Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Du er i tallene: 10 facts om dig

STATISTIK — Læser du det samme, som din mor gjorde? Og ryger hele SU’en på husleje? Du er ikke alene. Medmindre dit pronomen er han, og du er ny på Husdyrvidenskab. Vi har gransket statistikkerne om studerende på videregående uddannelser.

Du er 21 og et halvt år

… eller lige deromkring, i hvert fald. Medianalderen for nye studerende i 2021 er 21,5. Hvis du er matematiker eller teolog, er der dog måske lidt flere grå hår, der begynder at trænge sig på. En femtedel af alle nye studerende på matematik er over 30, og det samme gælder for en tredjedel af de dugfriske teologistuderende. PS: Af alle studerende er teologerne dem, der ranker deres studiemiljø allerbedst. Amen!
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Du er (lidt) ligeglad med løn

Vil du være rig, eller vil du redde verden? Eller måske begge dele? Hvis du er, som studerende er flest, har du ikke valgt studie for skejsernes skyld. 54 procent vælger et studie, fordi de gerne vil gøre en god forskel for andre mennesker, mens kun 31 procent navigerer efter udsigten til en lækker løn, når de engang er færdige. Der er håb endnu.
Kilde: EVA

Du drikker pænt meget

Danske unge er europamestre i druk, og du skal da heller ikke have opholdt dig på uni-jord særlig længe, før du er blevet tilbudt en lunken flaskebajer. Og det er ikke helt ligegyldigt, hvad du gør med den, hvis man spørger videnskaben. Er du en del af de 20 procent, der slet ikke drikker alkohol i studiestarten, er der nemlig større risiko for, at du ikke bliver helt så integreret i det sociale fællesskab, som hvis du hamrede. Hvis du derimod drikker igennem, er der større risiko for, at du får venner, men glemmer at studere og ender med at droppe ud. Men fuck tal, gør, hvad der føles rigtigt for dig.
Kilde: EVA

LÆS OGSÅ: Se billederne: Studielivet genopstod med konfetti og stjernebesøg

Du er nok en kvinde

Hvis du læser det her, er der ret god chance for, at du er kvinde. I hvert fald er seks ud af ti nye studerende i år kvinder, og resten er mænd. Selv om vi skriver 2021, er der af en eller anden grund stadig ikke plads til mennesker med andre køn i statistikkerne. Der er længst mellem mændene på Husdyrvidenskab, hvor der kun er optaget en enkelt (hej mand, hvis du læser med!). Længst mellem kvinderne er der på Machine Learning og Datavidenskab, hvor bare 15 procent har to x’er.
Kilde: Københavns Universitetet

Du bruger hele din SU på at bo

Det gør nas på pengepungen at bo i København. Og selv om der tikker en slat SU ind på kontoen hver måned, er det for de fleste ikke nok. I snit koster det 5.100 kroner at leje et værelse for en studerende i København. Av. Hvis du vil have en etværelses lejlighed, skal du af med 7.900 kroner. Av av av.
Kilde: Danmarks Statistik

Du får 9,8 for specialet (og stresser over det)

Du ender nok med en specialekarakter på 10. Det kan du da godt være tilfreds med! Den er i snit på 9,8 på tværs af universitetet. Måske kan den viden dæmpe lidt af de fysiske stresssymptomer, som 69 procent af alle studerende oplever op til vigtige afleveringer. Det er virkelig mange, der går rundt med ondt i maven op til eksamen, så kram dig selv og hinanden lidt ekstra i eksamensperioderne.
Kilde: Københavns Universitet

Du studerer 36 timer/uge

Politikerne vil utrolig gerne have, at det er et fuldtidsarbejde at studere. Og de kan sove roligt, for studerende bruger i gennemsnit 36 timer om ugen på at få undervisning, læse tekster, skrive opgaver eller lave andre studieaktiviteter. Og meget af det sker derhjemme (også før corona), for den gennemsnitlige studerende bruger kun 22 timer om ugen på deres campus – og det er inklusive al den tid, du bruger i fredagsbaren.
Kilde: Københavns Universitet

Du følger dine forældres fodspor

Har du brugt dine teenageår på dit eget lille ungdomsoprør, så tyder noget på, at det er forduftet nu. I hvert fald vælger en fjerdedel at studere det samme som deres forældre gjorde. Allerflest vælger at læse det samme som deres mor. Hvad mutter gør, er altid det rigtige.
Kilde: Danmarks Statistik

Du bliver måske forsinket

Politikerne har gjort, hvad de kunne for at få dig pølset gennem studiet på normeret tid. Og hvis du kan se, at det giver mening for dig at udskyde et fag eller et semester, fordi der er andre fede ting, du gerne vil, så bare rolig: Du er slet ikke den eneste, der har brug for lidt ekstra tid. Der er faktisk kun tre en halv studerende ud af ti, der gennemfører deres bachelorer til tiden og fire, der kommer igennem kandidaten på normeret tid.
Kilde: Københavns Universitet

Kvote 2-ansøgere vil det mest

Har du søgt ind på kvote 2, er der chance for, at du brænder en lille smule mere for dit nye studie end din sidemand, der har søgt ind på kvote 1. 83 procent af dem, der kommer ind på kvote 2 siger, at de er motiverede, mens det kun gælder for 75 procent af de andre. Der er også lidt flere af de studerende, der er kommet ind på kvote 2, der bliver hængende på uni hele vejen gennem deres uddannelse.
Kilde: EVA

Seneste