Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Eske Willerslev får personlig pris på 3,5 millioner

Navne — Prestigefuld international pris på fem millioner norske kroner fra Olav Thon Stiftelsen går i år til dna-forskeren fra Københavns Universitet.

Hvem er han?

Eske Willerslev er professor og dna-forsker på Center for Geogenetik på Globe Institute ved Københavns Universitet. Derudover er han også en af Danmarks mest eksponerede videnskabsmænd med sin forskning i menneskelig genetik og udviklingen af sygdomme gennem evolutionens stadier. Ja, faktisk er han så populær i brede kredse, at kunstneren Kristian von Hornsleth har planer om at opføre en 2,5 meter høj statue til hans hyldest.

Eske Willerslev blev uddannet fra Københavns Universitet i 2004, og som 33-årig var han den yngste professor samme sted. Siden har han med sit team bidraget med meget ny forskning, der blandt andet kan forebygge diverse hjernesygdomme.

I dag styrer han Lundbeck Fondens Center for Geogenetik på Globe Institute. Derudover tager han også ud og giver en forelæsning på Cambridge University i ny og næ, da hans undervisning og tilgang til stoffet er beundret af mange uddannelsesinstitutioner verden over.

Hvorfor læser jeg om ham nu?

Willerslev har netop modtaget en personlig pris for sit arbejde på fem millioner norske kroner fra Olav Thon Stiftelsen. Prisen gives til forbilleder i matematisk, naturvidenskabelig og medicinsk videnskab, og Willerslev får prisen som en anerkendelse for sit arbejde med etableringen af tværfaglige felter inden for sin forskning.

I en pressemeddelelse siger Eske Willerslev om prisen: »Jeg er mega stolt over at modtage den her pris. Man skal tænke på, at jeg har konkurreret med stærke og dygtige forskere fra hele verden, så at blive udtrukket af den bunke – det er fantastisk, og det er en kæmpe ære og anerkendelse af centerets arbejde.«

Hvor er det nu lige, jeg kender ham fra?

Du kender ham ret sikkert som den ene halvdel af Danmarks nok mest brainy tvillingepar, broderen er Rane Willerslev, museumsdirektør på Nationalmuseet.

Willerslev-brødrene er begge mediedarlings i det danske forskningslandskab, hvor de med deres henholdsvis biologiske og antropologiske tilgang har gjort videnskaben håndgribelig ved stærk formidling.

Som unge drog brødrene sammen på ekskursioner i Sibirien for at opleve tilværelsen som pelsjæger – det kan du ikke undgå at have hørt dem fortælle om.

Skal jeg gøre noget?

Du kan jo bruge den sidste tid af lockdown på at nørde Willerslevs opdagelser i form af fine dokumentarfilm. Han har blandt andet medvirket i First Peoples, How to Build an Ancient Man og the Great Human Odyssey.

Du kan også læse et aktuelt portræt, som Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har lavet af prisvinderen her.

Og så kan du jo glæde dig til at se ham i en høj bronze-udgave i Hørsholm.

Prisoverrækkelsen skulle have fundet sted ved en stor gallamiddag, men er blevet udskudt til 2022 grundet covid-19.

Seneste