Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Standardløsning — KU har ikke aktivt valgt at fremhæve antal citationer for den enkelte forsker på de nye forskerprofiler. Og funktionen kan faktisk godt slås fra.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Det er forsimplet og udtryk for en overdreven fokus på tal, når KU’s nye hjemmeside for forskerprofiler fremhæver antal citationer for den enkelte forsker. Sådan skriver professor Christian Lund i Uniavisen og påpeger samtidig, at der er fejl i udregningen af citationsniveauerne. Debatten handler om en opdatering af forskerprofilerne, som KU netop har gennemført.
LÆS OGSÅ: Det er tallene, der tæller i KU’s nye måde at vise forskerne frem
Jeg er helt enig med Christian Lund i, at citationerne ikke kan ses som et udtryk for en forskers værdi. Og det er heller ikke en funktion, som vi aktivt har tilkøbt, fået kodet ind eller lignende. Det er en standardkomponent i den anvendte webportal, som bare er en del af pakken.
Men der er, som Christian Lund påpeger, jo vidt forskellig praksis for publicering og citation på tværs af de videnskabelige discipliner. Derfor står det også den enkelte forsker frit for at slukke for visningen af citationsniveau på deres profil. Det kan ske via CURIS-selvbetjening – der ligger en vejledning her.
Vi kunne også have valgt at slukke for citationstallet generelt på alle forskerprofilerne, men så ville den enkelte forsker ikke have valget om at slå det til. Den indstilling har vi for eksempel valgt for visning af H-index, som er slået helt fra på forskerprofilerne – selvom det også er en standardkomponent.
Hvad angår kritikken af citationstallene rigtighed, er der to ting at sige.
Jeg er helt enig i, at citationerne ikke kan ses som et udtryk for en forskers værdi
For det første er det korrekt, at der er fejl i den automatiske beregning af nogle tal. Det håber vi at få udbedret løbende i takt med, at CURIS gennemgår en række længe ventede opdateringer, som det ikke har været muligt at nå, før de nye forskerprofiler skulle udgives.
LÆS OGSÅ: Citationer: Det er sket med »det danske mirakel«
For det andet vil beregningen aldrig blive bedre end sit datagrundlag. Derfor er det nødvendigt, at man som forsker indberetter sine publikationer i CURIS. Ligesom man også bør indberette sine interessekonflikter og aktiviteter. Det kan man finde vejledninger til her.
Jeg vil gerne sige tak til Christian Lund og alle de andre, som giver os tilbagemeldinger på de nye forskerprofiler. Jeres input bliver samlet og præsenteret på et møde i KU’s Forsknings- og Innovationsråd (KUFIR) inden for de næste måneder. Her vil der blive taget stilling til eventuelle samlede ændringer af forskerprofilernes grundindstillinger – inklusive, hvorvidt citationstallet skal kunne vælges til og fra for den enkelte forsker.