Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Seminar

Seminarrække i anledning af 50-året for studenteroprøret

Seminar — I 1968 gik studerende og lønarbejdere over hele verden på gaden for at forandre deres vilkår. Det blev begyndelsen på en begivenhed, der 50 år efter stadig sætter spor. Nu inviterer Danske Studerendes Fællesråd og Problema til en række seminarer for at finde ud af, hvad der skete, og hvor protesterne er i dag.

Info

Date & Time:

Place:
Kapelvej 44

Hosted by:
Dansk Studerendes Fællesråd og Foreningen Problema

Cost:
Free

signup

2018, 50-året for begivenhederne i maj 1968, er blevet markeret over hele verden, og fortolket på tværs af det politiske spektrum. Ingen steder lader man til at kunne blive enige; skal ’68 gentages eller glemmes, fejres eller begrædes? Problema og Dansk Studerendes Fællesråd sætter i denne seminarrække de 50 år gamle begivenheder i stævne. Hvad kan de fortælle os i dag? Hvorfor fortolkes de så forskelligt? Hvilke termer blev historien skrevet under, og hvilke institutioner forvalter dem?

Seminar #1: STRUKTURERNE GÅR PÅ GADEN!
10/11-2018, kl. 12.00-17.30 på Kapelvej 44

I det første seminar i rækken forsøger vi at forstå forholdet mellem det at gøre oprør, at forsøge at frigøre sig, og hvordan dette oprør igen integreres i det system, man oprindeligt forsøgte at frigøre sig fra. Denne indre modsigelse går nemlig igen i enhver politisk bevægelse, og har haft en uomgængelig historisk betydning helt frem til i dag.
Seminaret stiller derfor spørgsmålstegn ved, hvad frigørelse kan betyde i dag. Centrale dele af maj ’68 bestod i en kritik af universitetets strukturelle forklaringer: “Strukturer går ikke på gaden!” blev et kendt graffitislogan. Til dette svarede psykoanalytikeren Jacques Lacan, at ’68 er nøjagtig hvad der sker, når strukturelle uligheder er gået for vidt. Og så, mente han, går strukturerne på gaden og protesterer.
I dag er der fortsat politiske initiativer der ligner ’68. Rasmus Bro fra ‘et andet universitet’ vil opridse nogle af disse for os. Derefter vil Kirsten Hyldgaard fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet holde et oplæg om den grundlæggende modsætning i at lære at tænke. Til sidst vil filosof og psykoanalytiker Tine Byrckel udfolde seminarets titel gennem historien om mødet mellem lederen af den franske studenterbevægelse Daniel Cohn-Bendit og psykoanalytikeren Jacques Lacan.

Program:
12.00-12.15 Velkomst
12.15-12.45 “Studenterbevægelser, bøger og nye skoler” ved Rasmus Bro, Problema
12.45-13.30 “”Strukturer og begivenheder. Hvornår sker der noget i tænkningen og i det politiske?” Kirsten Hyldgaard, DPU
13.30-14.15 Gratis frokost
14.15-15.15 Basisgrupper og plenumdiskussion
15.15-16.00 “Lacan og Cohn-Bendit på trapperne” ved filosof Tine Byrckel
16.00-16.15 Kaffepause
16.15-17.15 Basisgrupper og plenumdiskussion
17.15-17.30 Afrunding og tak for i dag

Seminaret er gratis, men kræver grundet plads og fælles frokost tilmelding: https://problema.nemtilmeld.dk/1/

_____________________________________________
Seminarrækken arrangeres af Problema og Danske Studerendes Fællesråd og er støttet økonomisk af DUF og Tuborgfondet.

Transportudgifter refunderes, hvis du rejser til København for at deltage i seminaret. Skriv senest tre dage inden seminaret til aja@dsfnet.dk

Seminarrækken videodokumenteres af Jacob Nossell. Podcasten Filosofikum formidler. Seminarerne bliver derfor optaget. Kontakt os på dagen, hvis du ikke ønsker at blive optaget.

Seneste