Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
DIKU-revy – Dataloger taler i koder. Så meget stod klart for Uniavisens anmelder, der tog til generalprøve på dette års DIKU-revy og af al magt forsøgte at forstå, hvad der blev sagt.
Studenterrevyen på Datalogisk Institut er på alle måder en helhedsoplevelse. Når man afhenter sin billet, får man samtidig stukket en halvliters dåseguldøl i hånden, hvorefter man bliver inviteret indenfor til en sjældent dyb indsigt i et af universitetets fag.
DIKU-revyen er ikke kun en revy men et grumset destillat af, hvad det vil sige at læse Datalogi. Faglige referencer skorter det således ikke på i denne forestilling, hvor alting er ladet med mening og indforståede jokes.
Det får de indviede tilskuere til at klaske sig på lårene i fryd, men gør det unægtelig svært for en udenforstående at følge med, og datalogiens kodepoesi, som de selv benævner den, er en lyrik, der viste sig vældig svært dechifrerbar for denne litterat. Et forsøg på en læsning er at finde i det følgende.
Mens der undervejs bliver plads til en smule velment kritik af den nye dekan på Science og en skæg sketch om det såkaldte Øvduroam, som de fleste studerende ved Københavns Universitet kender til, er revyen langt hen ad vejen viet til fagnørderi på meget højt plan og – uden tvivl – en masse kløgtige referencer til datamater og Debian og bitter.
Hvad følgende frase betyder, virker på anmelderen mere usikkert: »Med malloc, og fseek / Når signal bringer bud / Og memset og print-f / (Er) alle gaver fra Gud!« Der bides mærke i, at denne malloc går igen – »Intet brug af library / hverken malloc() eller free() / de skal kode kernen selv / helt fra bunden i ML« – men selv med en smule kendskab til matematik har ligningen for mange ubekendte, og det vides stadig ikke, hvem eller hvad malloc er.
En pointe, man til gengæld ikke får lov at misse, er, at fysikerne er fjenden og repræsenterer den mørke side, hvilket illustreres, da Loop Skyklapper i en yderst velproduceret video-sketch drager i galaksekrig mod de onde fysikere. Datalogi vinder uden overraskelse kampen, og revyen afsluttes da også – som det sig hør og bør – med, at datalogerne overtager verdensherredømmet.
I denne verden er og bliver Windows et skældsord. Om Mac eller Linux er bedst, er der dyb uenighed, og datalogpar med sådanne alvorlige kompatibilitetsproblemer kan hos parterapeuter mødes i hadet til Vista og Internet Explorer.
Mens datalogerne har lyssværdet i deres magt, gælder det nemlig desværre ikke, at de altid har helt styr på det med kvinder. Der spilles i revyen på klichéerne, og den ene sketch efter den anden påviser i tyk selvironi, at dataloger er dovne og kagefrådende og ikke rigtig forstår piger.
Dem er der ikke så mange af på Datalogi, forstås, og balletdansende kjolemænd optræder både i revyen og dennes virkelighed som datalogernes alternativ til rigtige kvinder. Med den forestående flytning til nye, større bygninger, er der dog håb om, at de hungrende mænd vil få mulighed for mere eller mindre direkte kontakt med det modsatte køn.
Piger er hulkort og data, der skal manipuleres med, men som det synges i en sketch om LAN-parties, er vira-spredning en naturlig og farlig følgevirkning af for tæt personkontakt.
På scenen såvel som i revybandet har pigerne alligevel i dagens anledning indfundet sig. Musikerne spiller imidlertid så højt, at det kan være svært at høre, hvad der synges. I et forsøg på at hjælpe forståelsen vises teksterne derfor på en storskærm, og det giver publikum mulighed for at synge med.
Høj musik er obligatorisk, for revyen er en fest mere end noget andet. Fra scenen lyder det afslutningsvis: »Tak til dem, der har lavet mad, så vi ikke er gået kolde.« Medstuderende og VIP som TAP drikker med fra tilskuerrækkerne og leverer al ønskelig opbakning, mens de skåler, skraldgriner, råber og hujer.
Selvom DIKU-revyen på nogle områder altså ikke virker så gennemført professionel som dens pendanter på Medicin og Statskundskab, har den sine forcer, og skuespillerne charmerer publikum med deres engagement og forundrede begejstring over at befinde sig i spotlightet.
Og så er datalogerne virkelig søde – de har lavet en ordbog sidst i deres revyprogram til alle, der stadig bruger Windows. Her forsøger de at forklare nogle af de ord, de bruger i løbet af den tre timer lange forestilling.
På tre timer kan man ikke desto mindre nå at sige mange ord, selv når man er datalog. Udtryk som C og VB er et par af dem, der bruges i flæng, men som alligevel ikke optræder i ordbogen.
Revyen gør på sådan vis brug af en lang række motiver og troper, og den vender oftest tilbage til datalogernes problemer med de der piger. Selv beskriver de fænomenet som iterativ og rekursiv humor, hvilket ifølge revyordbogen vil sige »konstant gentagelse af samme vittighed« og »konstante referencer til ældre revyer eller forudgående sketches«.
Netop denne opbygning af et fællesfagligt narrativ virker altafgørende. Det gælder om at opbygge og vedligeholde det, der trods ætsende selvironi fremstår som en særdeles stærk faglig stolthed: »Dataloger er it-branchens jægersoldater.«
En i universitetsrevysammenhænge klassisk tilsvining af andre fagdiscipliner slipper man ikke for, og datalogerne har ikke meget til overs for teologi: »Hvorfor skabte Gud ikke Jesus i en tid med sociale medier, så hans budskaber bedre kunne blive udbredt?« spørges der på et tidspunkt fra scenen. »Et bibelvers ville sagtens kunne være i et tweet!«
Så det kan godt være, de optrædende ikke alle sammen er lige dygtige til at danse og synge, men der er noget langt større på spil. DIKU-revyen handler om identitetsskabelse. Også derfor er denne revy måske den bedste introduktion til faget, man kan få, og under alle omstændigheder en langt bedre præsentation, end man ville kunne finde ved et af universitetets mange åbent hus-arrangementer.
Og derfor kan denne anmelder kun opfordre alle med interesse for datalogi til at tage med til fest til næste års DIKU-revy. Vil man have den bedste oplevelse, bør man dog forinden have læst fagets grundbog.
uni-avis@adm.ku.dk