Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK MANDAG - EL: EU-dom kan ødelægge det danske SU-system - Både Venstre og regeringen foruroligede over EU-dom om den danske SU - Venstre vil give mere SU til flittige studerende - Bertel Haarder: »Så får jeg omsider ret om SU'en« - »Gennemførelsestid er et fælles ansvar« - SU-rærregel kan ramme skilsmissebørn med enlige forældre - 523 milliarder til forskningen i Horizon 2020.
Enhedslisten (EL) frygter, at en afgørelse fra EU-domstolen kan undergrave hele det danske SU-system. Det skriver Politiken, efter at en ny EU-dom slår fast, at studerende fra andre EU-lande kan få ret til dansk SU.
Venstre vil have afklaret betydningen af den EU-dom, der slår fast, at studerende fra andre EU-lande har ret til dansk SU, hvis de tager erhversvarbejde nogle måneder inden studiestart. Det skriver Politiken. Også regeringen vil analysere EU-dommen på SU-området mod Danmark. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil have fuldt overblik over de juridiske konsekvenser, skriver han i en mail til Politiken.
Tager man ekstra fag og bliver hurtigere færdig, skal det udløse ekstra SU, foreslår Venstre i forbindelse med de igangværende forhandlinger om reformen af SU-systemet. Det skal ske for at kompensere for de, der tager mindre erhvervsarbejde for at blive hurtigere færdig med studierne, skriver Jyllands-Posten.
Bertel Haarder blev som tidligere undervisningsminister presset til den største udbygning af SU’en nogen sinde. I et interview i Information reflekterer han over 35 års udvikling i SU’en og glæder sig over, at SU-systemet står foran en kraftig beskæring.
Uddannelsesbureaukratiet har en del af ansvaret for, at danske unge i gennemsnit er mere end 29 år, når de færdiggør en kandidatuddannelse, skriver uddannelsesordfører for Det Radikale Venstre Uffe Elbæk i Information. Derfor skal der ryddes op i barriererne, så de studerende kan komme smidigt gennem studiet i forbindelse med SU-reformen, og det vil især få betydning for betingelser og krav i forbindelse med studieophold i udlandet
Regeringens forslag til en SU-reform vil i praksis ramme både skilsmissebørn og enlige forældre, lyder kritikken nu fra flere kanter. Forældrene skal betale mere, når SU’en til skilsmissebørn falder. Det vil føre til pengeslagsmål mellem forældrene, advarer familieadvokat, ifølge Jyllands-Posten.
Forskningsprojekter over hele Europa vil få bevilget ikke færre end 523 milliarder kroner over de næste syv år i EU’s Horizon 2020-forskningsprogram, skriver akademidirektør i ATV Lea Leffland i Ingeniøren. Hun mener, at der med de 523 milliarder kroner sker en omfordeling, hvor der gives færre penge til mere eller mindre udsigtsløse støtteordninger og i stedet investeres mere i forskning.
anfj@adm.ku.dk