Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Din plads her? Slutspurten er sat ind i Niels Bohr Bygningen

Se billeder fra byggepladsen på Nørre Campus, hvor cirka 600 hver dag møder ind for at nå at blive færdige, så forskere og studerende kan overtage. »Vi håber, at når de rykker ind, så glemmer de ligesom historikken og siger: Det er lækkert, det her,« siger lederen på byggepladsen.

»Vi er tæt på nu,« siger Jørn-Orla Bornhardt, der er projektchef på Niels Bohr Bygningen.

»Vi glæder os til at gå sådan her med armene,« siger han og strækker hænderne op over hovedet, »og sige: vi gjorde det!«

Vi sidder i et kontor i den ene del af bygningen, der på projektet omtales som bygningsafsnit 2. Bygherre, totalrådgiver, byggeledelse og entreprenørernes funktionærer forlod i januar containerbyen udenfor og flyttede ind i den (næsten helt) færdige del af byggeriet.

Udformningen af Niels Bohr Bygningens fællesareal er inspireret af det matematiske tegn for uendelighed.
billede: Lene Munk
Bygningen skulle have stået færdig i 2016, nu bliver det så 2019. Forhåbentlig ikke 2020.
billede: Lene Munk
Der er gang i farverne i bygningens opgange, så man kan finde ud af, hvor man er henne.
billede: Lene Munk

Det er egentlig flere år siden, den skulle have været færdig, Niels Bohr Bygningen, og den er da heller ikke klar endnu, men det nærmer sig. Langt om længe. Og fordi bygningen næsten er færdig, blev vi inviteret på rundvisning sammen med ansatte fra Kemisk Institut, som snart skal rykke ind i de nye bygninger.

Vi har aldrig været så mange før, vi peaker nu

Projektchef Jørn-Orla Bornhardt

For det utrænede øje er det umiddelbart ikke helt nemt at se, at det er lige op over. I dele af det bygningsafsnit, som skal stå færdig 1. september, kan man godt se, at det snart er tid til at rulle hæve-sænke-bordene ind (det er også den bygning, der mest består af traditionelle kontorer), men i den anden ende, der skal stå færdig 1. oktober, skal man vist have lidt mere forstand på byggekonstruktion og sådan noget for at kunne se, at det altså bare er ‘det sidste’, der mangler.

Som den assisterende projektchef Michael Splittorff forklarer det, vil mange jo nok mene, at ‘det hele’ mangler, når der hverken er lofter eller vægge, men lofterne og væggene er faktisk bare ‘det sidste’, må vi forstå.

Som Uniavisen tidligere har beskrevet, kom projektchef Jørn-Orla Bornhardt og hans hold først til, efter Niels Bohr Bygningen oprindelig skulle have stået færdig.

LÆS OGSÅ: Projektchef: Niels Bohr Bygningen bliver verdensklasse.

Der er stadig masser af blotlagte rør i Niels Bohr Bygningen.
billede: Lene Munk
Bygningen kommer til at have seks unikke indendørs gårdhaver med plantekasser.
billede: Lene Munk
Hvor byggepladsens elevatorer mest var dekoreret med pikke – bare ordet eller tegninger – har der været en mere kunstnerisk sjæl i gang her.
billede: Lene Munk

Kort efter blev den spanske entreprenør Inabensa opsagt fra kontrakten. Inabensa står ifølge staten bag fejl og forsømmelser for omkring en halv milliard kroner, formentlig mere ifølge Bornhardt:

»Vi har stort set pillet alt ned, vandrør, varmerør, kølerør, ventilationskanaler, you name it,« sagde han i august 2018.

Det er varmt i kontoret

»Vi skulle have gang i byggeriet igen, og desværre startede vi med at gå den modsatte vej og rive ned,« siger Jørn-Orla Bornhardt i dag, et lille år senere.

Men er I så helt færdige med det lappearbejde nu?

»Vi river ikke noget ned længere.«

Assisterende projektchef Kræsten Bischoff bryder ind: »Men vi er faktisk ikke færdige med lappearbejdet, for der bliver stadig svejset nede i kælderen. Grunden til, at der ikke er så køligt her, som der burde være, er, at der har været en svejsning på et fjernkølerør, som ikke har været god nok, og den er vi nødt til at skære over og lave to nye svejsninger.«

Så I har det varmt på jeres kontor nu på grund af en fejl, den gamle entreprenør, Inabensa, lavede?

»Ja, vi sidder og sveder, fordi der var en fejl,« siger Kræsten Bischoff.

Bygningen har ni forskertårne, som hver bliver udsmykket med farver fra forskellige metaller.
billede: Lene Munk
Der er ikke langt igen. Måske sidder du snart her?
billede: Lene Munk
Lyserød bobleplast beskytter lamperne ved de nye lyse læsepladser.
billede: Lene Munk

Det er ikke kun sommerens varme, der trykker på kontoret, det er også sommerens ferier. Især den ene bygning (den, der ikke bare er kontorer, men som har vilde laboratorier mv.) er udfordret, som Jørn-Orla Bornhardt udtrykker det.

»Alt for mange skal helst ikke gå på ferie, for så holder vores tidsplan ikke. Så vi er lidt hårde ved entreprenørerne og siger: Der står ikke noget i kontrakten om, at I holder ferie, så I skal køre igennem. Det er svært. Vi er jo også mennesker, og vi ved godt, at folk gerne vil holde ferie. Men de behøver jo ikke holde ferie samtidig,« siger han.

I dag er der omkring 600 på arbejde på byggepladsen, fortæller han. »Vi har aldrig været så mange før, vi peaker nu.«

Om få måneder skulle de gerne være væk. Den ene bygning forventer holdet at kunne overdrage til tiden 1. september, mens den anden formentlig bliver en måneds tid forsinket og altså først klar i november.

Jørn-Orla Bornhardt og hans hold glæder sig til at overdrage bygningen til Københavns Universitet, siger de:

»Vi håber, at når de rykker ind, så glemmer de ligesom historikken og siger: Det er lækkert, det her!«

Seneste