføre gratis menstruationsprodukter på alle campusser.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Der er mange gode grunde til at have gratis menstruationsprodukter tilgængelige på campus. En af de vigtigste er, at det vil mindske utrygheden for studerende, der uventet får menstruation, mens de er på campus.
Det er nemlig ikke altid muligt at få fat i et bind eller en tampon fra sidekammeraten. En undersøgelse fra Michigan State University viste for eksempel, at 94 procent af de adspurgte menstruerende studerende havde oplevet at stå i en situation, hvor de havde brug for menstruationsprodukter, uden at nogen var tilgængelige.
LÆS OGSÅ: Ved univalget 2023 var gratis bind og tamponer også til debat
I dag må studerende i den situation ty til dårlige nødløsninger som toiletpapir i underbukserne, hvis de ikke vil forlade undervisningen for at købe menstruationsprodukter – eller i værste fald tage hjem, fordi de er blødt igennem.
Men det vil snart ændre sig. Studenterrådets aftale med KU sikrer, at menstruationsprodukter fremover vil være tilgængelige for alle studerende på universitetets campusser.
Tiltaget handler ikke om at bekæmpe
Det vil både øge følelsen af anerkendelse og bidrage til at nedbryde tabuet
Tiltagets omkostninger er minimale i forhold til KU’s samlede budget, men det vil gøre en mærkbar forskel for menstruerende studerende. Det vil både øge følelsen af anerkendelse og bidrage til at nedbryde tabuet omkring menstruation.
KU bliver med dette initiativ et foregangsuniversitet i Danmark, men langt fra den første uddannelsesinstitution, der tilbyder gratis menstruationsprodukter.
Ved at indføre dette tilbud følger KU efter Københavns Kommune, som i år har besluttet, at kommunens folkeskoler skal stille menstruationsprodukter til rådighed. Samtidig bliver KU en del af en global udvikling, som allerede er udbredt på uddannelsesinstitutioner i en lang række andre lande.
At det nu er lykkedes at gøre gratis menstruationsprodukter tilgængelige på KU viser, hvor vigtig enhedsorganisering og bred repræsentation af studerende er for at forbedre forholdene på universitetet.
Når vi i Studenterrådet lykkes med at få vores dagsordener igennem, skyldes det, at vi står stærkere som studerende, når vi står sammen. Alle studerende på KU bliver medlem af Studenterrådet ved indskrivning på KU og har dermed altid mulighed for at henvende sig til os og få deres stemme hørt.
LÆS OGSÅ: Her er de studerendes spidskandidater til bestyrelsen 2024
Netop fordi vi arbejder med enhedsorganisering og har tæt kontakt til universitetets fag- og fakultetsråd, kan vi skabe resultater som dette. I løbet af det seneste år har vi været i dialog med universitetsledelsen om at gøre tiltaget til virkelighed, og vi har nu fået gennemført en pilotordning, der bliver udrullet i starten af næste år.
Vi er stolte af det arbejde, som er blevet lagt i Studenterrådet, og at det har givet resultater. Især når de resultater gavner bredt på hele universitetet.
Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.